В категории:България

България първа в света по скок на военните разходи

Шампионската позиция се дължи на плащането в аванс за американските F-16, заради което похарченият ни бюджет за отбрана се е повишил със 127%, сочи доклад на SIPRI

Плащането в аванс на осем американски F-16 повиши военните разходи на България със 127%. Снимка: lockheedmartin.com

Родината ни най-после се класира на първо място в световен мащаб поне по един показател. За 2019 година България е единствената страна в света, която е увеличила повече от двойно военните си разходи. Похарченият ни бюджет за отбрана се е покачил със 127% спрямо предходния период. Това, разбира се, е резултат от авансовото заплащане на американските бойни самолети F-16.

Данните са изнесени в доклад за военните разходи общо в света през миналата година, подготвен от SIPRI – Стокхолмския институт за изследвания на международния мир.

Далеч зад нас остава следващата държава по най-голямо увеличение на разходите си за отбрана – това е Того, където нарастването е 70%. А в страни с военни конфликти като Ирак и Афганистан покачването е съответно 21% и 20%.

Що се отнася до държавите от „нашата черга”, при тях положението е следното. В Румъния бюджетът за отбрана също е скочил доста – със 150%, само че не в рамките на една, а на последните 10 години. Подобна тенденция докладът отбелязва също при Естония, Латвия и Литва, които сега общо харчат за военни нужди три пъти повече, отколкото през 2010-та.

Полша, която най-активно издига мотива за „руска заплаха”, е увеличила през последното десетилетие военните си разходи с 51%. Миналата година е подписала споразумение със САЩ за закупуването на 32 бойни самолета F-35.

Сериозно увеличение на бюджета за отбрана през последната година имат също и Словакия – 48%, Сърбия – 43% и Северна Македония, която влезе в НАТО през март 2019 г. – 30%.

Съседката ни Турция, която е един от стратегически най-важните членове на Североатлантическия съюз и същевременно има военно участие в Сирия и Либия, е увеличила военните си разходи през последните 10 години с 86%, а през 2019 г. – с 5,8%. Докладът на SIPRI припомня, че през юни м. г. турската армия, която е втора след американската по численост в НАТО, е започнала да получава ракети от руската система за противовъздушна отбрана С-400.

На свой ред самата Русия през 2019 г. е увеличила военните си разходи с 4,5%, след като през предходните две ги е съкратила с 22%. Тя е на четвърто място в света по отбранителен бюджет с общо 65 милиарда долара, което прави 3,9% от нейния БВП и 3,4% от всички световни разходи във военната област.

Световен рекордьор за 2019 г. по военни разходи са САЩ, които за последната година са похарчили за отбрана с 5,3% повече от предходния период. Сумата е 732 милиарда долара, което е 3,4% от БВП и 38% от всички отишли за военни цели средства в света.

Между САЩ и Русия – съответно на трето и четвърто място – са Китай и Индия. При тях показатели са следните. Китай: нарастване 5,1%, сума 261 милиарда долара, 1,9% от БВП, 14% от световните разходи. Индия: нарастване 6,8%, сума 71 милиарда долара, 2,4% от БВП, 3,7% от световните разходи.

В рамките на НАТО само в Обединеното кралство няма никаква промяна в разходите на отбрана, а в Канада и Гърция има понижаване – съответно с 2% и с 0,4%. Във всички останали от общо 30-те членки на Североатлантическия алианс се отбелязва покачване на похарчените за военни цели средства, но само 9 от тях изпълняват ангажимента бюджетите им за отбрана да достигнат 2%. Като цяло Алиансът е вдигнал военните си разходи със 17% спрямо 2015 г.

Прави впечатление повишаването в Германия – средствата за отбрана през 2019 г. там са с цели 10% повече, отколкото за предходния период. Като сума това прави 49 милиарда долара или 1,3% от БВП. Германският дял в световните военни разходи е 2,6%. За първи път от 2000 г. Берлин изпреварва Лондон по военен бюджет.

Като оставим настрана нашата недостижима България, с най-голямо повишение на военните си разходи в рамките на НАТО се откроява Нидерландия – 12%. Това е равно на 12 милиарда долара и 1,3% от нейния БВП.

Общо светът е похарчил през миналата година над 1,9 трилиона долара за военни цели и така за трета поредна година е отбелязан нов рекорд в тази област.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар