В категории:Свят

Замърсяването на въздуха в европейските градове вече достига предкризисните нива 

Отчетеният заради извънредните мерки спад на азотния диоксид в повечето европейски столици се оказа краткотраен

pixabay.com

Нивата на замърсяване на въздуха са се възстановили рязко в редица големи европейски градове след отслабването на наложените заради коронавируса ограничения, съобщава Financial Times. Анализ на Европейската изпълнителна агенция по околната среда  (ИАОС) показва, че вследствие на увеличения трафик и задръстванията, в градове като Париж, Брюксел и Милано се отчита значително повишаване на азотния диоксид, след драстичното спадане на нивата по време на ограниченията.

Данните подчертават колко краткосрочни са били ползите от ограниченията за околната среда, тъй като заради вируса много хора предпочитат да пътуват до работа с личните си автомобили, вместо с обществения транспорт.

„Определено е проблемно, че виждаме замърсяване на нива, близки до тези преди Covid-19, макар в много градове трафикът още да не е достигнал предкризисния си обем“, казва Лаури Миливирта, анализатор в Изследователския център за енергия и чист въздух, извършил анализ на данните от ИАОС. „Рискуваме да се окажем с нивата на замърсяване и задръствания още преди пълното отваряне на икономиката“, добавя той.

Анализът на данните за коригираната за атмосферните условия 30-дневна средна стойност показва, че замърсяването с азотен диоксид в Париж е нараснало до 29.7 микрограма на кубичен метър (μг/м3), спрямо най-ниското ниво, засечено по време на ограничителните мерки, от 13.6 микрограма. В Брюксел нивата на замърсяване на въздуха са нараснали от 16 μг/м3 до 30.2, докато в Милано повишението е от 19 до 32.9 микрограма. В Лондон замърсяването дори е надминало предкризисните нива през дълъг уикенд в края на май, когато слънчевото време е подтикнало много хора да излязат с колите си.

Замърсяването на въздуха в повечето европейски градове все още е на по-ниски нива, отколкото преди година. Но рязкото повишаване на много места за толкова кратък период създава притеснения. Уилям Тодтс, ръководител на кампания за чист транспорт, вижда положително развитие в това, че пандемията е ускорила плановете на много градове да окуражават придвижването пеша или с колела. „Големият тест ще е дали временните мерки в тази насока ще бъдат направени постоянни“, казва той, но подчертава и риска използването на автомобили в краткосрочен план да се увеличи заради страховете от използване на масовия транспорт.

Пътните задръствания са нараснали видимо в Германия, Франция и Италия след разхлабването на мерките, показват данните на компанията за сателитна навигация TomTom. Същевременно броят на хората, използващи обществен транспорт, се е сринал. Лондонското метро превозва едва около 12% от нормалния брой пътници.

Атина, Букурещ а и Мюнхен също отчитат рязко възстановяване на замърсяването. Будапеща пък е единственият голям европейски град, където нивата на замърсяване след отварянето дори надминават тези преди пандемията.

Нивата на замърсяване с азотен диоксид се възстановяват бързо след разхлабването на ограниченията. Източник Financial Times

Данните на ИАОС също така показват, че градове, в които не са били налагани строги мерки, като например Малмьо в Швеция, отчитат по-високо замърсяване тази година, отколкото през миналата.

Париж се откроява като града с най-бързо нарастване на замърсяването след вдигане на ограниченията, но също така отчита най-голям сравнителен спад на нивата на азотен диоксид по време на затварянето. В един момент нивата на азотен диоксид в града са били с 61% по-ниски, отколкото преди пандемията.

Кметицата на града Ан Идалго, която ще се бори за преизбиране този уикенд, поставя чистия въздух на водещо място в програмата си, освен това винаги е призовавала за ограничаване на автомобилния трафик във френската столица. Тя използва извънредната ситуация като начин да придвижи напред дневния си ред за по-зелен, по-малко замърсен град с повече пешеходци и велосипедисти. „Борбата срещу всички видове замърсяване е въпрос, тясно свързан с общественото здраве. Затова ще продължим да намаляваме присъствието на автомобили в нашия град“, заяви тя в скорошно интервю за в. Le Monde. Някои от нейните предложение, като например намаляване на максималната скорост на повечето улици в града от 50 до 30 км/ч, обаче със сигурност ще ѝ навлекат гнева на шофьорите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар