В категории:Свят

Вашингтон ще осигурява на Европа „газ на свободата“

Министерството на енергетиката на Тръмп прекръсти изкопаемите горива на „молекули на свободата“

pixabay.com

Всеки политик в САЩ убедено декларира, че Америка е земя на свободата. Не толкова често можеш да чуеш обаче, че нещата под земята явно също са направени от свобода, отбелязва Guardian. Или поне така се твърди в прессъобщение на щатското Министерство на енергетиката от тази седмица.

Зам.-министърът на енергетиката Марк У. Менезес отдаде доста чудновата чест на природните ресурси в Северна Америка, като ги нарече „газ на свободата“ в съобщението, че министерството одобрява увеличаване на износа от терминала за втечнен газ Фрийпорт в Тексас. „Увеличаването на експортния капацитет на проекта Фрийпорт е ключов за разпространението на газ на свободата по целия свят и осигуряване на съюзниците на Америка с разнообразен и достъпен източник на чиста енергия“, заявява той.

Концепцията за „газ на свободата“ може да изглежда неопределена, но очевидно вече е била измерена до най-дребните частици.

„След като производството на природен газ в САЩ достигна рекордни нива за поредна година, аз съм радостен да заявява, че Министерство на енергетиката прави всичко по силите си да насърчават ефективна регулаторна система, което да позволява молекулите на щатска свобода да бъдат изнасяни по света“, заявява зам.-министърът по изкопаемите горива Стивън Уинбърг.

Не е ясно дали членовете на администрацията на Тръмп, които се опитват да вменят патриотични намерения на природен газ, са наясно с глупостта на тази концепция, но оглавяващият министерството Рик Пери изглежда вярва в нея.

„Седемдесет и пет години след като освободиха Европа от окупацията на нацистка Германия, Съединените щати отново осигуряват форма на свобода за европейския континент. Само че вместо под формата на млади американски войници, сега идва под формата на втечнен природен газ“, е заявил наскоро енергийният министър.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар