В категории:България

ГЕРБ и ДПС безмълвно изтеглиха СЕТА още една крачка напред

Часове преди поредния протест, който е насрочен за тази вечер в 18:30 часа пред парламента, тематично мнозинство от партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган прокара окончателно на второ четене спорния договор СЕТА през водещата парламентарна комисия. Последната дума е на пленарната зала на 44-ото Народно събрание, като всеки един глас е от ключово значение, както и обществената реакция

Депутатите от ГЕРБ и ДПС теглят СЕТА към окончателна ратификация

Часове преди поредния протест по темата, Комисията по икономическа политика и туризъм към 44-ото Народно събрание прие на второ четене законопроекта, с който България ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада, по-известно като CETA.

Това гласуване на водещата комисия по този законопроект е последната стъпка преди окончателната ратификация на спортния договор, която трябва да се случи в пленарната зала на Народното събрание. Гласуването там най-вероятно ще бъде през следващата седмица. Междувременно за тази вечер (12.02.2020) от 18:30 часа пред парламента е насрочен поредният протест, организиран от „Солидарна България“, „За Земята“ и Гражданска инициатива срещу добива на шистов газ, който ще призове депутатите да не ратифицират споразумението.

Десет народни представители от ГЕРБ и ДПС безмълвно подкрепиха ратификацията на СЕТА в предпоследната стъпка преди окончателната ратификация, като отхвърлиха две сходни предложения на БСП и „Обединени патриоти“, които предвиждаха законопроектът да не бъде одобрен, но те събраха общо 9 гласа. Депутатите от „Воля“ се въздържаха при всички гласувания, а тяхната роля ще бъде ключова при окончателното гласуване в зала.

По време на дебатите Крум Зарков от БСП подчерта, че срещу СЕТА има сериозни обществени настроения в България, като обърна внимание на протестите и протестните акции, организирани пред парламента от „Солидарна България“ и други организации. Той добави също така, че към парламентарните комисии има изпратени редица писма от различни граждани и организации със становища „против“ СЕТА.

Неговият колега Румен Гечев отново подчерта, че страната ни необяснимо бърза с ратификацията при положение, че водещите икономики в ЕС Франция и Германия все още на ратифицират окончателно споразумението. Аргументите си против СЕТА споделиха и от ВМРО.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС, които практически са на път да осигурят ратификацията на договора, не се изказаха нито веднъж. От началото на ратификационния процес, от ДПС нямат нито едно изказване в пленарна зала или във водещата комисия.

Гласуването в комисия е важно, защото дава препоръка на пленарната зала, но финално решение така или иначе е на всички 240 народни представители, като в този случай гласът на всеки един от тях или неговото отстъствие от залата могат да окажат решаващи.

Какви са възможните сценарий за гласуването в зала?

Сметката показва, че ГЕРБ и ДПС заедно разполагат със 120 гласа и то при положение, че в залата за гласуването се появи и Делян Пеевски, което се случва изключително рядко. Това означава, че ако останалите групи наистина искат да блокират СЕТА, е достатъчно да се явят в цялост в залата и да не гласуват „за“. Вот „против“ или „въздържал се“ в тази ситуация има еднаква тежест срещу споразумението. Дори Пеевски да пристигне в залата, при резултат 120 на 120 договорът няма да бъде ратифициран, тъй като е необходимо поне 1 глас повече „за“, отколкото са общо тези „против“ и „въздържал се“.

В тази ситуация важи и обратната хипотеза – ако някоя група иска да пробута СЕТА, би могла дори формално да гласува „против“, но на практика да допринесе за приемането на споразумението, като не осигури присъствието на всички свои депутати в залата. Например, ако ГЕРБ и ДПС заедно съберат 119 гласа, а БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ гласуват против или въздържали се, но съберат само 118 гласа, то окончателната ратификация на СЕТА ще бъде факт. Това означава, че е достатъчно няколко депутати от БСП, „Обединени патриоти“ или „Воля“ просто „да пропуснат“ с различно оправдание да се явят в зала за гласуването.

При гласуването на първо четене ГЕРБ даде 92 гласа (от общо 95 техни депутати в този парламент), а ДПС – 18 от 25. 73-ма от БСП гласуваха „против“, като по принцип партията разполага със 79 души в парламента. 20 от 21 депутати от „Обединени патриоти“ също бяха против, като един отсъстваше. „Против“ гласуваха и петима независими депутати, а един се въздържа. Общо независимите са 8 души – шест от тях от „Атака“, които по време на дебатите се обявиха против СЕТА, един бивш член на групата на БСП и един на групата на ДПС. 6 от 12 депутати от „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар