В категории:България

Чудни иновации усъвършенстваха манипулирането на вота

Теорията и практиката на българските избори стават все по-интересни

Опашките пред избирателните урни бяха рехави, но пък хватките за ,,правилно“ напълнена урна – много.

Страстите по току-що отминалия европейски вот са големи, скоро обаче ще бъдат забравени. Все пак имаше особености, които показаха тенденции. И най-вероятно ще определят бъдещето. Те касаят някои  ,,тънкости“ в изборния процес, а именно – как точно урните да се напълнят с ,,правилните бюлетини“. Прилагаха ги всички основни формации. И представляват усъвършенстване на известните досега технологии.

,,Барикада“ получи доста сигнали за любопитни ,,изборни практики“. Публикуваме ги с ясното съзнание, че няма как да се докажат, но пък

мълчанието помага за мултиплицирането им.

Познатата от минали години практика ,,пари срещу снимка“ е видоизменена. На кадър се запечатва не само отбелязаната бюлетина, но и елемент от тъмната стаичка – химикалката, рафтчето в нея, пердето или друг интериорен елемент. Причината е, че на брокерите им е предлагана все идентична снимка на досегашните вотове – хиксче върху предварително указаното квадратче. Съответно се появили съмнение за една и съща предавана между електората снимка. Сега търговците поискали повече ,,околен свят“ на кадър, за да е ясно, че различни избиратели са правили кадрите. За тази схема разказаха хора от региони, които са под контрола на ДПС.

Друг трик е ,,изрядната“ употреба на преференцията. Целта е отново да се контролира алъш-вериша, тоест купувачите да не хвърлят грешни пари за гласове. Схемата се практикува в малки неселени места: трябва да се събере вот за определена партия; на избирателите се заръчва да гласуват преференциално за никому неизвестен кандидат от задните редици, за който шансът да акумулира гласове по честен начин в градчето или селото е минимален; после

по бройката на преференцията се проверява дали спазарените избиратели

са спазили ангажиментите си в тъмната стаичка. Тази ,,техника“ се прилага не за първи път, но е най-успешна на европейски вот, където повечето от кандидатите в листите са най-непознати за хората от затънтената провинция. Вероятно това обяснява гласовете за Емил Радев в Бойчиновци, или пък за колегата му в листата на ГЕРБ Марин Захариев. Макар да е зам.-кмет на Смолян, Захариев се оказа много харесван в… Борован, Врачанско.

Преференцията бе подложена на още една иновация. Ясно е, че гласове се пазарят за определен кандидат с цел да се класира напред. Вътрешното състезание в БСП обаче бе използано и за една друга задача – не толкова да прати претендент в Европейския парламент, колкото да ощети друг. Така например гласове във Варненско са били бяха наляти в полза на Велизар Енчев с идеята той да изпревари Сергей Станишев, който пък е във война с лидерката Корнелия Нинова. Но защо за Енчев? Ами защото правилно е било преценено, че той като популярен телевизионен водещ така или иначе ще акумулира значителен вот, който ще го приближи до бариерата за разместване в листата. По-добре да се помогне на такъв човек,

вместо на друг, който въобще няма шансове.

Явно не е било достатъчно, защото Енчев не премина квотата. Но крайните резултати красноречиво говорят за мощно гласуване в негова полза – с 20 986 преференции е трети в класирането по предпочитания в БСП след Елена Йончева и Сергей Станишев.

Колкото невероятно да звучи, слуховете също влязоха в действие. Употребиха се там, където могат да повлияят – в специфични ромски секции. Така на избиратели копанари от община Велики Преслав им е била ,,пусната мухата“, че Радан Кънев е техен сродник. Водачът на листата на „Демократична България“ има родови връзки във Варна и Добрич, а копанарите живеят именно в Североизточна България. Слухът явно е успял, защото Кънев взе гласове в секции, където градската десница рядко получава подкрепа.

Тези чудни иновации вероятно занапред ще претърпят изменения.

Игричките с преференциите

например все някога ще дадат мандат на неподходящ човек, или пък ще отстранят друг по-неподходящ. Но тревоги не бива да има – благодарение на научно-техническия напредък работата ще бъде усъвършенствана. Просто към момента особеностите на българските избори са такива, каквито ги описахме.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар