В категории:България

Графики: Нито един кмет на областен град не достига дори 40% доверие

Градоначалник на областен град ще управлява с 15% доверие от всички, имащи право на глас, а максималното постижение е малко над 35%

С приключването на балотажите в областните градове в страната със сигурност можем да кажем, че представителността на избраните за кметове политически фигури е изключително ниска. В повечето градове кметовете имат зад себе си доверието на едва около 20% от имащите право на глас.

В особено драматично състояние по отношение на представителността на новите им кметове се оказват най-големите градове. В Пловдив и Варна победителите се ползват с доверие съответно от 16.36% за Здравко Димитров (ГЕРБ) и 17.36% за Иван Портних (ГЕРБ).

Не по-малко притеснителна е ситуацията в столицата, където Йорданка Фандъкова ще управлява с доверието на 19.71% от всички, имащи право на глас.

Все пак абсолютен рекордьор в негативно отношение е новият – стар кмет на Шумен Любомир Христов, успял да убеди 15.57% от имащите право на глас да застанат зад него. Градът е специфичен с това, че на балотажа Христов (ГЕРБ) спечели едва 77 гласа повече от своя конкурент за поста Венцислав Венков от БСП.

С много ниска подкрепа – под 20% спрямо всички избиратели – ще се ползват също така досегашният кмет на Пазарджик Тодор Попов (17.08%), ползващ за тези избори регистрацията на партия „Новото време“, Юлиян Найденов от ГЕРБ в Силистра (18.52%), Георг Спартански (независим) в Плевен (19.32%), Корнелия Маринова (ГЕРБ) в Ловеч (19.64%), Денчо Бояджиев (БСП) в Разград с 19.79% и издигнатият от партия „Пряка Демокрация“ Валентин Ревански в Ямбол (19.94%).

След балотажите най-висока подкрепа получиха кметовете на Търговище (Дарин Димитров, ГЕРБ – 31.81%), Благоевград (Румен Томов, независим, подкрепен от БСП – 28.63%), Смолян (Николай Мелемов, ГЕРБ – 26.86%) и Перник (Станислав Владимиров, БСП – 23.22%). Струва си да се отбележи, че Благоевград е областният център с най-висока избирателна активност на балотажа.„Отличникът“ на тези избори се оказва избраният за втори мандат кмет на Враца Калин Каменов от ГЕРБ. Той събира подкрепа от 35.26% от всички, имащи право на глас, което е най-добрият резултат по този показател в областните градове, но същевременно означава, че Каменов има доверието на едва около една трета от всички избиратели.

Редно е да се отбележи, че Калин Каменов е сред малкото градоначалници на големи градове, които видимо покачват резултата си в абсолютно гласово измерение. През 2015-та година той печели изборите след балотаж, на който взима 14 579 гласа. През настоящата кампания Каменов спечели от първи тур с 23 278 гласа или над 8500 гласа повече.

Каменов увеличава и тежестта на своята представителност, тъй като преди четири години печели на балотаж срещу тогавашния кмет Николай Иванов, като взима 21.45% от вота на всички, имащи право на глас, докато в следващите четири години ще управлява с почти удвоено доверие – 35.26%.

Случаят на дългогодишния кмет на Монтана Златко Живков е любопитен от гледна точка на приноса на ГЕРБ към неговото избиране за нов мандат. Отчитайки гласовете, получени през тази кампания, спрямо онези, получени преди четири години, приносът на ГЕРБ може да бъде измерен до под 1000 гласа. През 2015-та година Живков се яви като подкрепен от коалиция, а ГЕРБ имаха собствен кандидат, докато днес ГЕРБ също се присъединиха към коалицията зад него.

Представителност в други градове, след балотажите:

Още след първи тур беше ясно, че част от най-изявените кметове на Бойко Борисов, като например старозагорският Живко Тодоров и бургаският Димитър Николов, също се ползват с доверието на под 30% от всички, имащи право на глас.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар