В категории:Общество

Германия, 30 години по-късно

Сигурността си отива, но пък сме свободни. Свободата ни се изразява най-вече в това да не можем да планираме живота си за повече от година напред

Wikimedia Commons

Импресии от 30 години преход в Германия:

*

Стената е съществувала 28 години, сега отпразнувахме 30 години от падането ѝ. Тоест, стената я е нямало по-дълго време, отколкото я е имало. Наскоро излезе изследване, занимаващо се с нагласите на западногерманците към източногерманците от една страна, и мюсюлманите от друга. Стига се до извода, че западногерманците имат изключително сходни предразсъдъци към източногерманците, каквито имат към мюсюлманите. И в двата случая “другите” са обвинени в това, че се възприемат сами себе си за жертви, че не се интегрират добре и че не са съвсем напаснати към съвременна Германия (нали се сещате – към “нашите модерни западни ценности”).

*

В репортаж по частната телевизия NTV съобщиха, че според различни социологически данни близо 80 % от населението на ГДР е било безработно в някакъв момент през 90-те. Социолози припомняха, че в ГДР не е имало безработица, хората са били изключително свързани с работното си място и самоопределението през професията е било много по-силно и осезаемо. В паузата на репортажа излъчваха реклама за работата в „Амазон” – усмихнати служители обясняват колко е прекрасно да се работи там, лозунгът е “Ела и си изгради собствено мнение”. Подразбира се, че мнението, което ще се изгражда, ще е за трудовите условия в компанията. Все пак в последните месеци излязоха новини, че работниците в складовете на „Амазон“ се изхождат в бутилки, за да могат да спазват невъзможните срокове и квоти, та явно е необходима такава реклама.

*

Говоря си с баща ми – той работи като инженер в голям немски концерн за производство на ветрогенератори, хубава работа, добре платена, на сърце му е. Оплаквам му се, че трудовият ми договор изтича през април и не знам дали ще имаме нови проекти, за да го продължат. “Е, ще се справиш, имаш опит, умееш. Ама е така – аз съм май-май последният във фирмата, назначен на безсрочен – всичко след мен е срочно. Стана лукс безсрочната позиция. Ама пък ви дават свобода така – гледате тук-там, ориентирате се, подбирате си. Ние сме закотвени и ако нещо стане, е по-болезнено”.

“Да, свободни сме да не можем да планираме за повече от година напред” – отвръщам – “Сега ми е добре, хубава заплата, командировки тук и там, мога да се вея, ама утре? Ако исках деца примерно, как вземам майчинство с едногодишен договор?”.

“Уф” – отговаря баща ми – “Права си. Ама сигурност няма вече никъде – дори при мен. Вчера излезе официално съобщение, че съкращаваме 1500 души в Магдебург. 1500! Ние сме добре…засега. А съм 10 години преди пенсия в чужда държава”.

*

По време на тържествата по повод 9-ти пред Бранденбургската врата немският президент призова да не оставяме омразата да гради стени между нас. Вчера след седмици назландисване и увъртане, управляващите християндемократи все пак приеха забрана за коалиране и сътрудничество на местно или национално ниво с крайнодесните от АfD. Някои членове на партията се изказаха в интервюта със съжаление за решението – демокрация е все пак, как така няма да работиш с демократично избрана фашистка партия?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар