В категории:Латинска Америка / Свят

Гневни венесуелци посрещнаха Гуайдо в Каракас (СНИМКИ)

Завърналият се от турнето си по света опозиционер още на летището попадна на над 200 протестиращи срещу него служители от държавната авиокомпания Conviasa. Наложените ѝ от САЩ санкции поставят под въпрос препитанието на работещите в нея хора. Феновете на пътешественика едва успяха да го отърват от демонстрантите

Хуан Гуайдо излиза след граничния контрол на летището и маха към демонстрантите отвъд загражденията, които отначало взима за свои привърженици. Снимка: extravenezuela.com

Викове „Предател!” и „Продажник!” бяха първото, което чу след преминаването на граничния контрол на летището завърналият се в Каракас венесуелски опозиционер Хуан Гуайдо, който от 20 януари обикаляше различни страни от Европа и Америка. Той излезе сияещ в общата зала за посрещачи и пътници и като съзря изпълнилото я отвъд загражденията на охраната множество, размаха ентусиазирано ръка, решавайки, че всички тези хора са дошли да го приветстват. Но щом разчлени скандиранията и видя плакатите, си даде сметка, че това всъщност са демонстранти срещу него – и то доста гневни.

Служителите на ударената от санкции на САЩ държавна авиокомпания Conviasa посрещнаха гневни Гуайдо, размахвайки плакати с надписи: „Гуайдо, Conviasa се уважава“, „Conviasa е на народа“, „Вън Гуайдо предателя“. Снимка: Televisa

Гуайдо бързо бе изтеглен от малобройните си фенове-посрещачи към ВИП-помещенията, за да не пострада. Въпреки това настана меле, в което негови привърженици и противници си размениха удари, като в блъсканицата пострадаха и някои оператори и фотографи, опитващи се да отразят събитията от най-близо.

Привърженици и противници на Гуайдо влязоха в ръкопашни схватки на летището. Снимка: elpregonero.com.ve

Демонстранти имаше и извън сградата на летището. Те раздърпаха ризата на Гуайдо, докато неговите хора успят за го преведат през ядосаната тълпа и да го качат на очакващия го микробус, който го отведе в намиращия се на 40 минути път Каракас.

Демонстранти пред сградата на летището раздърпаха ризата на Гуайдо. Снимка: extravenezuela.com

Събралите се на летището над 200 протестиращи срещу Гуайдо бяха предимно служители от държавната авиокомпания Conviasa. САЩ ѝ наложиха сурови санкции на 7 февруари – в същия ден, в който в Каракас пристигна на посещение руският външен министър Сергей Лавров.

Американските наказателни мерки срещу авиокомпанията, допълващи вече съществуващите многобройни санкции срещу различни сфери на венесуелската икономика и срещу финансовата система на държавата, поставят под въпрос препитанието на хората. Ето защо е толкова силно възмущението срещу Гуайдо, който при международната си обиколка и особено при срещите си с президента Доналд Тръмп и с други големци в САЩ не спря да настоява за нови и по-тежки санкции, та да паднел „узурпаторът” – избраният през 2018 г. за президент на страната Николас Мадуро.

По-късно вечерта на 11 февруари сменилият ризата си Гуайдо говори пред свои симпатизанти в Каракас, на които разказа за пътуването си и им повтори обичайното си „Светът е с нас”. Той обяви, че още на следващия ден – на 12 февруари, ще свика заседание на Националния конгрес, за чийто председател продължава да се смята, макар други опозиционни депутати да избраха различно парламентарно ръководство още на 5 февруари. Гуайдо не ги признава и ги клейми като „купени от режима”. А себе си неизменно представя и като „временен президент” на Венесуела, за какъвто се самопровъзгласи преди година.

Със сегашното си пътуване из Европа и Америка той за втори път наруши съдебна заповед, забраняваща му да напуска страната заради протичащо срещу него следствие. Ето защо сред най-радикалните му противници в отбора на чавистите непрекъснато се повдига въпросът докога ще бъдат търпени своеволията му и няма ли да бъде арестуван и съден. Очевидно е обаче, че властите нямат такива намерения, още повече, че с оставането му на свобода неговите твърдения за „диктатура” в страната сериозно олекват.

Диосдадо Кабейо, председателят на Националното конституционно събрание (изборите за което опозицията бойкотира през 2017-та и съответно се лиши от свои представители в него), отговори следното на поредно запитване няма ли да бъде задържан Гуайдо след завръщането си: „Истината е, че той не ни интересува. Нищо няма да му се случи, той е едно нищо, а нищото не може да произведе друго, освен нищо”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар