В категории:Икономика

Microsoft доказа, че намаленото работно време повишава продуктивността

Японското подразделение на корпорацията е тествало четиридневна работна седмица с изключително добри резултати 

pixabay.com

Microsoft са тествали четиридневна работна седмица в офисите си в Япония и са открили, че служителите им не само са по-щастливи, но и значително по-продуктивни, пише Guardian.

През месец август японското подразделение на Microsoft е експериментирало с нов проект, наречен „Лятно предизвикателство 2019 – Работа-Живот-Избор“. Всички 2300 служители са получили пет поредни свободни петъка без намаляване на заплащането.

В края на пробния период компанията е констатирала, че скъсената седмица е довела до по-ефективни работни срещи, по-щастливи работници и увеличаване на продуктивността с впечатляващите 40%. Като част от програмата, фирмата също така планира да субсидира семейните ваканции на служителите с до 100 000 йени, или 920 долара.

„Работихме по-кратко, почивахме добре и научихме много“. заявява президентът на Microsoft Япония Такуя Хирано в изявление, публикувано на сайта на компанията. „Искам служителите да обмислят и да видят на практика как биха могли да постигат същите резултати с 20% по-малко работно време“.

В добавка към повишената продуктивност, по време на пробния период служителите са вземали 25% по-малко отпуски, а потреблението на електричество в офисите е спаднало с 23%. Служителите също така са принтирали 59% по-малко страници на хартия. Огромното мнозинство от служителите – 92% – са заявили, че харесват по-кратката работна седмица.

Това не е първият експеримент с дълги уикенди в корпоративния свят. През 2018 г,. новозеландската компания за управление на активи Perpetual Guardian тества четиридневна работна седмица за 240-те си служители в продължение на два месеца. Резултатът за служителите бе по-добър баланс между работа и личен живот, както и по-добра съсредоточеност в офиса. Отчетените нива на стрес сред персонала са спаднали със 7%. Според проучване сред 1500 работници и 600 ръководители на човешки ресурси, направено то консултантската фирма Robert Half, 66% от служителите са заявили, че искат да работят по-малко от пет дни седмично.

Друг експеримент, чиито резултати са публикувани в Harvard Business Review, показва, че намаляването на работния ден от 8 на 6 часа също повишава продуктивността. Според проучване сред 3000 служители през 2018 г. на Workforce Institute, повече от половината служители на пълно работно време са убедени, че биха могли да си свършат работата за пет часа дневно.

Японското подразделение на Microsoft заявява, че летният експеримент представлява само пилотен проект, и не е ясно дали такива промени ще бъдат въведени в дългосрочен план или в други офиси на корпорацията. Планира се през зимата в Япония да бъде тестван друг вариант на „предизвикателството“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар