В категории:Азия / САЩ / Свят

14 убити и над 100 ранени при атентат в Кабул

Повечето от пострадалите при взрива на кола-бомба в афганистанската столица са жени и деца. Отговорност за нападението поеха талибаните, които междувременно водят преговори с американците в Доха

След атентата над Кабул се изви висок стълб дим. Снимка: Туитър

Атентат с кола бомба в столицата на Афганистан – Кабул, остави най-малко 14 убити и над 100 ранени, повечето от които жени и деца, съобщават много световни медии, сред които и вестник El Pais. Талибаните поеха отговорност за взрива.

Експлозията е станала край входа на комисариат на афганистанското МВР в около 9 ч. сутринта местно време на 7 август, извести говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими.

Многобройните ранени са откарани в болниците на града. Говорителят на здравното министерство Уахидулах Маяр потвърди, че мнозинството са жени и деца.

Търтговецът Ахмад Салех, който също е ранен, е разказал пред АФП как след изгърмяването на взрива прозорците на магазина му се строшили и разхвърчали в различни посоки. Както личи от снимки и видеа от мястото на трагедията, разпространявани в социалните мрежи, в небето на Кабул се е извил висок стълб дим.

Целият квартал около мястото на атентата е поразен от експлозията. Снимка: cope.es

Говорителят на талибаните Забихулах Муджахид потвърди атентата в социалните мрежи, определяйки го като оправдан, и уточни, че той е извършен от камикадзе. Според терористичната групировка акцията била извършена „срещу вражески център за набиране на персонал” и в резултат загинали „десетки войници и полицаи”.

През юли в Афганистан имаше забележима ескалация на насилието, като това стана най-смъртоносният месец от май 2017-та насам с мрачната равносметка от общо 1500 убити и ранени, сочат данни на ООН.

Преди да бъде извършен сегашният атентат, още в ранните часове на 7 август афганистанските спецчасти атакуваха две скривалища на местния клон на Ислямска държава в Кабул. По време на операцията загинаха трима агенти от службите за сигурност на Афганистан. Бяха конфискувани много експлозиви и други материали, от които могат да се произвеждат бомби.

Същевременно от около година насам талибаните водят преговори със САЩ. Осмият кръг от този диалог протича тези дни в Доха. Целта е американските военни части да се изтеглят от Афганистан в замяна на ангажимент от страна на талибаните да не подготвят терористични атаки. И двете страни в преговорите неотдавна се поздравиха с „отличен напредък”. Ако бъде подписано споразумение, то може да отвори възможност и за преки преговори между талибаните и афганистанското правителство, домакин на които да стане Осло.

Не е ясно как днешният атентат ще се отрази а тези процеси.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар