В категории:САЩ / Свят

Винят Тръмп за кланетата в Ел Пасо и Дейтън

„Той е виновният. Нещата, които излизат от устата му, нараняват моралната тъкан на нашата страна,” смята кандидатът за президентска номинация на Демократическата партия в САЩ Кори Букър. „Той е расист и съживява расизма. Това води до насилие,” сочи и друг от претендентите – Бето О’ Рурк

Доналд Тръмп е красноречив и в жестовете си. Снимка: palabrasclaras.mx

Току-що отминалият кървав уикенд разтърси Съединените щати с две нови масови убийства и отново разпали дебати за разпространението на огнестрелно оръжие, за нагнетяването на омраза и за отговорността на често сипещия нападки президент Доналд Тръмп. Негови опоненти от Демократическата партия го обвиниха, че е отговорен за култивираната от речите и политиката му агресивна среда, пораждаща насилие.

На 3 юли през деня 21-годишен младеж от Далас застреля 20 души и остави 26 ранени в търговски център в Ел Пасо, щата Тексас. Преди това беше карал от родния си град в продължение на 9 часа – явно съвсем целенасочено, за да осъществи масовото клане в почивния ден, когато много семейства са били на покупки в атакувания хипермаркет. Според полицията вътре е имало общо между 1000 и 3000 души, които изпаднали в паника при изстрелите.

За планираните действия на престъпника свидетелства и негов „манифест”, качен в ултрадесен форум в интернет. От текста личи омразата му към испаноговорещите мигранти, каквито има много в намиращия се до мексиканската граница Ел Пасо. Убиецът предварително определя своята смъртоносна атака като „отговор срещу нахлуването” им в Тексас. След стрелбата той спокойно се оставил да го арестуват.

Оцелели младежи плачат след нападението в Ел Пасо. Снимка: EFE

Само броени часове по-късно, малко след полунощ, друг млад нападател застреля деветима души, сред тях и сестра си, и рани над 20 души в оживен квартал с много барове и заведения в Дейтън, Охайо. На мястото обаче имало полицаи, които отвръщат на огъня и убиецът е ликвидиран за 10 секунди, преди да успее да убие повече хора.

Дейтън е 140-хилядно градче, влязло в историята през 1995 г. с подписаното в разположената край него военновъздушна база мирно споразумение, сложило край на войната в Босна. Документът става известен като Дейтънското споразумение.

Но сега, покрай масовото убийство, медиите припомнят друго за Дейтън – че през май т.г. там е имало расистка демонстрация на Ку-Клукс-Клан. Също така наскоро в зоната е вилняло торнадо.

Това е 250-отото въоръжено нападение в САЩ за тази година. Средно в страната при подобни трагедии загиват по 34 000 души годишно.

Политици от Демократическата партия, състезаващи се за нейната кандидат-президентска номинация в изборната кампания догодина, отправиха обвинения срещу Доналд Тръмп, че с ксенофобски и расистки послания в изявленията и действията си провокира разрастването на омраза и насилие, включително и такива кървави нападения като в Ел Пасо и Дейтън.

С особено емоционална реакция се открои конгресменът от Тексас Бето О’Рурк, който е роден в Ел Пасо. При вестта за трагедията той прекъсна кампанията си се прибра в града, където, пресрещнат от журналисти, каза през сълзи, че се чувства”смазан”. Той отговори с „да” на въпрос дали вижда вина за случилото се у Тръмп и неговата расистка реторика. Бето О’Рурк продължи: „Наблюдавахме нарастване на престъпленията от омраза през всяка от трите последни години по време на управлението на един президент, който нарича мексиканците изнасилвачи и криминални типове. Макар процентът на престъпност сред мексиканските имигранти да е по-нисък, отколкото при родените в страната ни, той се опита да ни накара да се боим от тях. Той е расист и съживява расизма. Това не само обижда нашата чувствителност. Това променя из основи характера на тази страна и води до насилие.”

Медиите припомнят, че 680-хилядният Ел Пасо е обитаван от много испаноговорещи, дошли не само от Мексико, но и от Централна Америка. През последните месеци точно потокът централноамерикански мигранти (повечето от тях – цели семейства) и съдбата на тези хора фокусира общественото внимание и политическите дебати към този град.

На свой ред тъмнокожият сенатор от Ню Джърси Кори Букър, също претендент за президентската номинация на демократите, не спести и своите критики към Тръмп: „От най-високия морален пост президентът говори за „нашествия”, „нахлувания”, „лайняни страни”. Нещата, които излизат от устата му, нараняват моралната тъкан на нашата страна. Той е виновният. Виновен е, защото не е взел мерки, за да бъде осъдено демонстрирането на превъзходство на белите”.

По същия повод се изказа и още един кандидат-президент сред демократите – Пит Бътидиг, кмет на град Южен Бенд в Индиана, който не крие, че е гей: „Белият национализъм е злото. Той насъсква хората да извършват убийства. Култивиран в най-висшите кръгове на американското правителство. Това трябва да свърши”.

Друга от кандидатите на демократите за Белия дом – сенаторката от Минесота Ейми Клобушар, заяви: „Тръмп обилно подхранва омразата в тази страна”.

Самият Тръмп в поредица свои туитове осъди убийствата в Ел Пасо и в Дейтън, оповести спускане наполовина на националните флегове в памет на убитите и обеща заедно с Мелания да се моли за всички жертви на „този неописуем акт на дявола”. Но по никакъв начин не реагира на критиките на демократите. Затова пък временният шеф на кабинета на Белия дом Мик Мулвани увери, че нападенията нямат нищо общо с политически мотиви. „Смятам за неподходящо да се прави такава връзка. Тези хора са болни,” заяви той пред Ей Би Си, без да уточни кого има предвид – убийците или критиците на Тръмп…

Сред демократите се ширят призиви за спешно налагане на строг контрол върху продажбата на огнестрелни оръжия. „Крайно време е да се вземат ефективни мерки срещу въоръженото насилие”, написа в Туитър председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Агресивната президентска реторика срешу имигрантите, прекосяващи границата на Мексико, както и неотдавнашните унизителни коментари на Тръмп спрямо цветнокожи конгресистки, надигат високи вълни от критики срещу Белия дом заради подхранваната така атмосфера на омраза. Направеният наскоро от Тръмп коментар по този повод беше красноречив: „Не ми пука, защото много хора са съгласни с мен”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар