В категории:България

Асфалт върху теча

„Работа, работа, работа“, а след нея „Видими резултати“ – пак дупка

Асфалтовата кръпка, която виждате на снимката, цъфна на улица „Западна“ между блокове 120 и 11 в столичния квартал „Западен парк“, няколко дни преди първия тур на местните избори. Локвата около нея е поне на 10, ако не и на 14-15 години.

ИСТОРИЯТА

Водата изби след някакъв ремонт на водопровода под тротоара в съседство, когато от частната компания „Софийска вода“ така отстраниха авария, че оставиха след себе си теч. Малък, но постоянен.

И нали капка по капка вир става, водата се процеждаше от тротоара върху уличното платно и си дълбаеше дупка. С годините дупката се превърна в яма, а водата в нея – за радост на гълъбите, не пресъхваше и в най-големите жеги. Колкото до общината – тя с години съзерцаваше мълчаливо природното явление или въобще не го забелязваше.

ПЪРВОПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО

Тук отваряме една скоба – модерната община, каквато несъмнено е столичната, не разполага с работници и техника за извършване на строителни или ремонтни дейности (казано постарому – предприятия „Благоустройство и комунално стопанство“ или БКС; още ги има в някои градове). Съвременната община само обявява търгове, възлага поръчки, приватизира, концесионира и „упражнява“ контрол, най-често по документи. Тя няма нужда от работници с колички, а от организатори на търгове с бели якички. Тоест, никак не е лесно да се запълни една дупка – търг не се прави току-така за ден или два.

Така стигаме и до кампанията за последните местни избори, когато кметът на район „Красна поляна“ – явно уплашен от прогнозите, реши да подхвърли на избирателите шепа асфалт. Някаква събрана от кол и въже строителна бригада (няма да се учудя, ако е била взета директно от сивата икономика) се зае и с дупките на улица „Западна“. Запълниха ги на шахматен принцип – на две асфалтирани оставиха по две, както си бяха. Вероятно за контраст. Или за внушение – гледайте и си правете сметката, ако гласувате правилно, ще ви доставим още една количка асфалт!

Ремонтиращите стигнаха и до голямата дупка, почудиха се какво да я правят, но все пак я пресушиха, нахвърляха малко пясък и положиха асфалт. От теча на тротоара обаче продължи да се процежда. На следващия ден ремонтираният обект осъмна отново с гола вода.

Така дойде първият тур на изборите.

В дните до балотажа общинарите се усетиха, че локвата върху положения пресен асфалт е конфузна гледка. И след като се бяха борили с последствията, решиха да се заемат и с първопричината – течът на тротоара. Пак се появиха някакви работници, поразкопаха малко и там, посипаха с пясък… И, о чудо – ден и половина беше сухо!

После водата изби на три крачки по-надолу. И продължи да се процежда на улицата. Но изборите минаха благополучно – оттогава не са се появявали работници за трети ремонт на ремонта.

РАВНОСМЕТКАТА

Имахме теч с локва и дупка, сега имаме теч с локва и кръпка, въпросът е след колко време ще си имаме отново теч с локва и дупка.

ИЗВОДЪТ

Всичко тече, всичко се променя, но някои неща са вечни. И където е текло, пак ще тече!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар