В категории:Общество

Катар въведе затвор и солени глоби за „фалшиви новини”

Законодателните промени орязват съвсем и без това куцащата свобода на словото в емирството и дават допълнителни аргументи на протестиращите против катарското домакинство на Световното футболно първенство през 2022-та

Протест на правозащитници в Швейцария против провеждането на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Снимка: periodistas-es.com

Катар въведе притесняващи за правозащитниците промени в член 136 на своя Наказателен кодекс. Според новия текст 5 години затвор или глоба от 100 000 катарски реала (24 887 евро) очакват всеки, изкушил се от „публикуване и разпространяване на фалшиви или съмнителни слухове, декларации или информации, или провокационна пропаганда в страната или в чужбина”, с което е „застрашил националния интерес, причинил е конфронтации сред общественото мнение и е нарушил обществения ред в държавата”.

С негативни реакции веднага излязоха организациите „Репортери без граници” (RSF), Human Rights Watch (HRW) и Комитет за защита на журналистите (CPJ), съобщава сайтът periodistas-es.com.

„Репортери без граници” са обезпокоени, че този законодателен ход на катарските власти може да има „тежки последствия” за журналистите. HRW на свой ред пита кой ще определя какво се разбира под „фалшиви новини, слухове или пропаганда” и на базата на какви критерии ще се преценява дали това накърнява или не „националния интерес”.

От „Репортери без граници” отбелязват също, че и досега Катар е демонстрирал пълна липса „на отвореност към свободата за информиране”. А HRW припомня, че и без промените катарският Наказателен кодекс „криминализира всяка обида към емира, поругаването на знамето, накърняването на религията или подтикването към смяна на режима”.

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) пък директно зове към отмяна на „този репресивен закон”.

Пръв за законодателните промени съобщи катарският вестник „Ал Рая”, който обаче след разразилата се полемика беше принуден да свали информацията от сайта си и да се извини, защото така бил предизвикал напрежение в обществото.

Загриженост от новия текст в катарския Наказателен кодекс изрази и Центърът за човешки права в Залива (GCHR), който отбелязва в позицията си, че включените сега промени „могат да се използват лесно срещу блогъри и независими журналисти, защото властите ще са в състояние да тълкуват всяка неудобна им гледна точка като накърняваща националните интереси”.

По начало във всички потомствени монархии в Персийския залив свободата на изразяване е много ограничена. Блогъри, журналисти и опозиционери лесно са хвърляни в затвора и осъждани, само защото изразяват критични мнения към властите и техните действия или защото отстояват човешките права.

Заради тези репресии и заради жестоката трудова експлоатация на заетите в строежите на обектите за Световното първенство по футбол, на което Катар се кани да домакинства през 2022 г., по света често се организират демонстрации с искания ФИФА да отнеме домакинството на емиратството.

Катар е на 128-мо място в световната класация по свобода на словото, изготвяна от „Репортери без граници”. През 2014-та е бил ва 113-то, през 2015-та – на 115-то, а през 2018-та – на 125-то.

Напомняме, че България заема 111-то място в същата класация. Впрочем, в българското Народно събрание също зреят идеи за наказателни санкции за „фалшиви новини“. Изказвал ги е неведнъж лично шефът на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който иска да вкара този въпрос и в задвиженото от него изработване на предложения за промени в Закона за радиото и телевизията. Интересно, дали ще ни равняват по катарския „челен опит“? И до коя позиция в стълбицата на свободата на словото ще се постараят да ни свалят?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар