В категории:Свят

Тръмп изостави Гуайдо сам в тъмното

Венесуелският опозиционер така и не дочака американския президент на своя митинг в Маями, макар стопанинът на Белия дом да играеше голф в имението си наблизо.

Хуан Гуайдо говори пред феновете си на митинга в Маями. Снимка: Туитър

Гръмко фиаско сполетя финала на шумно рекламираната обиколка на венесуелския опозиционер Хуан Гуайдо из Европа и Америка. Свиканият от него митинг в Маями, който трябваше да се превърне в страшилище за „диктатурите” във Венесуела, Куба и Никарагуа, събра едва около 3500 души (по най-оптимистичните твърдения на симпатизиращи на Гуайдо американски медии) в халето на зала за масови прояви край градското летище. Това бяха всички симпатизанти, които организаторите успяха да докарат от цяла Флорида, макар тя да е пълна с милиони преселници от Латинска Америка.

Плюс това публиката беше силно разочарована – не се сбъднаха надеждите ѝ да види на сцената до Гуайдо президента на САЩ Доналд Тръмп, за да бъде потвърдената така демонстрираната до неотдавна официална американска подкрепа за самообявилия се преди една година за „временен президент” на Венесуела опозиционен депутат.

Самият Гуайдо подхранваше очакванията, ако не за пряко митингаджийско участие на Тръмп, то поне за свое кратко здрависване с него пред камерите, пък където и ще да бъде заснето. Няма да е учудващо, ако се разбере, че Гуайдо е дежурил край имението на Тръмп във Флорида, само и само да го хване в крачка за заветния кадър – така, както постъпи, за да си осигури например снимките с Ангела Меркел или Марк Рюте из коридорите на форума в Давос преди десетина дни.

Но не би. Тръмп си беше именно в това имение през уикенда и дори пусна в туитъра си снимка как играе там голф. Без обаче да обели и дума за Гуайдо и шоуто му в Маями, да не говорим за среща с него. Не откликна и на последната надежда, която лансира отбора на Гуайдо – че може пък митингът да бъде зарадван с президентско видеообръщение…

Нулевият интерес на Тръмп бе недвусмислено обръщане на гръб към потъналия в корупционни скандали опозиционен политик от Каракас. Както е известно, на Гуайдо и компания им се губят около 450 000 долара, отпуснати миналата година от USAID за хуманитарна помощ за Венесуела, която никой и никъде така и не видя. Има и още няколко тъмни епизода около него, включително подвеждане на Руди Джулиани, адвоката на Тръмп, да лобира пред американски прокурори за разследван в САЩ венесуелски бизнесмен, финансирал опозиционерите у дома си. За този казус се разприказва ключов фигурант по делото за импийчмънт срещу стопанина на Белия дом. Все обстоятелства, които със сигурност не са подхранвали симпатии у Тръмп към Гуайдо. Да не говорим за най-очевадния мотив за загуба на доверие – една година след самопровъзгласяването си „временният президент” не само не е постигнал властова промяна в Каракас, а е отхвърлян вече дори от останалата опозиция.

На този фон Гуайдо избра с апломба на заклинател и хипнотизатор да повтаря пред феновете си „Не сме сами”, „Светът е с нас” и „Имаме стратегия”, а на настойчивите въпроси какво става с въжделената среща с Тръмп да отговаря с комичното „Останете в очакване”.

Хуан Гугукай в ролята на заклинател и хипнотизатор от сцената на митинга в Маями. Снимка: Туитър

Зад него на сцената се строиха все същите отдавна познати „ястреби” от кубино-американското лоби като сенатора Марко Рубио и конгресмена Марио Диас-Баларт, и двамата републиканци. С тях бе и бившият губернатор на Флорида, също републиканец и настоящ сенатор Рик Скот. Разнообразието бе осигурено от три демократки от Камарата на представителите, всичките избрани от различни райони на Флорида. Едната бе 79-годишната бивша шефка на университета в Маями Дона Е. Шалейла. Втората бе родената в Еквадор Деби Мукарсе-Пауъл. А третата бе нашумялата бивша председателка на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Шулц – същата, която през 2016 г. бе принудена да подаде оставка, след като „Уикилийкс” разкри как е действала срещу президентската кандидатура на Бърни Сандърс, за да наложи Хилари Клинтън като кандидатка.

Цялата тази колоритна компания обаче бледнее на фона на един друг герой от приключенията на Гуайдо в Маями, блеснал в клип, който „временният президент” е качил в своя Туитър. Видеото е заснето в навечерието на митинга. На него Гуайдо агитира за по-масово участие в проявата, заобиколен от свои привърженици. Думите му през цялото време са съпроводени от гръмкия плач на бебе, което държи в ръцете си млад мъж до него. В последния миг на клипа Гуайдо се навежда към бебето, за да го погали – и то заревава още по-силно…

След видеото вървят не особено ласкави за Гуайдо коментари. Още първият е съпроводен и със снимка на плакат, на който пише: „Гуайдо измамник. #Fuckoff”. А авторът на коментара призовава да се отиде на митинга, за да „се нарита по задника измамника и крадеца на хуманитарна помощ, който продължава да използва кризата във Венесуела, за да се обогатява”. Друг коментар по-надолу гласи: „За свободата – от Маями??? Така животът е шунка. Свободата е от „Мирафлорес” (президентският дворец в Каракас – б.р.), не от Маями. Слааааадко Маями”. И още едно от мненията: „Дано да останеш там. Да си живееш спокойно, без да лъжеш повече венесуелците”.

„Гуайдо измамник. #Fuckoff”. Тази снимка е пусната заедно с един от многобройните нелицеприятни за Гуайдо коментари от други потребители на Туитър, направени под негови публикации.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар