В категории:България

Официални резултати: ГЕРБ печели с 31.07% срещу 24.26% за БСП

Какви са окончателните официални резултати от изборите за Европейски парламент в България и кои са 17-те нови евродепутати? След дълго закъснение, ЦИК публикува официалните резултати

Финални резултати на първите 5 политически формации, които успяват да изправят представител в Брюксел. Източник: ЦИК. Графика: „Барикада“

Управляващата партия ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в България с 31.07% от гласовете. На второ място е БСП с 24.26%, а трети са ДПС с 16.55%. Евродепутати ще изпратят още две формации – ВМРО (7.36%) и „Демократична България“ (6.06%). Разпределени в мандати, резултатите означават 6 евродепутати за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ВМРО и 1 за „Демократична България“.

Това показват официалните данни на Централната избирателна комисия при обработени 100% протоколи. Публикуването на окончателните резултати се забави неочаквано много, след като два дни протоколите бяха обработени на 95.20%, а останалите 4.80% излязоха минути преди крайния срок по закон, който е три дни.

В реални гласове ГЕРБ печели 607 194 гласа, БСП – 474 160, ДПС – 323 510, ВМРО – 143 830 и „Демократична България“ – 118 484.

Над 1% събират още ВОЛЯ с 3.62% (70 830 гласа), независимите Десислава Иванчева и Минчо Куминев – съответно 1.55% (30 310) и 1.18% (22 992), НФСБ с 1.15% (22 421) „Път на младите“ с 1.09% (21 315) , „Атака“ с 1.07 (20 906) и „Възраждане“ – 1.04 (20 319).

Разпределение на мандатите по години. Графика: „Барикада“

Имената на избраните от България евродепутати трябва да бъдат потвърдени от ЦИК след пресмятане на преференциите, но почти сигурно това ще бъдат: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов от ГЕРБ и СДС; Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов от БСП; Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Илхан Кючук от ДПС; Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО; Радан Кънев от „Демократична България.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и вторият в листата на ДПС Делян Пеевски вече обявиха, че няма да става евродепутати, така че на негово място в Брюксел ще отидат четвъртата в листата Искра Михайлова и петата Атидже Али-Вели.

Новите български евродепутати ще встъпят в длъжност на 2 юли, когато ще се състои учредителното пленарно заседание на новия европейски парламент. Преди това предстои договарянето на сформирането на политически групи. По-късно през юли е първата възможност за избор на нов председател на Европейската комисия.

В регионално отношение ГЕРБ печели евроизборите в 23 от 31 региона – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив град, Пловдив област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, трите региона на София и София област, Стара Загора и Хасково. БСП печели във Видин, Добрич, Плевен и Ямбол, а ДПС – в Кърджали, Разград, Търговище и Шумен. Вотът извън страната се печели от „Демократична България“.

Победители на евроизборите в България по региони. Графика: „Барикада“

На изборите участваха 30.83% от имащите право на глас, което е рекордно ниска избирателна активност за евроизбори у нас сред последните три избора на родни представители за ЕП.

Избирателна активност на избори за ЕП в България през годините. Графика: „Барикада“, източник: ЦИК

Избирателната активност в България беше една от най-ниските в Европейския съюз по време на изборите за следващия състав на Европейския парламент. Средната активност за ЕС е малко под 51%, а по-малко от българите във вота са се включили само в Хърватия, Словакия, Словения и Чехия.

Избирателна активност в ЕС. Графика: „Барикада“, източник: Пресцентър на Европейския парламент (натисни за по-голям размер)

Реална представителност

По-внимателен преглед на данните, който съотнася получените реални гласове на формациите, които изпращат евродепутат, към броя на всички хора, имащи право на глас, показва притеснително ниско ниво на представителност. Общо всички формации, които прескачат бариерата, събират около 1/4 от гласовете, а близо 4 милиона души с избирателни права не се представени – най-вече по тяхно собствено желание. (За повече относно този проблем – виж статията „Не ни пука за вас, но в Брюксел – на добър час!“).

 

Независими кандидати

Изборите за ЕП през 2019-та година в България бяха белязани и от рекордно участие на независими кандидати – шестима. Сред тях най-много подкрепа събира бившият кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева, която печели доверието на … гласувалите. Бившият депутат от Коалиция „Атака“ в 40-то Народно събрание и водещ по Телевизия „Евроком“ Минчо Христов е втори сред независимите кандидати с 1.18%.

Трета е синдикалистката и председател на сдружение „Солидарна България“ Ваня Григорова (0.48%). След тях се нареждат бившият военен министър Николай Ненчев (0.22%), учителят от Бургас и Христо Симеонов (0.18%) и представителят на антисистемни фейсбук групи Венислава Атанасова (0.15%).

Резултатите на независимите кандидати при 100% обработени протоколи. Графика: „Барикада“

Зависими прогнози?

Прегледът на официалните резултати задава някои въпроси и към социолозите – къде бяха в техните проучвания „Демократична България“ и независимите кандидати? Данните показват, че нито една агенция „не вкарваше“ ДБ в европарламента, а част от агенциите объркаха резултата им в пъти. Нито една от тях не успя да улови и не пожела да обяви резултатите от над 1% на двама независими кандидати.

Същевременно, всички агенции изключително надцениха резултатите на „Коалиция за България“ и ВОЛЯ.

Първите шест партии според шестте големи агенции – прогноза и реален резултат. Графика: „Барикада“
Прогноза и резултат на ВОЛЯ. Графика: „Барикада“
Прогноза и резултати на „Коалиция за България“. Графика: „Барикада“
Прогноза и резултат на „Демократична България“. Графика: „Барикада“
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар