Хиляди на екопротести в цялата страна (снимки и видео)

Поредната порция скандали със застрояване около морето и поправките в Закона за биологичното разнообразие, приети на първо четене напук на екоорганизациите, изкараха хората на протест в над десет града

Снимка: Ваня Григорова

Екологични протести се състояха в над десет български града тази вечер. Непосредствен повод за недоволство, което изкара на улиците хиляди протестиращи, са готвените промени в Закона за биологичното разнообразие, които вече бяха приети на първо четене.

София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русe, Стара Загора, Ботевград и други протестираха срещу поправките, изготвени от екипа на арестувания бивш екоминистър Нено Димов, които неговият наследник Емил Димитров защитава. Недоволството е провокирано и от поредните скандали със застрояване на морето.

Най-многоброен беше протестът в София, където хиляди се събраха около паметник на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ и шестваха през Министерския съвет до Народното събрание.

„ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000“, обявиха организаторите за протеста от коалицията „За да остане природа в България“.

Протестиращите организации посочват, че рисковете от поправките са основно в четири групи:

? Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

? Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

? Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

? Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

„Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто.

Искането ни сега – всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ако сме повече ще ни чуят – очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води.

Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!“

София:

Варна: 

Русе:

Пловдив: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар