В категории:България

„Тренд“: Три партии отиват в ЕП, четвърта – на ръба

Въпреки декларираното голямо разочарование от всички досега управлявали партии и състоянието, в което се намира България, свои представители в Европейския парламент по всяка вероятност ще изпратят само трите големи партии на прехода, както и участници в сегашното правителство

Въпреки декларираното голямо разочарование от всички досега управлявали партии и състоянието, в което се намира България, свои представители в Европейския парламент на изборите на 26-ти май по всяка вероятност ще изпратят само трите големи партии на прехода. Четвъртата, която има шанс да мине бариерата, също участва във властта в България през последните години.

Това показват данните от национално представително проучване на „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“ и проведено сред 1007 пълнолетни граждани в периода 11 – 17 май.

Според „Тренд“ управляващите от ГЕРБ водят с малко над 1% на БСП – 31.5% срещу 30.4% от гласуващите. Трета сила със сигурни евродепутати е ДПС – 12.8%, а на ръба на бариерата от 5.88% с 5.80% е ВМРО.

След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1%.

Следват ВОЛЯ с 4.8% и „Демократична България“ с 4.2%, сочат данните. По-надолу остават „Коалиция за България“ (2.4%), „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1.3%) и Възраждане (1.2%).

Любопитна подробност е, че ако се вярва на данните на „Тренд“, то участието на „Обединени патриоти“ във властта в коалиция с ГЕРБ, тяхното разцепление и всички скандали, в които се забъркаха техни представители, очевидно не са се отразили негативно по никакъв начин на трите партии от коалицията. Според Евелина Славкова, Димитър Ганев и Атанас Стефанов от „Тренд“, малките партньори в управлението на „Борисов 3“ набират сумарна подкрепа от 9.1%. Припомняме, на последните парламентарни избори коалицията „Обединени патриоти“ спечели напълно сходен резултат – 9.3%.

16% от анкетираните  (колкото е и доверието към всички формации извън първите четири, взети заедно) все още не са решили за кого ще гласуват. Други около 40% декларират, че не знаят какво ще направят на 26-ти май, но най-вероятно няма изобщо да отидат до урните.

Данните показват още, че едва 9% са решили за кого ще гласуват по време на кампанията – времето, в което всеки избирател има възможността да се запознае по-подробно с идеите, платформите, приоритетите и срещите, които кандидатите за неговото доверие осъществяват.

Цели 35% отговарят, че още преди кампанията са знаели за кого ще гласуват – факт, който до голяма степен потвърждава, че изборите се решават от мобилизацията на твърдите партийни ядра, тъй като останалите избиратели не се интересуват достатъчно от възможността да променят статуквото със своя вот.

„Тренд“ правят уточнението, че данните са събирани в средата на кампанията, така че е възможно решилите за кого да гласуват по време на кампанията в крайна сметка да се окажат малко повече.

Паспорт на изследването

Относно преференциалното гласуване, което беше на косъм да бъде обезсмислено служебно от управляващите по желание на ДПС, по-голям процент от хората декларират, че в крайна сметка няма да се възползват от тази опция – 39% срещу 30%, които ще гласуват преференциално. 31% не могат да преценят дали ще посочат преференция в бюлетината в неделя.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар