В категории:България

Бузлуджански амплитуди, култове и ритуали (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Изправете се и те ще паднат” – така от събора на БСП край историческия връх Корнелия Нинова напъти избирателите за местния вот. Получилата наградата „Георги Кирков” за политическа журналистика авторка на „Барикада” Къдринка Къдринова припомни как големият публицист е осмивал консерваторите и не му е хрумвало да измисля „ляв консерватор”. От Казанлък тръгна обръщение за единство от социалисти „дисиденти” към съпартийците им

Множеството на Бузлуджанската поляна приветства Корнелия Нинова (в бяло, в гръб), на която почитатели поднесоха неин иконоподобен портрет в народна носия. Снимка: Къдринка Къдринова

Интересни идейни и политически амплитуди открои тази година традиционният събор на БСП край връх Бузлуджа, състоял се на 27 юли. За това допринесоха и две от съпътстващите го събития от предишния ден, всяко от които отправи призиви за единство, но от различни ракурси.

Съборът този път беше посветен повече на предизборни послания, отколкото на 128-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България. Речта на соцлидерката Корнелия Нинова целеше да вдъхне силен тонус в редиците на членовете и симпатизантите на БСП, като ги увери, че в партията няма разделение и тя не си „отива”, както пророкуват враговете ѝ, а „идва”. „Изправете се и те ще паднат” – така Нинова напъти не само феновете си, но и целия български народ, за да се приключи с управлението на ГЕРБ и това да тръгне още от предстоящия през октомври местен вот.

От сцената бяха представени и кандидат-кметовете на БСП от някои градове, които също държаха речи. Направи впечатление присъствието на кандидатите от Габрово и Стара Загора и отсъствието на представители на Казанлък, макар градът да е най-близо до Бузлуджа. Според коментарите на запознати, това се дължало на факта, че сред казанлъшките социалисти има силно недоволство от официалната идейна и политическа линия на настоящото ръководство на БСП.

Красноречива илюстрация за наличието на различни подходи и мнения станаха двете паралелни соцсъбития тъкмо с идейна насоченост, състояли се съответно в Габрово и в Казанлък в деня преди Бузлуджанския събор – на 26 юли. Докато Нинова и съмишлениците ѝ от ръководството проведоха в Габрово пленум, на който представиха предизборната платформа на БСП под надслов „Единни за България! За по-добър живот в нашите общини!”, в Казанлък бе прието обръщение „За идейното и организационно единство на партията” от социалисти, оспорващи  управленските методи на ръководството и пледиращи за идейно избистряне на партията.

Предизборната платформа изброява следните водещи цели на БСП: осигуряване на добър и достоен живот чрез реализация на трудовия потенциал на хората и грижа към тях от страна на местната власт; поддържане и подобряване на жизненото пространство – от пространството около домовете до различните елементи на инфраструктурата; икономическо развитие при опазване на природата и възобновяване на природните ресурси; намаляване на социалните неравенства и дистанцията между управлението и гражданите; последователно противодействие на корупцията. На пленума в Габрово Нинова даде свобода на местните партийни структури сами да си определят коалициите, като изключват само ГЕРБ.

Междувременно в казанлъшкия Клуб за леви идеи „Георги Кирков” се състоя срещата-дискусия на на тема „Кои сме социалистите днес и какво предлагаме на България?” Там бе обсъден и новият брой на сп. „Ново време” (основано от Димитър Благоев през 1897 г.), в което са представени различните гледни точки и оценки по повод резултатите от евроизборите и последния конгрес на БСП. Наред с председателя на клуба Станимир Стефанов и социалисти от Казанлък, Пловдив, Стара Загора, Павел Баня, в срещата участваха известни фигури от БСП като Георги Пирински, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Искра Баева и др. В приетото обръщение се отправят няколко призива, включително да се възстанови „колективното начало във функционирането на ръководните органи на партията съгласно Устава на БСП” и да тръгне отново „дискусията за идейните и програмни основи относно мястото и отговорностите на БСП в съвременното българско общество” (пълния текст публикуваме по-долу).

Участвалата в казанлъшката среща проф. Баева разказа пред „Барикада”: „Дискусията продължи повече от час. Участниците бяха разтревожени, че БСП не съумява да се оформи като алтернатива на това дългогодишно управление на ГЕРБ. Формално тя е сякаш остра опозиция. Но неформално хората не виждат в БСП истинска алтернатива, а им изглежда нещо подобно на ГЕРБ. Просто ще се смени една партия с друга. Не виждат нов поглед, ново бъдеще за страната. Може би най-големите тревоги, изказани по време на дискусията, бяха за младежта. Все повече се виждат леви тенденции сред младите, но те не водят към БСП. Водят към създаване на отделни, самостоятелни групи, а това в крайна сметка нищо не променя. Беше споделено, че Казанлък е преобладаващо ляв, но поради намеси на централното ръководство на БСП в работата на местните организации те не могат да се преборят за победа при избори – нито организационно, нито кадрово, защото за кметове се издигат хора, уязвими за компромати. И поради това не са в състояние да надвият ГЕРБ”.

На Бузлуджанската поляна преди началото на речите. Снимка: Къдринка Къдринова

На следващия ден на Бузлуджанската поляна казанлъшката среща не бе спомената изобщо, а акцентът бе да се изтъкне, че по основните виждания на БСП за развитието на обществото разногласия няма. Това неколкократно бе подчертано от Нинова в речта ѝ, като тя риторично задаваше въпроси на публиката, откъдето получаваше и очакваните отговори. Ето тази част от словото ѝ:

„Разцепени ли сме, че БСП ще преизчисли всички пенсии? Разделени ли сме в мнението, че ще помогнем на младите семейства, за да ги задържим в България, като отпуснем еднократна помощ от 10 минимални работни заплати на работещите млади хора? Не сме. Разделени ли сме по въпроса за това, че трябва да има общинско и държавно здравеопазване? И че не трябва да се доплаща в българските болници? Не сме. Разделени ли сме за това, че трябва да има по един учебник за един клас по един предмет и държавата да поеме отговорност и да не сменя съдържанието на българската история? Не сме. Не сме разделени и по това, че трябва да се грижим за българското производство и българската икономика. За да има доходи и социална политика. Разделени ли сме, че сме против Истанбулската конвенция и Пакта за миграция? Ето отговорът на българските социалисти към онези, които злословят, че партията е разцепена и разделена. Това е истинският отговор, това е народният референдум. Благодаря ви от сърце, че сте социалисти, за това, че сте верни на идеите, за това, че сте смели и сте тук въпреки страха”.

След митинга част от участниците не пропуснаха да се изкачат и до тънещия в разруха паметник на връх Бузлуджа. Снимка: Къдринка Къдринова

Соцлидерката специално наблегна, че БСП не е нито тя, нито 200-та души от ръководството, а редовите социалисти. Тя ги насърчи да разясняват на другите хора из общините какво ще направят соцкандидатите за тях, ако спечелят. „Днес политиката вече не е дискусия в студията, политиката се превръща в будителство, възрожденско будителство. Нашата задача е оттук да тръгнем по страната и да будим”, каза още Нинова. И завърши речта си така: „Народе, помогни ни да спасим България. Единни за България!”

Водачката на БСП бе бурно приветствана от публиката и дори получи в дар от фенове самодеен иконоподобен портрет, изобразяващ я в българска национална носия.

Хиляди хора бяха изпълнили пространството пред сцената, където всяка година около 2 август – датата, на която през 1891 г. Димитър Благоев и негови съмишленици основават тук Българската социалдемократическа партия, се провеждат съборите на БСП. Според организаторите участниците сега са били около 40 000. Някои медии сочат между 13 000 и 15 000. Бяха дошли цели семейства – от баби и дядовци до невръстни внуци.

Не липсваха традиционните сергии с кебапчета, сладоледи, разхладителни напитки, тениски, шапки, чаши, магнитчета и т.н. Най-търсени бяха чашите и магнитчетата с лика на Корнелия Нинова. На много места той съседстваше с образите на Сталин и Путин.

Магнитчета с ликовете на Тодор Живков, Владимир Путин, Йосиф Сталин, Корнелия Нинова и паметника на Бузлуджа. Снимка: Къдринка Къдринова

Голям интерес имаше и към сергиите с книги и с периодични леви издания. Представеният в Казанлък брой на сп. „Ново време”, в което са публикувани различни гледни точки около конгреса на БСП – както речта на Нинова, така и мненията на опонентите ѝ, предизвика двояки реакции. Някои го търсеха именно заради плурализма му, докато други  отказваха дори да го отгърнат, „ако тук пише нещо срещу Нинова”.

В постоянното обкръжение на читатели, които искаха автографи върху книгата ѝ за атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., беше Велислава Дърева – в момента един от „дисидентите” в БСП. Известната журналистка е първият носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора”, присъдена ѝ още през 2009 г. По досегашна традиция именно тя я връчваше и на всички следващи наградени.

Тази година сценарият беше друг и Велислава Дърева дори не бе поканена на сцената. Двете отличия – „Димитър Благоев” за изследвания  областта на историята и „Георги Кирков-Майстора” – бяха връчени на новите носители лично от Корнелия Нинова.

„Димитър Благоев” получи проф. Искра Баева”, която припомни въпроса на Дядото „Що е то социализъм и има ли той почва у нас?“ и призова БСП да търси път към модерния социализъм на 21-ви век. А наградата за журналистика и публицистика отиде при авторката на „Барикада” Къдринка Къдринова и при директора на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски, който обаче не се яви на награждаването поради други ангажименти.

Проф. Искра Баева с наградата „Димитър Благоев“ и Къдринка Къдринова с наградата „Георги Кирков-Майстора“. Снимка: Николай Белалов

Получавайки своето отличие, Къдринка Къдринова благодари за високата чест да бъде удостоена с отличие на името на такъв изключителен публицист като Георги Кирков. Тя специално благодари на номиниралите я журналисти от вестник „Дума” – „вестника на Георги Кирков и на Стефан Продев”.

Къдринова каза: „Искам да призова да се връщаме по-често към заветите, които светлите умове на социалистическата мисъл, на лявата мисъл, на левите идеи, на лявото дело, на лявата дума са ни завещали. Те ни завещаха интернационализма и международната солидарност на трудещите се, а не национализма и омразата към различния. Те ни завещаха единните фронтове и обединението, а не търсенето на врагове сред онези, които мислят различно. Георги Кирков има една блестяща творба. Нарича се „Политическа зоология”. В нея той не е намерил място за такова едно странно създание като „ляв консерватор”. В своята творба обаче той добре е описал какъв е консерваторът, какво представлява това странно политическо животно. Не е много симпатично. Дано никой ляв човек в България не се асоциира никога с консерватора. Дано левите хора в България бъдат хора на промяната, на бъдещето, на солидарността. Лявото в България е много по-обширно от БСП. Има много леви хора в България. Необходимо е да се изгради единство. Необходимо е да се хвърлят мостове за това единство. Необходимо е да се търси диалог. Аз работя в един ляв сайт, независим сайт, който се нарича „Барикада”. Четете „Барикада”. В „Барикада” има много анализи, много статии, които подканват към размисъл и дискусия. Нужен ни е размисъл. Нужна ни е дискусия, за да хвърляме мостове към тази алтернатива, която трябва всички заедно да изградим срещу бруталните сили, агресивните сили – онези, които ни натрапват днес една заробваща сделка за военни самолети, за машини за убиване. А народите нямат нужда от убиване, от войни. Имаме нужда от мир и хляб. Нека всички хора с добра воля, демократите в България, се обединим за мир и хляб.”

…………………………………………………………

 

Обръщение на участниците в дискусията „Кои сме социалистите днес и какво предлагаме на България?“

(Клуб за леви идеи „Георги Кирков“ и сп. „Ново време“; гр. Казанлък, 26 юли 2019 г.)

 За идейното и организационното единство на партията

България след евроизборите остава на кръстопът. Резултатите показаха, че българските граждани снемат доверието си от досегашния начин на правене на политика.

В обществото има очаквания за разумна и убедителна алтернатива на управлението на ГЕРБ. БСП винаги е виждала смисъла на своето съществуване не сама за себе си, а единствено в полза на добруването на хората. Днес ние сме изправени пред предизвикателството да докажем, че това остава нашата неизменна кауза!

Пътят към възстановяването и разширяването на доверието към БСП налага трезва равносметка, защо не успяваме да се наложим като убедителен носител на социалната алтернатива за България и като първа политическа сила. Политическият доклад на НС за евроизборите предлага възможност за начало на такъв процес. Докладът констатира, че разполагаме с точната предизборна Платформа, утвърдена от Конгреса в края на януари т.г., но тя не се превърна в основно послание на кампанията. Вместо да защитава радикални социални промени в ЕС, тя се оказа подчинена на евроскептични внушения с националистически привкус.

Нашето неубедително представяне на европейските избори, противопоставянето в НС на БСП и незачитането на волята на конференциите през последните месеци показаха, че е заплашено другарството като основа на общуването между социалистите.Колективното начало беше подменено с индивидуалната воля. Уставът служеше за обосноваване на вече взети решения. Всичко това е далеч от духа на нашата партия, на нашата традиция и на историческото ни призвание.

Ние, социалистите, като изразяваме сериозно безпокойство за тенденцията на вътрешно разединяване на партията, като се противопоставяме на опитите за подмяна на нейния характер и идейна ориентация, като потвърждаваме нейното място и роля като част от световната и европейската левица, заявяваме непоколебимата си воля за съхраняване единството на партията в името на претворяването на социалистическия идеал, в името на целите, принципите и дългосрочните политики, залегнали в нейната Програма.

Тези цели и принципи в днешните условия можем и сме длъжни да реализираме като категорично отстояваме духа и нормите на Конституцията за демократична, правова и социална държава.

Затова в днешната обстановка призоваваме:

  • Да бъде възстановено и утвърдено колективното начало във функционирането на ръководните органи на партията съгласно Устава на БСП;
  • Политическият доклад на НС на БСП за резултатите от евроизборите да бъде взет за основа на работата по места за обективна оценка на състоянието на партийните структури с оглед сплотяването на членовете и симпатизантите на партията около непосредствената политическа задача за достойно представяне на предстоящите местни избори;
  • Да отстояваме историческата истина за социализма като хуманна идеология и справедлив обществен строй, както и истината за борбата на българския народ срещу фашизма;
  • Да се възстанови и развие дискусията за идейните и програмни основи относно мястото и отговорностите на БСП в съвременното българско общество.

Нека не забравяме и завета на Димитър Благоев–Дядото: „И не позволявайте никога партията да се обединява или разделя заради личности, а винаги заради идеи!“Да докажем, че демократичните основи на нашата партия не предполагат разнобой, а напротив – консолидация и сила за осъществяване на социалната алтернатива за България!

*Обръщението е прието в навечерието на 128-годишнина от основаването на организираното социалистическо движение в България.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар