В категории:Латинска Америка / САЩ / Свят

Нова детска смърт сред задържаните в САЩ мигранти от юг

Поредна трагедия изостря спора в Конгреса около исканата от Доналд Тръмп стена по границата с Мексико. Навръх Бъдни вечер седемгодишно момченце от Гватемала издъхна в Аламогордо. Това е втори подобен случай за 20 дни сред нелегално прехвърлилите се на американска територия семейства от масовите колони, тръгнали от Централна Америка към Щатите в края на октомври

Арестите в САЩ на семейства нелегални мигранти са се увеличили с 1 866% спрямо края на миналата година. Снимка: Today Trail
Арестите в САЩ на семейства нелегални мигранти са се увеличили с 1 866% спрямо края на миналата година. Снимка: Today Trail

Втори смъртен случай на американска територия с дете от многохилядните мигрантски колони с жители на Централна Америка, поели към САЩ в края на октомври, разтърси американското обществено мнение навръх Коледа, когато беше разгласен, съобщават световни медии. Тези колони, в които се включиха над 10 000 души от Хондурас, Салвадор и Гватемала, стигнаха до мексиканския град Тихуана на границата със Съединените щати, където от вече над един месец очакват да преминат през цедката на американските гранични власти.

Официалната позиция на Вашингтон е, че няма да бъдат допускани хора, не отговарящи на критериите за законно влизане в САЩ. А участниците в колоните многократно направиха изявления, че бягат от собствените си държави заради бедността и беззаконията, култивирани в тях от политиката на Щатите в региона.

Много от преселниците, включително и такива, поели риска да тръгнат на дългия преход заедно с децата си, междувременно намериха по-слабо охранявани зони по мексиканско-американската граница и успяха да се прехвърлят в САЩ. Съответно агентите на американската Служба за охрана на митниците и границите, или СВР по англоезичната абревиатура, непрестанно залавят такива нелегално проникнали групи и ги прехвърлят в центрове за задържане.

Статистиката сочи, че само през ноември са били извършени 51 000 такива арести. В сравнение с ноември 2017-та само в района на американския град Ел Пасо подобните задържания са нараснали с 254%. А арестите на семейства, включително на такива, в които има един възрастен и едно дете, са се увеличили с 1 866%.

Така на 6 декември т.г. недалеч от Лордсбърг в Ню Мексико агентите на СВР задържат група от 160 нелегални мигранти, сред които е и осемгодишната гватемалка Жаклин Каал заедно с баща ѝ. Осем часа след ареста момиченцето припада и е транспортирано с хеликоптер до болницата в Ел Пасо, Тексас. Но лекарите не успяват да го спасят и на 8 декември детето умира. Случаят се премълчава цяла седмица, докато най-накрая СВР го разгласява като излага версията, че малката Жаклин не била яла и пила нищо в продължение на дни преди да бъде задържана заедно с баща си и останалите мигранти. Бащата обаче категорично отрича това да е така. И до днес няма официално заключение за причините за смъртта на детето.

Жаклин Каал почина в Ел Пасо, САЩ, на 8 декември. Снимка: Resumen Latinoamericano
Жаклин Каал почина в Ел Пасо, САЩ, на 8 декември. Снимка: Resumen Latinoamericano

Уви, точно в часовете на 24 декември, когато в родното селце на Жаклин в Гватемала е вървяло опелото и погребението ѝ, друго малко дете от същите мигрантски колони по много подобен начин също е сполетяно от смъртта. Понеже при първия случай опозиционните демократи в Конгреса на САЩ са изразили силно възмущение от дългото му премълчаване, сега СВР само ден по-късно – на 25 декември, излезе с подробен отчет как е протекла трагедията с второто дете.

Този път става дума за момченце – 7-годишния Фелипе Гомес Алонсо, който е бил арестуван на 18 декември заедно с 47-годишния си баща Агустин Гомес Перес в пустинна зона край Ел Пасо. По това време на годината температурите в този район през нощта падат до 1-2 градуса по Целзий. Не е ясно колко време преди ареста бащата и детето са бродили из пустинята.

Три часа след задържането им те са били докарани в специализиран филтрационен център на северния вход в Ел Пасо. Там остават до 20 декември, когато са прехвърлени в генералния комисариат на граничната полиция в Ел Пасо. Но там е претъпкано с прекалено много задържани. И на 22 декември вечерта синът и бащата Гомес отново са превозени на друго място – в комисариата в Аламогордо, Ню Мексико, на 140 км по-северно. Според СВР на всички места те са получавали храна и вода, а между 20 и 22 декември имали възможност и да вземат душ.

На 24 декември сутринта агенти на СВР забелязват, че малкият Фелипе не е добре – кашля и очите му сълзят. Закарват го заедно с таткото в болницата „Джералд Чемпийн” в Алмагордо, където лекарите преглеждат гърлото му, установяват, че е възпалено и по обяд решават, че детето има обща настинка. Дават му лекарство от типа на парацетамол и изчакват половин час, когато му мерят температурата. Тя е 39,4 градуса. Продължават да наблюдават състоянието му до ранния следобед, когато му предписват антибиотик и ибупрофен и го пускат да си ходи.

Агентите на СВР закарват детето и бащата не в центъра за задържане, а в мобилен пост на граничната полиция на шосето. Там им е предложена топла храна, момченцето пие лекарствата.

В 19 ч. навръх Бъдни вечер малкият Фелипе повръща, но след това му става малко по-добре според бащата. Към 22 ч. агентите виждат детето заспало, но забелязват, че има напъни на продължаващо гадене. По своя инициатива решават отново да го закарат в болницата. По пътя детето пак повръща и губи съзнание. Пристига в болницата в 23.07 ч. Лекарите правят опит да го свестят, но без да идва на себе си момченцето умира в 23.48 ч.

Американските власти информират гватемалските за случая. Бащата, който продължава да е под арест, получава възможност да говори по телефона с жена си, майката на малкия Фелипе, останала заедно с останалите им деца в тяхното родно село Нентон в Северозападна Гватемала. В репортаж на телевизия Univision от Нентон майката – Каталина Гомес, казва, че е съкрушена и че ще очаква тялото на Фелипе да бъде изпратено от САЩ.

Седемгодишният Фелипе Гомес (вдясно), който почина на 24 декември в Алмагордо, и майка му Каталина с негово братче на ръце в репортажа на Univision
Седемгодишният Фелипе Гомес (вдясно), който почина на 24 декември в Алмагордо, и майка му Каталина с негово братче на ръце в репортажа на Univision

Трагедията се разиграва в деликатен за САЩ момент. Средствата за функционирането на Федералното правителство в момента са блокирани от Конгреса заради спорове между демократите и президента Доналд Тръмп около строежа на стена именно по границата с Мексико с цел възпиране на нелегални мигранти. За днес, 27 декември, е насрочена нова дискусия в Конгреса по темата.

Междувременно официален представител на СВР обяви, че всички задържани деца сред нелегалните мигранти отсега нататък ще бъдат профилактично подлагани на сериозни медицински прегледи и изследвания.

В Тихуана продължават да остават струпани около 3000 мигранти от 10-хилядната колона, стигнала до граничния мексикански град преди повече от месец. Те са базирани в палатков лагер, срещу който обаче вече е имало нееднократни ксенофобски нападения от местни ултрадесни групи. Двама хондурасци са загинали при такива сблъсъци.

Мигрантският лагер в Тихуана, Мексико. Снимка: El Pais
Мигрантският лагер в Тихуана, Мексико. Снимка: El Pais

Няма статистика колко от мигрантите са предпочели да търсят пролуки по границата, за да проникнат все пак в САЩ, но се смята, че става въпрос за хиляди хора. Други са решили да останат в самото Мексико. Има също така доста, които са се съгласили да бъдат репатрирани в страните си, след като са се убедили, че САЩ няма да ги приемат.

На 24 декември беше съобщено, че от Хондурас е поела нова 15-хилядна мигрантска колона, чиято цел вече била не влизането в САЩ, а стигането до щата Чиапас в Мексико, където местните власти били склонни да предоставят работа на пришълците.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар