В категории:Европа / САЩ / Свят

САЩ ще придвижват бързо из Европа повече войски

За плановете на Пентагона свидетелства обявен конкурс за наемане на частни превозвачи, които да транспортират многоброен военен персонал и въоръжение на USAREUR из Стария континент. Сред осемте пункта за координация е и такъв, разположен в България

Целта на Пентагона е да осигури бързо транспортиране и придвижване из Европа на допълнителни войски, въоръжения и бойна техника. Снимка: defence-blog.com

Пентагонът е обявил конкурс за наемане на частни превозвачи, които да транспортират военен персонал и въоръжение на сухопътните сили на САЩ в Европа (USAREUR) из територията на Стария континент, съобщава RT. Обявата за е публикувана още на 12 август от Федералната служба за обществени поръчки.

Предложението е обновявано още няколко пъти и е озаглавено „Логистика на трети страни за обширни придвижвания в Европа”. Целта е да се гарантира бързо прехвърляне и предислоциране на военни сили, оръжия и техника, както логистика при военни маневри на европейски терен.

В документа са посочени и приблизителните маршрути за движението на войските със съответното пресичане на граници, правила за митнически контрол, разстояния между различните точки по трасето, което обхваща почти цялата територия на Европа – от Обединеното кралство до балтийските страни.

Предвижда се и наемане на кранове с товароподемност от 30 до 300 тона за товарене и разтоварване на тежка техника и бронирани машини, които ще бъдат транспортирани по местни пътища с помощта на камиони с ремаркета с капацитет между 2,4 и 80 тона.

Изисква се също така превозвачите, които кандидатстват за конкурса, да предоставят автобуси с до 70 места за превоз на армейски персонал, като тези автобуси да са в състояние да преодоляват големи разстояния без да спират и да са оборудвани с климатици и бани.

В текста са очертани и различните ограничения за достъпа на изпълнителите до военните инсталации на САЩ и НАТО в Европа. Например шофьорите, които извършват транспортни услуги на територията на Обединеното кралство, Румъния и Полша, задължително трябва да са граждани на държави-членки на военния блок. В Испания пък това ще могат да правят само испански граждани. Има националности, за които участието в такъв договор е напълно забранено.

През 2016 г. генерал-лейтенант Бен Ходжис, тогавашен командир на USAREUR, определи наличната транспортна инфраструктура в Европа като недостатъчна в случай на въоръжен конфликт и настоя за създаването на „военна Шенгенска зона” за свободното движение на войските на НАТО и САЩ.

Според зам.-министъра на отбраната на Русия Александър Фомин, създаването на такава зона цели да „минимизира времето за прехвърляне на тези войски до руските граници”. „Вече е създадена базата за необходимото бързо прехвърляне на допълнителни армейски сили, които да са десетки пъти повече, отколкото разположените сега в Европа американски войски”, посочва Фомин. Той добавя, че за тази цел вече са изградени осем точки за координация в Полша, Румъния, Унгария, България, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар