В категории:Латинска Америка / Свят

Президентът на Колумбия пробутва на ООН фалшива снимка

Размахана от Иван Дуке в ООН като обвинение срещу Венесуела фотография се оказа снимана в собствената му страна и се обърна като бумеранг срещу Богота

Колумбийският президент Иван Дуке беше хванат в тиражиране на фалшива снимка (горната от вградения кадър), за която твърди, че е правена във Венесуела, а тя всъщност е от Колумбия. Изобличи го колумбийският вестник „Ел Коломбиано“, публикувал и тази, и други снимки от същата серия още през 2015-та. Снимка: El Colombiano

Най-високата световна трибуна – в Общото събрание на ООН, често е ставала свидетел на взаимни нападки и обвинения между държави, влезли в различни форми на конфликти. Но обикновено вадените от спорещите страни доказателства и аргументи се подготвят старателно и прецизно, за да може въздействието пред такава мащабна аудитория наистина да е убедително.

Не е такъв случаят обаче  с илюстративния материал, използван от президента на Колумбия Иван Дуке за „подплата” на неговата реч пред тазгодишното 74-то Общо събрание и на връчения от него на генералния секретар Антонио Гутериш 128-страничен доклад. И речта, и докладът целят да внушат на цял свят колко опасна за мира е съседната Венесуела, като ѝ се вменява, че подслонява на своя територия колумбийски бунтовници.

Иван Дуке връчви на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш антивенесуелския си доклад, съдържащ и фалшивото фото. Снимка: El Colombiano

С особен апломб Дуке размаха като доказателство снимка, на която бойци от все още несключилата мирно споразумение с властите в Богота колумбийска партизанска групировка ELN (Армия за национално освобождение) танцуват на полянка в кръг, хванати за ръце с деца. Според Дуке снимката била направена през 2018 г. в училище във венесуелския щат Тачира. И показвала, как венесуелските власти закрилят ELN и манипулират съзнанието на малките венесуелчета, като ги карат да си другаруват с колумбийски бунтовници.

Скандалната снимка с надписа, с който е вкарана в доклада на Иван Дуке. Снимка: El Colombiano

Преди още самата Венесуела да се възмути и да заяви за пореден път, че тя няма на територията си никакви бунтовници и че сама се чувства застрашена от паравоенни банди, струпвани от колумбийската страна на границата, острата реакция срещу твърденията на колумбийския президент дойде от самата Колумбия. Вестник „Ел Коломбиано” незабавно извести, че снимката с танцуващите партизани и деца изобщо не е правена във Венесуела, а в колумбийския департамент Каука. И не през 2018-та, а през 2015-та. Изданието уточни, че е получило фотото от военното разузнаване на Колумбия именно през 2015 г. И освен това имало още няколко подобни кадъра пак от същото танцуване. Те всичките били публикувани в „Ел Коломбиано” преди четири години като част от репортаж, разказващ как партизаните от ЕЛН залисвали децата от бедни селски зони, за да ги привлекат после като свои невръстни бойци.

Същата снимка, излязла заедно с други подобни в репортажа на в. „Ел Коломбияно“ през 2015 г. Снимка: El Colombiano

Скандалът около това разкритие за практическо фалшифициране на фактите от страна на президента Дуке, отекна много остро в Колумбия. Там и без това рейтингът му е паднал драстично заради постоянните конфронтации с подписалите през 2016-та мирно споразумение с властите бивши партизани от ФАРК (Революционни въолъжени сили на Колумбия) и с левите им симпатизанти. Политиката на Дуке, саботираща споразумението, подхранва и продължаващите убийства на социални и граждански активисти.

Популярният опозиционен колумбийски политик и бивш кмет на Богота Густаво Петро обвини Дуке, че с цялата шумотевица около уж „опасната” роля на Венесуела и с тенденциозно използваната нашумяла снимка той се опитва да замъглява същинските тежки проблеми в Колумбия. От своя страна сенаторът Антонио Сангино, говорител на „Зелените”, се възмути както от случая със снимката, така и от предшествалото Общото събрание лицемерно участие на Дуке във форума на ООН за климата. „Не му стигна да лъже ООН, че уж бил се ангажирал с опазването на околната среда – докато всъщност е върл привърженик на фракинга и глифозата в Колумбия, ами накрая показа на генералния секретар Гутериш  невярна и остаряла информация“, заяви Сангино.

Разбира се, Дуке не се остави на нападките без да отговори. От екипа му веднага извадиха на бял свят дълбоко неизвестната досега венесуелска дисидентска  НПО „Фунтаредес”. Тя пък отзивчиво потвърди, че именно нейни били снимките на партизани от ЕЛН, танцуващи с деца, и те били направени още през 2013-та в граничния венесуелски щат Тачира. Сближавайки деца и партизани, венесуелските власти внушавали на подрастващите адмирация към въоръжената борба и към групировка, опитваща се да промени властта в родината си по насилствен начин. Няма неутрален източник, който да потвърждава версията на венесуелската НПО. Но директорът на „Фунтаредес” Хавиер Тарасона уверява, че неговата организация през 2014 г. предала снимката на колумбийското военно разузнаване. Но дори и той не може да каже защо като година на снимката в доклада на Дуке пред ООН е посочена 2018-та.

Интересното е, че тиражиралите твърденията на Тарасона колумбийски медии не ги съпровождат с логичния въпрос откъде-накъде някаква НПО ще има връзки с военното разузнаване на съседна държава? Или просто работи за него? Дали пък тогава картината не е обърната с главата надолу? И може би всъщност Колумбия заговорничи за сваляне на властта във Венесуела чрез свои агенти на нейна територия?

При всички случаи, дори и под семплата форма, че Дуке просто се е изложил с погрешно избрана и непроверена снимка, скандалът, който сега удря като бумеранг по колумбийския президент, е огромен. Защото излагането е наистина световно. А за онези, които следят развитието на напрежението между Колумбия и Венесуела, е ясно, че Дуке направо си „стреля в крака” с тази снимка, правейки на пух и прах цялата си старателно градена легенда за „лошия” Каракас, който уж заплашвал мира в региона. Целта му беше да обработи общественото мнение за отдавна подготвяната с активното участие на Богота военна операция на TIAR – реанимирания стар договор за взаимна отбрана или „латиноамериканското НАТО” – срещу суверенна Венесуела. Но скандалната снимка провали усилията му.

Така допълнителни козове получи за изказването си в Общото събрание на ООН и венесуелската вицепрезидентка Делси Родригес. Тя контраатакува с конкретни данни за лагери на колумбийска територия, в които местни паравоенни групировки обучават венесуелски бегълци за терористични действия срещу Венесуела. Родригес посочи дори точните географски коориднати на три такива лагера, като подкани Дуке: „Взимайте молив и записвайте!”

Вицепрезидентката на Венесуела Делси Родригес по време на словото си пред Общото събрание на ООН. Снимка: Cancilleria Venezolana

Вицепрезидентката не пропусна да обвини и САЩ за цялостната агресивна политика срещу нейната родина, като подчерта, че в тази необявена война Вашингтон вместо бомби използва банки, блокиращи венесуелски средства и отказващи финансови операции на Каракас.

Делси Родригес посочи, че между 2015 и 2019 г. САЩ са предприели над 350 едностранни наказателни мерки срещу Венесуела, чрез които са нанесли преки щети върху финансовата и икономическата стабилност на страната, върху здравеопазването, образованието, прехраната на венесуелците. Ораторката заяви, че Вашингтон си прави с Венесуела „перверзен експеримент”, упражнявайки „икономически тероризъм”. Тя добави, че санкциите са снижили с над девет пъти постъпленията на страната, отбелязвайки, че загубите за венесуелската икономика между 2015 и 2018 г. са възлезли на 130 милиарда долара.

Делси Родригес осъди по принцип политиката на санкции, упражнявана от президента на САЩ Доналд Тръмп срещу различни „страни, които не споделят интересите му”. И припомни, че откакто е на власт, той е приложил общо около 8000 едностранни наказателни мерки срещу такива държави.

„Тези мерки представляват употреба на сила, каквато е забранена от Устава на ООН и международното право. А това означава, че те се покушават срещу мира и сигурността, подлагайки на масово нарушение човешките права,” подчерта Родригес. Тя призова ООН да разследва всички тези нарушения от страна на САЩ и ги определи като „престъпления срещу човечеството”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар