В категории:Латинска Америка / Свят

Вашингтон затяга примката на Венесуела

Доналд Тръмп въведе финансова блокада на всякакъв вид собственост и средства на венесуелската държава, намиращи се в САЩ, и ще санкционира осъществяващи икономическо сътрудничество с Каракас граждани или компании, включително от трети страни.

Съединените щати направиха решителна крачка за освобождаване на народа на Венесуела от тежкия му живот. В смисъл – на път са го освободят от бремето изобщо да е жив. Най-загрижено и хуманно му затягат примката с нова, мащабна наказателна мярка – „изпълнителна заповед”, подписана вечерта на 5 август от американския президент Доналд Тръмп. С нея се налага пълна блокада на всякакъв вид собственост и финансови средства на венесулската държава, намиращи се в САЩ, като с тях няма да могат да се извършват никакви разплащания, договаряния или какъвто и да е друг вид операции. Уточнява се, че под възбраната попадат поделения, сметки, ценни документи и т.н. на всички венесуелски държавни институции, включително държавната петролна компания PDVSA и Централната банка на Венесуела. Санкционирани ще бъдат всички осъществяващи икономическо сътрудничество с Каракас граждани или компании, както от САЩ, така и от трети страни.

Мярката се добавя към многобройни предходни американски санкции, които вече драстично възпрепятстват венесуелското правителство да извършва транзакции, да се разплаща със свои чуждестранни партньори, да закупува храни, лекарства, суровини и други жизненоважни за населението и за страната стоки. Дори и без новата „изпълнителна заповед”, само от досегашните санкции Венесуела е понесла щети за над 30 милиарда долара, а около 5,7 милиарда долара нейни средства вече са блокирани в американски и европейски банки.

Тежки удари са нанасяни досега и на PDVSA с цел да се пречи на нефтения износ на страната, от който идват основните приходи в бюджета ѝ. В края на януари Вашингтон блокира сметките и де факто си присвои дъщерната фирма на PDVSA за САЩ – CITGO. През юли пък поредни американски санкции удариха по чуждестранни търговци, доставящи храни на Венесуела, които отиват за социалната правителствена система CLAP. Тази система осигурява субсидирани продукти на около 19 милиона граждани от общо 30-милионното население. Ударът по доставчиците удря по самото оцеляване на мнозинството венесуелци.

Сегашната пък  финансово-икономическа блокада на венесуелската държава е директен опит тя да бъде задушена заедно с целия си народ. Толкова пълномащабно ембарго досега е било налагано само на Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Венесуелските власти осъдиха мерките на Вашингтон и го призоваха „да спре войната” срещу страната. Постоянният представител на Венесуела в ООН Самуел Монкада се възмути: „Икономическата блокада и тази кражба (на венесуелски активи – б.р.) в планетарни размери са чудовищна жестокост, присъща на военно престъпление”.

Самообявилият се за „временен президент” венесуелски опозиционер Хуан Гуайдо приветства новата наказателна мярка на САЩ срещу родината му и обясни, че тя щяла да „предпази” CITGO – най-голямата венесуелска държавна собственост в чужбина – от „узурпатора”, както Гуайдо нарича законния венесуелски президент Николас Мадуро. Както вече бе споменато, CITGO практически бе присвоена от Вашингтон през януари, а в момента е обект на международно съдебно дело, заведено от Каракас, който настоява да си върне правата над нея.

Прави впечатление, че сегашната мащабна американска блокада срещу Венесуела е стартирана насред диалога, който тече в Барбадос между представители на венесуелските власти и на опозицията с посредничеството на Норвегия. Там се обсъждат варианти за мирно решение на кризата, като искането на опозицията е за избори, а на правителството – за отмяна на досегашните санкции. Търсенето на компромис очевидно се затруднява от новата ескалация на американския натиск, който несъмнено ще се отрази болезнено върху обикновените венесуелци.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар