Русия стяга група в ООН в подкрепа на Венесуела

Николас Мадуро демонстрира сплотеност с армията, крачейки из Каракас заедно с 4500 военни. Сергей Лавров вижда „непреодолими различия” между позициите на Москва и Вашингтон по венесуелската криза, но е съгласен да поговори за това с Майк Помпео

Николас Мадуро (в центъра) заедно с Владимир Падрино Лопес (вляво от него)и Рихилио Себайо (вдясно) вървят из Тюна начело на 4500 военни. Снимка: Prensa Presidencial
Николас Мадуро (в центъра) заедно с Владимир Падрино Лопес (вляво от него) и Ремихио Себайос (вдясно) вървят из град Тюна начело на 4500 военни. Снимка: Prensa Presidencial

Зрелищно опровержение получиха в Каракас упоритите твърдения на държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън и специалния пълномощник на Белия дом по венесуелската криза Елиът Ейбрамс, че армията на Венесуела вече се обръщала срещу президента Николас Мадуро и че нейни висши дейци били влезли в сговор с местната опозиция, за да свалят държавния глава.

Всички местни медии отразиха внушително шествие на 4500 военнослужещи, начело на които вървеше Мадуро, заобиколен от двете страни от министъра на отбраната Владимир Падрино Лопес и от началника на оперативното стратегическо командване на FANB (Боливарски национални въоръжени сили) Ремихио Себайос. Тиражирани бяха и емоционалните речи на тримата, произнесени по време на две масови прояви на открито в разположеното в южната част на Каракас военно градче Тюна.

Според версиите, разпространявани от Вашингтон, Падрино Лопес бил сред тримата съратници на Мадуро, обещали на опозицията да ѝ съдействат за отстраняването му. Точно обратното обаче пролича от репортажите от Тюна.

Отначало Мадуро държа пламенна реч за единството между армия и народ пред хиляди военни, строени пред намиращата се във военното градче Национална военна академия. Президентът даде висока оценка на моралния дух на въоръжените сили, на тяхната твърдост в отстояване на конституционния ред в страната и в противопоставянето им срещу предателите. Той сподели и емоцията си от масовите народни шествия и големия митинг по повод празника на труда Първи май, на които бе демонстрирана гражданска подкрепа за правителството.

По време на митинга във Военната академия в Тюна. Снимка: Prensa Presidencial
По време на митинга във Военната академия в Тюна. Снимка: Prensa Presidencial

След това цялото множество от военни, предвождано от Мадуро, Лопес и Себайос, премина пеша през Тюна и се събра отново пред сградата на Министерството на отбраната, където слова произнесоха военният министър и шефът на FANB.

Силно вълнение прозираше в думите на Падрино Лопес, набеден от САЩ за заговорник. Той наблегна на военната чест и какво оскърбление за човек на честта е да го третират като наемник, който може да бъде купен, сплашен или очернен. Министърът изтъкна, че предателите и чуждите им покровители никога не могат да разберат високите морални ценности, които носи венесуелската армия още от времената на Симон Боливар. За нея най-свещена е националната независимост, която винаги ще брани.

Владимир Падрино Лопес. Снимка: AVN
Владимир Падрино Лопес. Снимка: AVN

Силно емоционален в речта си бе и Себайос, който увери, че армията винаги ще се води от „своето дълбоко патриотично чувство”. Той подчерта, че именно с такъв дух е бил даден и решителния отпор срещу превратаджиите, предвождани от самопровъзгласилия се за „временен президент” Хуан Гуайдо на 30 април. Себайос твърдо се противопостави и на каквато и да е външна намеса във Венесуела.

По време на проявите многократно бе скандиран и лозунгът на FANB „Винаги лоялни, никога предатели”.

По-късно същия ден пак в Тюна президентът Мадуро се срещна с младежи, пред които обяви нови инвестиции в правителствената социална програма „Младежка бразда”, насочена към подпомагане на трудовата реализация на младите хора.

Младежи, участвали в срещата с Николас Мадуро, на която бяха обявени нови инвестиции в социалната програма "Младежка бразда". Снимка: AVN
Младежи, участвали в срещата с Николас Мадуро, на която бяха обявени нови инвестиции в социалната програма „Младежка бразда“. Снимка: AVN

Междувременно венесуелският Върховен съд издаде заповед за задържане на Леополдо Лопес – опозиционерът, който бе освободен от домашния си арест по време на провалилия се опит за преврат на 30 април. Лопес излежаваше 13-годишна присъда заради провокирани от него сблъсъци през 2014 г., при които загинаха над 40 души.

Още на самия 30 април, след като се снима заедно с Гуайдо във видеоклипа с призив за преврат, а после пак заедно с него участва в опозиционен митинг, Лопес се укри в резиденцията на чилийския посланик заедно с жена си Лилиан Тинтори, също опозиционна активистка. Тази резиденция от две години подслонява и още двама други опозиционери. По-късно Лопес и Тинтори се прехвърлиха в резиденцията на посланика на Испания.

След като стана ясно, че има съдебна заповед за ареста му, което бе напълно очаквано, Лопес направи изявления пред медиите на територията на резиденцията, уверявайки, че няма да я напусне, „докато не свърши узурпацията”, както опозицията определя управлението на Мадуро. На свой ред официален Мадрид оповести, че няма намерение да предава Лопес на венесуелските власти. Но се разбра, че испанският посланик Хесус Силва Фернандес се е срещал за консултации по казуса с венесуелския външен министър Хорхе Ареаса.

Дипломатическо оживление по венесуелската тема настъпи и в руско-американските отношения. Руският външен министър Сергей Лавров извести, че му се е обадил неговия колега от САЩ Майк Помпео, за да настои Русия да спре да подкрепя президента Николас Мадуро. Лавров реагирал, като посъветвал Помпео американските власти да спрат да унижават народите на Латинска Америка и да ги третират по каноните на доктрината „Монро”. „Посочих му, че нашата принципна позиция е да не се месим в работите на чужди държави и призоваваме и другите да постъпват така”, каза руският първи дипломат. Той добави още, че вижда „непреодолими различия” между позициите на Русия и на САЩ по събитията във Венесуела, но винаги е готов за диалог. Лавров и Помпео ще обсъдят тази тема, когато се видят идната седмица във Финландия – там предстои заседание на Арктическия съвет, в който ще участват и двамата.

Руският външен министър опроверга и твърденията на Помпео, че когато започнал опита за преврат на Гуайдо, Мадуро искал да избяга от страната със самолет, но руснаците не му дали. „За да се изразя дипломатично, това не е истина”, заяви Лавров.

Той оповести и важна инициатива на Москва за търсене на изход от ситуацията във и около Венесуела. С руски усилия в ООН се формира група от държави, която да се противопостави на големия риск от военна интервенция в тази латиноамериканска държава. Поредна закана, че тази възможност е „на масата”, наскоро отново отправи Помпео.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар