В категории:България

7 формации взеха по-малко гласове, отколкото подписи внесоха

Една четвърт от участниците в евроизборите изпаднаха в ситуацията „подписи имаме, гласове нямаме“, което поставя въпроси относно механизмите за регистрация

Европейските избори в България през 2019-та година ни направиха отново свидетели на куриозната ситуация, при която няколко партии и кандидати внесоха повече подписи по изискванията на ЦИК*, отколкото гласа получиха впоследствие.

Не за първи път по време на изборен процес се получава тази аномалия, което поставя под въпрос самите изисквания на ЦИК. Докато за някои събирането и въвеждането в цифрова форма на хиляди реални подписи е тежка задача, то за други се оказва не особено трудно да съберат (по един или друг начин) 2500 подписа, но излиза далеч по-сложно да получат реалната подкрепа на гласоподавателите.

На тези избори в тази ситуацията изпаднаха 7 участници – ВОЛТ, БНО, „Пряка демокрация“, „Възход“, Движение „Заедно“, „Презареди България“ и независимият кандидат Венислава Атанасова. Спрямо 27-те участници в изборите като цяло, това означава, че малко над 25% от кандидатите са получили по-малко гласове, отколкото е броят на внесените от тях подписи за регистрация в ЦИК.

Най-фрапантен на тези избори е случаят на Движение „Заедно“, при които разликата между внесени за регистрация подписи и получени реални гласове се оказва 2637. Втори в тази негативна класация са от Коалиция „Възход“, които са събрали 1878 повече подписа, отколкото гласове в деня на изборите. На трето място се нареждат Николай Бареков и Димитър Байрактаров и тяхната „Презареди България“ с разлика от 1648.

Специфичен е случаят на независимият кандидат Венислава Атанасова, която беше издигната от хора, обединени в антисистемна фейсбук група. По време на кампанията в групата се разрази голям скандал, който доведе до разпад и разделение на подкрепата за Атанасова.

Освен посочените седем случая, в още няколко внесените подписи едва биват задминати от получените гласове. Такива са например случаите на „Движение 21“ на Татяна Дончева, които са внесли 3200 подписа, а успяват да съберат 4 141 гласа. Бившият военен министър Николай Ненчев и лидер на знаковата в миналото партия БЗНС е внесъл 3831 подписа и получава около 400 гласа повече – 4222. Учителят от Бургас Христо Симеонов, за когото това е абсолютен дебют в политическата надпревара, е успял да мобилизира по време на кампанията около 400 души повече, отколкото преди нея – 3138 подписа срещу 3548 гласа.

* – Списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от партията лица. Регистрацията на партията може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

Всеки избирател може да участва само в един списък. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар