В категории:България

Велизар Енчев: Лъжа е, че на „Позитано“ са лобирали за мен, за да ощетят Станишев

Бившият народен представител и кандидат за европейски депутат от листата на „БСП за България“ Велизар Енчев поиска от „Барикада“ право на отговор срещу публикация на нашия автор Калоян Тодоров от 3 юни със заглавие „Чудни иновации усъвършенстваха манипулирането на вота“. Публикуваме изпратения материал без редакторска намеса.

Снимка: Иван Стоименов

В публикацията на Калоян Тодоров за европейските избори има твърдение, което е откровена клевета, неподкрепена с нито един факт. Според автора вътрешното състезание в БСП било използано и за една друга задача – не толкова да прати претендент в Европейския парламент, колкото да ощети друг. Така например гласове във Варненско били наляти в полза на Велизар Енчев с идеята той да изпревари Сергей Станишев, който пък е във война с лидерката Корнелия Нинова. Но защо за Енчев? Ами защото правилно е било преценено, че той като популярен телевизионен водещ така или иначе ще акумулира значителен вот, който ще го приближи до бариерата за разместване в листата. По-добре да се помогне на такъв човек, вместо на друг, който въобще няма шансове…Явно не е било достатъчно, според автора,  защото Енчев не преминал квотата. Но крайните резултати красноречиво говорели за мощно гласуване в негова полза – с 20 986 преференции е трети в класирането по предпочитания в БСП след Елена Йончева и Сергей Станишев.

Чета този пасквил и категорично твърдя, че авторът е или сериозно подведен, или го е изсмукал от пръстите си. В нито един момент ръководството на БСП не е лобирало за мен, за да събера вот, който ще измести някой друг кандидат. След изминати 8000 километра (със собствена кола, шофирана от мой приятел) мога да кажа, че в някои селища местните ръководства на БСП бойкотираха моите срещи, давайки да се разбере, че са за Сергей Станишев. Няма да споменавам имена, за да не разпалвам нови пожари по темата. Затова и Станишев заема второ място, а аз – трето. На повечето ми срещи залите бяха пълни, което подсказваше получения добър резултат.

Поне половината от срещите ми с избирателите бяха организирани от структурите на „Българската пролет“. На повечето места членовете на БСП бяха видимо по-малко от безпартийните граждани или от симпатизантите на „Българската пролет“. С което не искам да кажа, че за мен не са гласували членове на БСП. Но бе очевидно, че на събранията аз събирам т.нар.периферен вот и това го признаваха самите бесепари.

Да, не ми достигна половин процент, за да задействам преференцията. Но това не ми дава правото да произвеждам лъжливи новини. Със сигурност обаче твърдя: не за мен, а за Станишев имаше мощна подкрепа от т.нар. опозиция, която не само го вкара в евродепутатската листа, но и му осигури солиден брой гласове на евровота!

Всъщност абсурдното твърдение за инструкции от „Позитано“ в полза на кандидатурата ми бе пуснато в публично обръщение от гербаджийски сайт, вече осъден на първа инстанция за клевета отпреди две години. А преди два дни заведох ново дело за клевета срещу журналистка от този сайт. И ако реагирам на невярната публикация на Калоян Тодоров, то е защото уважавам и редовно чета „Барикада“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар