В категории:Интервюта / Общество

Румънското крайбрежие е олицетворение на несигурния труд

Видеоинтервю със синдикалния лидер Флорин Мариан за условията на труд в туристическия сектор на северната ни съседка

Наскоро румънският сайт Recorder публикува видеорепортаж от румънското Черноморие, който представя „драматичната ситуация“ с работната ръка в туризма. Развита е идеята, че има недостиг на служители и това карало иначе добронамерените работодатели да внасят работници от Югоизточна Азия, както и да привличат ученици от професионалните гимназии на „практики“ в туристическия бранш.

Репортажът провокира възмущението на коментиралите в канала в YouTube на Recorder, както и недоволството на други румънски журналисти. Те изтъкват, че материалът, реализиран с подкрепата на Работодателската конфедерация „Конкордия“, представя основно гледната точка на работодателите, а гласовете на работниците се чуват доста по-слабо.

Какви са условията на труд на работниците в туризма по румънското крайбрежие? До каква степен е коректно да си докарваш работници от страни извън ЕС или да предлагаш на ученици „да научат занаята“, като работят в твоята фирма без да им плащаш достатъчно? Има ли трудови договори? Спазва ли се работното време? Има ли защита на труда? Има ли проверки на Териториалната трудова инспекция?

Мария Чернат разговаря по тези въпроси с Флорин Мариан – президент на Федерацията на свободните синдикати в Румъния. Флорин Мариан е роден в Мангалия и е работил в младежките си години по Черноморието. Той е и отлично запознат със съществуващите проблеми в трудовите отношения в румънския туризъм.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар