В категории:България

Кметът на Ямбол „изби рибата“, пишат актове на циганчета

Поредният съмнителен ремонт, предприет от общината, предизвика масов замор в центъра на града. Институциите се правят, че не виждат главния отговорен за екологичното бедствие и виновни се оказаха десетина деца, събиращи полуживи риби, за да разнообразят менюто си

 

Жителите на Ямбол за сетен път се убедиха в правотата на поговорката – „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“. Поводът е поредният съмнителен ремонт, подет от общината в навечерието на местните избори, който доведе до мор по рибата в центъра на града. Или ако цитираме местната телевизия „Диана кабел“, рибата измира заради „поредното УЖ почистване на коритото от растителността“.

Въпросното корито е изкуствен канал от река Тунджа, който опасва градската градина, превръщайки я по този начин в живописен остров. Общинарите решили да пресушат съоръжението, без да помислят за съдбата на водните обитатели. Мнозина местни хора считат, че въобще не е имало нужда от такова „почистване“. Пак според тях, спирането на водата се е случвало десетина пъти през това лято, но последният случай преди два дни води до масов замор. Огромно количество риба остава на сухо или се задушава в плитката кална вада, останала в средата на пресушеното корито. Градската градина се размирисва на… леш.

След подадени многобройни сигнали на място пристигат проверяващи от три институции – от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), от полицията и от общинския сектор „Превенция и опазване на обществения ред“ (наричан на градски жаргон „служба ПОР“). Въпреки че причинителят на екологичното бедствие е ясен за всички и се намира само на стотина метра от мястото на събитието – в община Ямбол, проверката намира други виновни. Инспекторът на ИАРА Александър Митраджиев гордо съобщава пред телевизионните камери, че са съставени десет акта за… „нерегламентиран риболов на ръце в градския парк“. Въпросните нарушители са десетина циганчета, събиращи в калта полуживи риби, които така или иначе ще измрат.

Кметът на Ямбол Георги Славов. Снимка: БНР

Любопитен факт е, че шефът на местното поделение на ИАРА Ясен Киров е и общински съветник от партията Земеделски народен съюз. Според публикации в местни медии, той е част от управляващото мнозинство на кмета Георги Славов (ГЕРБ). А областният управител, който отговаря за стопанисването на държавната собственост (рибата също е такава), се пада подчинен на кмета по партийна линия. Защото Славов, освен градоначалник, е и областен председател на ГЕРБ.

„Кметовете на общини организират и контролират чистотата, поддържането, опазването и разширяването на селищните зелени системи в населените места и крайселищните територии, както и опазването на биологичното разнообразие, на ландшафта и на природното и културното наследство в тях“.
Чл. 15, ал. 5 от Закон за опазване на околната среда

Случаят влезе в градския фолклор на Ямбол и предизвика многобройни коментари в социалните мрежи. Един от тях гласи: „Какъв смях и какъв абсурд –  държавните институции убиват рибата после спасяват умиращата риба от циганчетата, на които всъщност трябва да плащат че я почистват, щото утре като се размирише…“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар