В категории:Рикошет

Хвърковата чета яхна самолета

Какъв точно изтребител ни трябва, за да всяваме респект сред гаргите, и как ще завърши сагата с изнудването, наречено за благоприличие „преговори“?

В очакване на новия боен самолет за българската авиация. Илюстрация: pixabay

Не си давах сметка за това свое желание, но от разни изявления разбрах, че ние българите искаме 8 самолета със „способности“ – с възможно повече „способности“! Пък ни ги орязват, защото способностите са скъпи екстри, лукс, финтифлюшки, ъпгрейдове, разорителни консумативи. Като тонер-глави, които струват повече от принтера.

А работата на самолета е да прелети от точка А до точка B, за по-пряко над Севастопол, разсмивайки местната ПВО.

Така сковани на земята, изпитваме досада и тъга. Много държим да бомбардираме точно, с лазерно насочване и GPS, досущ нов модел „Галакси“. С апликации за стрийминг, та да видим как хвърчат телата на правнуците на нашите освободители. Щом може – значи требе!

Кой първи в историята пусна динамитни шашки върху обсадения Одрин? Ние. И подобно Прометей, дарихме тази свежа идея на света (дотогава будалите бяха бомбардирали крепостите само с пълни нощни гърнета). Наше ли е, трябва да бъде конкурентноспособно, да има висока разделителна и покупателна способност, да не пропусна и административен капацитет. За да всява респект сред гаргите.

Но пък от друга страна се стискаме по причина на вродените ни възрожденски добродетели. А сега, де?

Ние, българите, сме известни (главно в нашите собствени среди) като необичайно способни, с високо Ай Кю, което трудно се побира в кофража на системата, в която за лош късмет все се оказваме. Акъл има – воля няма! А бойният самолет на българина трябва да бъде като българина. Ти си това, което ядеш и на което летиш.

Трябва да е талантливо изобретение, с неизчерпани заложби, многообещаващо, винаги първо вдигащо ръка в клас, всякога излитащо, нерядко даже кацащо. В N+1-ва национална катастрофа. Или накратко – гордо със своите способности!

Та, следейки динамиката на „преговорите“, прогнозирам: те ще завършат не с плюс 10 или 8 аероплана, а с минус двайсетина. „Локхийд-Мартин“ ще се позабави с преместването на шкартираната производствена линия за фи-16 от Тексас в Алабама. И за да подобри тримесечния отчет пред акционерите, ще се съгласи да ни прибере „миговете“ и „сушките“. Като междувременно ще ни убеди експертно да платим за това, че са ги купили.

От тях да мине…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар