В категории:България

Преди деня за размисъл – какво казаха социолозите?

„Барикада“ предлага селекция от последните по време прогнозни проучвания на шест социологически агенции, както и припомняне на прогнозите им преди последните евроизбори и официалните резултати тогава

13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати ще се участват в изборите за Европейски парламент в неделя, 26 май. България ще излъчи 17 членове на ЕП, които ще ни представляват в следващите пет години.

Часове преди официалното начало на деня за размисъл, „Барикада“ предлага селекция от последните по време прогнозни проучвания на шест социологически проучвания – „Алфа Рисърч“, „Тренд“, „Медиана“, „Сова Харис“, „Афис“ и „Екзакта“.

В първата графика са включени шестте партии или коалиции, които според социолозите със сигурност ще изпратят или имат шансове да изпратят евродепутати /натисни върху графиките за по-голям размер/.

Графика 1: Прогнози на шест агенции за шестте формации с най-големи шансове за изпращане на представител в ЕП.

Втората графика обобщава резултатите на следващите три формации, които според прогнозите имат над 1% доверие.

Графика 2: Прогнозите за следващите три формации с най-високи резултати.

Изследването на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 19 – 22 май сред 1016 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и се реализира със собствени средства.

Изследването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е проведено в периода 11 – 17 май сред 1007 пълнолетни граждани чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Изследването е независимо от външно финансиране.

Изследването на „Медиана“ е проведено в периода 17 – 21 май сред 1008 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интюрва по домовете и е реализирано със собствени средства.

Изследването на „Сова Харис“ е проведено в периода 8 – 13 май сред 1000 пълнолетни граждани чрез стандартно интервю „лице в лице“ със собствени средства.

Изследването на „Афис“ е проведено в периода 10 – 15 май сред 1604 пълнолетни български граждани в по метода „лице в лице“, а проучването е реализирано със собствени средства.

Изследването на „Екзакта“ е проведено в периода 18 – 22 май сред 1000 пълнолетни българи чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ и е независимо от външно финансиране.

Четвъртата графика припомня последните прогнози на пет социологически агенции преди последните европейски избори – през 2014-та година.

Графика 3: Прогнозите на пет агенции за изборите за ЕП през 2014-та година.

Последната графика обобщава официалните резултати от изборите за ЕП през 2014-та.

Графика 4: Официални резултати от изборите за ЕП през 2014-та и разпределението на мандатите

Къде са независимите кандидати?

Въпреки факта, че за първи път на европейски избори има значими независими кандидатури, по време на кампанията мнозинството от социолозите отчетливо отказваха да съобщават техните резултати. В предпоследното си проучване, проведено в началото на май, „Алфа Рисърч“ измери интересен обобщен резултат от 3.5% за независимите кандидати.

В отговор на запитване от страна на „Барикада“, от агенцията заявиха, че не са събирали отделни данни за различните независими кандидати, а никой от тях не събира „статистически значим резултат“. За отбелязване е обаче, че дори разделен точно на 6, колкото са независимите кандидати, този резултат означава по около 0.6% доверие за всеки от независимите кандидати. Само по себе си това означава, че всеки един от тях събира прогнозно двойно по-голямо доверие, отколкото някога досега изобщо е печелил някой независим кандидат на евроизбори (около 0.3%).

Тези данни стават още по-интересни, ако се приеме, че доверието не е разпределено равномерно, а с по-значим резултат са например трима от независимите кандидати – това би означавало по около 1% за тях.

Същевременно, макар да наричат резултатите на независимите кандидати „статистически незначителни“, в същото проучване от „Алфа Рисърч“ измерват индивидуално резултата например на партии като „Партия на зелените“ – 0.4% и „Път на младите“ – 0.4%, което е по-малко дори резултатът на независимите да бъде разделен по равно на шест.

Любопитно е, че в следващото си и последно за тази кампания проучване, данните от което са цитирани по-горе, „Алфа Рисърч“ също вече изцяло изключва от съобщението и графиките си независимите кандидати. Те вече съобщават единствено обобщени данни за „Други партии“, които събират общо 6.1% прогнозен резултат, без да е възможно, представени по този начин, данните да бъдат тълкувани и анализирани по-детайлно.

Данни от анкетата на „Барикада“

Без никакви претенции за представителност, „Барикада“ проведе собствена анкета сред своите читатели. В нея досега са се включили около 700 души, като БСП печели гласуването с 25.8%, а втори резултат събира независимият кандидат Ваня Григорова със 17.4%. Трета е независимата Десислава Иванчева с 9.2%, опцията „няма да гласувам“ са посочили около 8.8%, а със значим резултат са още независимият Минчо Христов (7.10%), Демократична България (6.50%) и „Възраждане“ с 6.04%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар