В категории:България

Оставка и справедливост!

Група леви организации излязоха с общи протестни послания, насочени срещу мафията и грабежа в различни социални и политически сфери. Те са обединени в листовка, която ще бъде раздавана на протестите в София и други градове в страната. Авторският колектив на „Барикада“ се присъедини към посланията


СВАЛИ ЛИСТОВКАТА

Събитията от последните дни са само искрата, която запали огъня на общественото недоволство. Но напрежението тлее отдавна. Тлее, защото едни живеят в палати, а други в бараки. Тлее, защото „здравеопазването” ни убива. Тлее, защото общите ни природни блага се разграбват поголовно и нагло. Тлее, защото системата не работи в интерес на всички ни, а единствено в полза на едрия бизнес и политическия елит. Докато обикновените хора рискуват здравето и живота си, бизнесмени и политици продължават да заграбват общите блага.

Няма да позволимна управляващата върхушка отново да ни раздели на българи и турци, роми и бежанци, градски хора и селяни, умни-и-красиви и беззъби-и-бедни. Всички сме хора. Всички искаме достоен живот в тази страна. Всички страдаме от разграбването на обществените ресурси, които заедно сме изградили с труда си.

Затова се борим за:

  1. Край на мафията в правителството и парламента. Пълна отчетност на Народното събрание и правителството. Преразглеждане на концесионните договори на обществените услуги. Публичен контрол върху обществените поръчки.
  2. Край на мафията в съдебната власт. Отчетност на главния прокурор пред публична комисия. Закриване на корумпирания специализиран съд.
  3. Край на мафията в полицията. Не на полицейското насилие. Полиция в служба на хората, не биячи на властта.
  4. Край на мафията в строителството. Стоп на строежите, които рушат природата по Черноморието и в планините. Да бутнем фалшивите подпорни стени на властта!
  5. Край на мафията в земеделието. Отмяна на разрешенията за проучване на полезни изкопаеми. Чисто земеделие от и за хората.
  6. Край на мафията в еврофондовете. Инвестиране в образованието. Адекватни икономически мерки за справяне с кризата след КОВИД-19 и борба срещу неравенствата, най-високи в ЕС.
  7. Край на мафията в здравеопазването. Край на търговския статут на болниците и на петцифрените заплати на директорите им. Истински здравни мерки против пандемията. Достъпно публично здравеопазване за всички!
  8. Край на данъчната мафия. Премахване на плоския данък. Справедливо данъчно облагане, при което богатите, а не работещите бедни плащат по-голям дял.
  9. Край на мафията в сферата на труда. Край на орязването на Кодекса на труда. По-големи правомощия на Инспекцията по труда. Законодателни промени за по-лесно организиране на стачки.
  10. Край на мафията в медиите. Разбиване на медийния монопол. Пълен обществен контрол над обществените медии.

Оставка и справедливост!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар