В категории:България / Избрано

Колко е струвал 1 глас за участниците в евроизборите?

От 22 стотинки до 25 лева или над 100 пъти е разликата между средствата, вложени от различните кандидати. Какво показват данните от Сметната палата?

Един спечелен глас на проведените през май избори за Европейски парламент в България е струвал най-евтино на независимите кандидати Минчо Христов, Десислава Иванчева, Ваня Григорова и Христо Симеонов – под 2 лева. На обратния полюс са НФСБ с близо 25 лв. на глас, дясната коалиция „Възход“, ВОЛЯ на Веселин Марешки и други с около 10 пъти повече изхарчени средства за един получен глас.

Това показват изчисленията на база публикуваните от партиите, коалициите и независимите кандидати отчети пред Сметната палата за изхарчените средства по време на кампанията за европейските избори. Сметките обхващат единствено официално декларираните средства пред държавата, но няма как да бъдат включени всички нерегламентирани движения на „невидимата ръка“ на изборния пазар.

Най-много изхарчени средства са декларирали управляващите от ГЕРБ, които спечелиха изборите – около 1 791 000 лв., следвани от БСП с около 1 760 000 лв. ДПС са декларирали около 1 442 000 лв., а на четвърта позиция са ВОЛЯ с 1 419 000 лв., въпреки че Веселин Марешки не успя да изпрати евродепутат в Брюксел. Следват ВМРО с 969 000 лв., НФСБ с 553 000 лв. и Демократична България с 410 000 лв.

Общо изхарчени средства по време на евроизборите. Източник: Сметна палата. Графика: Николай Драганов, „Барикада“ (натисни за по-голям размер)

Най-малко средства е изхарчил независимият кандидат Минчо Христов – 5000 лв. Тези средства за изцяло от медийния пакет, който държавата отпуска на онези участници в изборите, които не получават държавна субсидия (специфичен е случаят на ВОЛЯ, които сформираха коалиция с формации, които не получават субсидия, и така също получиха медиен пакет, макар и в по-малък размер). За независимите кандидати този пакет е 5000 лв., а за партиите и коалициите осем пъти повече – 40 000 лв. Христов е декларирал само въпросните 5000 лв., тоест не е отчел никакви други разходи по време на кампанията.

Общо 27-те участници в европейските избори са декларирали 9 539 316 лв., изхарчени в кампанията.

Ситуацията се променя сериозно, когато изхарчените официално средства бъдат отнесени към получените в деня на изборите гласове. Така например разликата между цената за 1 глас при първия и последния в тази класация е над 100 пъти.

Най-скъпо е струвал всеки един отделен глас за бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов – 24,66 лв. на глас или 552 943 лв. за 22 421 гласа. Веднага след него се нарежда дясната коалиция „Възход“, която се оказа формацията с най-малко спечелени гласове от всичките 27 участника на евроизборите – 1855 гласа. Това и една от формациите, които спечелиха по-малко гласове на изборите, отколкото бяха набраните за явяването им подписи за регистрация за участие във вота. Кампанията на „Възход“ е струвала 39 647 лв., което прави по 21,37 лв на глас. Те обаче също не са давали пари от джобовете си или от събрани дарения (или поне не са декларирали такива), тъй като сумата е изцяло от безплатния медиен пакет.

Изхарчени средства за 1 получен глас по време на евроизборите. Източник: Сметна палата. Графика: Николай Драганов, „Барикада“ (натисни за по-голям размер)

Всеки спечелен глас е струвал най-евтино на независимите кандидати Минчо Христов, Десислава Иванчева, Ваня Григорова, Христо Симеонов и Венислава Атанасова. Един глас е струвал 0,22 лв. на Христов, 0,42 лв. на Иванчева и 1,42 лв. на Григорова. Под 2 лева за глас е и Христо Симеонов с 1,69 лв. за получен глас. Голяма част от изхарчените от независимите кандидати средства също са от медийните пакети.

Единственото изключение от независимите кандидати, които са се справили най-добре със скромните средства, с които са разполагали, е бившият военен министър Николай Ненчев. Макар да е лидер на БЗНС и да би получил 40 000 лева медиен пакет, ако се беше кандидатирал от партията си, той се яви като независим кандидат и получи 5000 лв. медиен пакет. Ненчев обаче е декларирал малко над 30 000 лв. изхарчени средства в кампанията, което при спечелени 4222 гласа прави по 7,11 лв. на глас.

Веднага след независимите кандидати се нарежда партията-победител в евроизборите ГЕРБ с 2,95 лв. за получен глас. Следват „Път на младите“ с 3,23 лв., Демократична България с 3,46 лв., БСП с 3,71 лв. и ДПС с 4,46 лв. за глас.

Любопитен е случаят с партия „Възраждане“ (7,43 лв. на глас), които са декларирали пред Сметната палата около 150 000 лв. изхарчени в кампанията. От формацията на Костадин Костадинов непрекъснато твърдят, включително и преди тези избори, че даряват своята партийна субсидия, както обещаваха преди последните парламентарни избори. Същевременно те са декларирали за изхарчени едва 600 лв., получени от дарения.

Отбелязване си струва и казусът с телевизия „Евроком“, която за пореден път прибира много сериозна част от общия обем на средствата, изхарчени за медии, като няколко кандидати и формации са насочили почти целите си медийни пакети именно там. Проект на платформата „Отворен парламент“, обобщаващ голяма част от медийните договори за евроизборите, показва, че „Евроком“ се нарежда на четвърто място по получени средства след bTV, „Нова телевизия“ и БНТ. Към „Евроком“ са насочени почти всички средства на Минчо Христов (100%), Българско национално обединение (100%), „Презареди България“ (98%), Възраждане (94%), Венислава Атанасова (88%), Движение „Заедно“ (80%) и „Възход“ (33%).

Друг любопитен факт е, че около 90 000 лева от изхарчените от Валери Симеонов средства за медии, или над 60%, са отишли в собствената му телевизия СКАТ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар