В категории:Общество

Кризата излага на показ безполезността на знаменитостите 

Богатите и известните отчаяно се опитват да убеждават, че всички сме в това заедно – но пандемията подчертава неравенството по-ясно от всякога 

Гал Гадот, Сара Силеърман, Уил Фарел и цял куп други знаменитости пяха за „свят без притежания“, докато се самоизолират в луксозните си имения.

Арва Махдави, Guardian

Бихте ли помислили и за бедните, страдащи знаменитости? Макар това да е трудно време за всички, то е особено тежко за известните. Те бяха изместени изпод светлините на прожекторите от един вирус. Вече на никого не му пука с какво са облечени и с кого се натискат; вниманието на света бе отклонено от пандемията, заемаща всички главни страници. Изглежда сякаш някои знаменитости започват да осъзнават, че не са толкова важни или обичани, колкото си мислеха, че са.

Актрисата Гал Гадот стана първата жертва на голямата реакция срещу знаменитостите от 2020 г. „Всички сме заедно в това“ ни увери звездата от „Жената чудо“ във видео в Instagram преди няколко седмици, след което заедно със свои приятели-звезди изпя „Представи си“ на Джон Ленън. Можете ли да си представите каква липса на самоосъзнаване се изисква, за да организираш цял куп мултимилионери да пеят за свят „без притежания“, докато безброй хора губят работните си места? Този неадекватен пърформънс бе свирепо подигран в интернет.

Човек би си помислил, че останалите шоубизнес икони ще се поучат от унищожителната реакция към песничката на Гадот. Но не, баналните послания за надежда от знаменитостите продължиха да идват – а с тях и отвратените реакции на публиката. Мадона, по причини, известни само на нея, реши да ни проповядва от вана, пълна с розови листенца. Covid-19 „не го е грижа колко си богат“, информира ни тя. „Това e големият изравнител“. Това определено успя да обедини хората в презрението им към нелепите ѝ пози.

Милиардерът Дейвид Гефън пък изтри профила си в Instagram заради гневната реакция на качената снимка на неговата суперяхта за половин милиард долара, където той се самоизолира, която бе придружена с надпис „надявам се, че всички сте в безопасност“. Малко по-добре се справя на фронта на социалните мрежи Иванка Тръмп, която засега поне не се е укрила на суперяхта. Вместо това тя самоотвержено възпитава немитите маси, като пуска видеа как децата ѝ си мият ръцете с луксозен сапун за 39 долара. Истинска жена от народа.

Музикантът Фарел Уилямс също се изяви като една от знаменитостите, които не могат да се ориентират в обстановката. В Twitter той призова последователите си да даряват за болниците. Един от отговорите на туита му гласи: „Богатството ти е на стойност над 150 млн. долара, дарявай от своите си пари“. По-късно Уилямс изясни, че вече е направил дарение. Но сякаш твърде много знаменитости са по-склонни да просят пари от нас, плебеите, вместо да посегнат към собствените си портфейли. Готвачът и телевизионна звезда Боби Флей, например, който „струва“ около 30 млн. долара, направи кампания за събиране на пари в  GoFundMe, за да плаща на служителите в ресторанта си. Ето ти капитализъм: в крайна сметка трябва да разчиташ на нечии чужди пари.

Невежеството на знаменитости не е нещо ново, но сякаш никога преди това не е привличало такъв гняв. Коронавирусът не само не е „голям изравнител“, той направи неравенството невъзможно за игнориране. Постоянно научаваме как някоя прочута личност е дала положителен тест за коронавирус, след като е проявила най-много леки симптоми. Същевременно приятелите и семействата ни могат и да си изкашлят дробовете, но не могат да се доредят до тест или болнично легло.

Културата на знаменитостите и капитализма са неразривно свързани. И двете издигат индивидите над общото благо. Те разчитат на лъжата за „меритокрацията„: работи здраво и можеш да постигнеш всичко, което желаеш. Но сега стана неудобно явно колко малко ценим тези, които работят най-здраво – медицинските работници, персонала на супермаркетите, шофьорите и доставчиците, които поддържат света, докато богатите се крият във ваканционните си домове.

Никога досега не е било толкова очевидно колко малко допринасят за обществото онези, които печелят най-много пари. „Всички сме в това заедно“, продължават да ни обясняват богатите и известните. Съжалявам, но е очевидно, че не сме.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар