В категории:България

Прокуратурата се самосезира, ще разпитва всички от „барселонската афера“

Държавното обвинение цитира заглавието на основния материал в испанското издание „Ел Периодико“ и заявява, че ще разпита всички споменати в него лица

Една от публикациите на El Periódico на 21 февруари – „Борисов, Батманът на Балканите“

Прокуратурата на България се e самосезира във връзка с материалите в испанския вестник El Periódico, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Те цитират заглавието на основния материал на изданието – „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“ и посочват, че „с цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти“.

Припомняме, на 21 февруари El Periódico публикува серия от четири материала и едно видео, посветени на т.нар. „барселонска афера“. Базираният в Каталуня, но с общоиспанско покритие вестник, разказа за започнатото от каталунската полиция и испанската антикорупционна прокуратура разследване за пране на пари срещу премиера на България Бойко Борисов.

Борисов категорично отхвърли обвиненията и заяви, че няма къща в Барселона и не е ходил там от 15 години, а относно намесената жена – Борислава Йовчева – не отговори дали я познава или не. Премиерът обвини Румен Радев („моя съсед по месторабота с неговите шествия“) и призна, че е знаел за публикациите. „Преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да се направи пуч“, каза той от Брюксел, а по-късно на българска земя отново заяви, че няма никаква вина, но е „омаскарен“.

Борисов и други фигури от ГЕРБ нападнаха изданието, че е свързано с „руски служби“, на което от El Periódico отговориха иронично, че не за първи път недоволни от тяхната работа като журналисти фигури ги обвиняват в най-различни конспирации.

В лаконичното си съобщение от българската прокуратура добавят, че „в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки“. Това означава, че ще трябва да бъде разпитан не само самият Бойко Борисов, но и сочената за негова любовница Борислава Йовчева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар