Фон дер Лайен: Вече закупихме нужните за ЕС санитарни материали

Председателката на Еврокомисията приветства предложението на Испания за нов „План Маршал” за борба с коронавируса, но го вижда само като част от новия евробюджет за 2021-2027 г. А на въпрос как може китайската помощ да стигне до италианците преди европейската, отговаря, че Пекин просто връщал жеста заради изпратената през януари помощ на ЕС за Ухан

Урсула фон дер Лайен по време на интервюто по телефона с „Ел Паис“. Снимка: El Pais

Бернардо де Мигел, Брюксел, El Pais

Родената в Брюксел преди 61 години Урсула фон дер Лайен е начело на Европейската комисия от малко повече от 100 дни, но вече ѝ се наложи да се сблъска с най-голямата епидемия на Стария континент от времената на така наречения испански грип в началото на ХХ века. Лекар по образование и прагматичен политик с непрекъснато 15-годишно участие в правителствата начело с Ангела Меркел, Фон дер Лайен премина от първоначалните колебания пред неочакваното здравно извънредно положение заради Covid-19 към предложения за такива драстични мерки, като историческото затваряне на външните граници на ЕС или фактическото суспендиране на ограниченията за публичния дефицит, налагани от Пакта за стабилност. В навечерието на срещата на върха този четвъртък, когато се очаква 27-те членки на ЕС да дадат твърд съвместен отговор на задаващата се икономическа катастрофа, Фон дер Лайен разговаря с „Ел Паис”. Обеща солидарност с Испания и подкрепи идеята за „План Маршал”, предложена от председателя на правителството Педро Санчес, макар че я обвърза с приемането на следващия бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Интервюто, както повеляват каноните на времето на запазите, е направено по телефона. Председателката на ЕК днес повече от всякога е превърнала кабинета си в Брюксел в дежурен пост, отворен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата . „От седмици не съм виждала семейството си и ще минат още седмици, преди да мога да се прибера у дома,” доверява тя, но без да прави драми от това.

Въпрос: Коронавирусът провокира най-голямата здравна криза в Европа през последните 100 години. В състояние ли е ЕС да се справи с нея?

Отговор: Първо, позволете ми да изразя солидарността си с испанците, които страдат толкова много тези дни, както и личната ми благодарност към медицинския персонал, който работи без почивка в Испания. Възхищавам се на отговора на испанските граждани. Те са пример за Европа. Испания не е сама. Никоя страна от ЕС не може да се справи с тази криза сама, но заедно ще развием силата си, не само за да се борим срещу вируса, но също и за да възстановим жизнеспособността на нашата икономика.

Въпрос: Както добре се изразихте, Испания е в епицентъра на пандемията. Какво може да очаква испанското общество от Брюксел, освен хубави думи?

Отговор: Две много конкретни неща. Първо, в борбата срещу вируса Испания се нуждае спешно от екипировка за защита, като маски и ръкавици. И по този въпрос имам добри новини. Обществената поръчка, която организирахме за закупуването на такива материали заедно с 25 държави членки, сред които и Испания, покрива всички належащи нужди. Дори осигурихме повече материали, отколкото  са необходими. Така че Испания, както и другите държави, ще получат сега материалите, които са поискали и ще могат да ги разпределят по болниците си. А в икономически план смекчихме нормите за обществени помощи от държавите и  това ще позволи засега да се одобрят мерките на испанското правителство на стойност до 20 милиарда евро, които да подпомогнат малките и средните предприятия и самоосигуряващите се лица.

Въпрос: Както знаете, испанското правителство предложи един нов „План Маршал” за възстановяване на европейската икономика след овладяването на заразата. Подкрепяте ли тази идея? Как би се финансирала?

Отговор: Идеята за „План Маршал” е, че се нуждаем от голяма инвестиция от страна на ЕС и на държавите членки. Най-големият знак на солидарност и най-добрият начин да се направи такава инвестиция е бюджетът на ЕС.  Затова благодаря на Испания за импулса, който ще помогне да разполагаме с мощен бюджет на Съюза – най-добрия инструмент на солидарността. Така ще можем да инвестираме в бъдещето и в адекватните приоритети. Поздравявам Испания за предложението.

Въпрос: Преди Испания, Италия пострада от трагедията. И много италианци се почувстваха лишени от подкрепа и изоставени от своите европейски съюзници. Как е възможно китайската помощ да стигне при тях преди европейската?

Отговор: Говорих миналата седмица по телефона премиера на Китай Ли Къцян. Той ми припомни, че когато Китай бе ударен от вируса през януари, ЕС изпрати незабавно 56 тона медицински материали като помощ. Те не са го забравили. Ето защо, когато сега ние имаме такава нужда, те искат да ни върнат жеста. Трябва да сме благодарни и това е солидарност, от която се нуждаем. Сега Италия също ще получи необходимото по линия на осъществената успешно от нас обществена поръчка.

Въпрос: Епидемията стигна до границите на Шенген, стотици хиляди хора се връщат в родните си страни. Вярвате ли, че европейската интеграция ще се възстанови след кризата или общественото мнение ще се възпротиви срещу продължаването на един транснационален проект, който изглежда толкова крехък?

Отговор: Смятам, че последните две седмици показаха колко ценен е нашият вътрешен пазар и колко важно е да имаме Шенгенска зона. Разбирам, че в началото държавите членки реагираха със затваряне на границите, за да защитят населението си. Но това причини сериозни щети на потока от стоки и на функционирането на общия пазар. Сега благодарение на ЕС съумяхме да възстановим нормалността и вече почти няма задръствания в трафика при прекосяването на границите. Виждаме колко е важно да опазим този единен пазар, не само за да произвеждаме и разпределяме тези предпазни средства, които толкова липсват, или медицински апарати, или дори ежедневните продукти за нашите супермаркети, но и също в името на нашето богатство и просперитет. Това е урокът, който научихме в последните дни. Сега държавите членки полагат усилия, за да изпълняват мерките и за да демонстрират реципрочна солидарност. Видяхме, че този тип кризи можем да преодоляваме, само ако сме единни.

Въпрос: За трети път в рамките на едно десетилетие Европа изглежда застанала на ръба на пропастта – както вече се случи с кризата в еврозоната и с мигрантската криза. Ще бъде ли преодоляна и тази? Какво очаквате от европейската среща на върха тази седмица?

Отговор: Да, смятам, че осъзнахме колко силни можем да бъдем всички заедно в ЕС и колко слаби сме поотделно. В европейския бюджет например сме сформирали Инициатива за инвестиции по коронавируса, която ще инжектира испанската икономика с 11 милиарда евро. Това са европейски пари за Испания. И показва, че в трудни времена е добре да се разполага с европейската солидарност. Имаме и инициатива за финансиране на изследвания за ваксини – нещо, което никоя страна не може да си позволи сама за себе си. От тази криза ще извлечем поуката, че ЕС трябва да е не само единен, но и още по-стабилен.

Въпрос: Един по-личен въпрос, ако позволите. Вие сте лекар, живеете далеч от семейството си… Как преодолявате този кошмар?

Отговор: Благодаря, че попитахте. Когато виждам смелостта, с която испанците се справят с този период, това ми дава сили да правя същото. Семейството ми разбира ситуацията. Не съм ги виждала от няколко седмици и няма да мога да се върна у дома още много седмици. Седемте ми деца са у дома, със съпруга ми, което е добре. Говорим по Скайп всяка вечер и коментираме какво се е случило на всекиго през деня. Това ми дава сили да продължа напред.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар