В категории:Икономика

Деиндустриализацията води и до ръст на престъпността

Ново изследване във Великобритания показа още един ефект от тачъристките реформи – връзката между икономическите фактори и вероятността от криминализиране на младежите. Досега специалистите се фокусираха върху личностните характеристики на нарушителите, без да вземат предвид как политически решения оформят житейския път на хората

Маргарет Тачър и Роналд Рейгън. Wikimedia Commons

Западането на тежката индустрия във Великобритания в ерата на Маргарет Тачър е довела до значителен ръст на престъпността, показва ново изследване, цитирано от Guardian.

Изследователите са установили, че в областите на страната, където въглищната, стоманодобивната, корабостроителната и железопътната индустрия понасят удари по време на управлението на Тачър през 80-те години, за младите хора е станало много по-вероятно да имат проблеми с полицията. Учените от Университета Дерби са анализирали данните от преброяването на населението за 16 хил. души, родени в една и съща седмица през април 1970 г., и са ги съчетали с информация за получаваните от тези хора полицейски предупреждения и нивата на заетост в районите, в които живеят.

Между 1980 г. и 2000 г. броят на младите хора, получили предупреждения от полицията, е с 21% по-висок в регионите, където са изгубени най-много работни места, отколкото в тези където тя е останала ниска. Един от авторите на изследването, професор Сивън Ферал, заяви пред годишната конференция на Британската социологическа асоциация, че това е първият опит да се измерят дългосрочните ефекти от колапса на тежката индустрия върху младите хора и криминалната активност. „Досега никой не се е опитвал да изследва връзката между закононарушенията на отделните индивиди и политическите решения. Криминалистите обикновено се фокусират върху личностните характеристики на нарушителя и не вземат предвид как управленските решения оформят житейския път на гражданите”, казва той,

Изследователите са открили, че чрез съпоставяне на данните за жилищата, кварталите, взаимоотношенията и физическото и психологическо здраве на населението, е възможно да се установят връзки с броя на полицейските предупреждения, получени от хората на възраст между 10 и 30 години. Но анализът, използващ само данни, които не включват икономически фактори, успява да обясни само около една четвърт от случаите. Добавянето на данни за ръста на безработицата в съответните райони е потвърдило, че този фактор е отговорен за половината от случаите на млади хора, които си имат проблеми с полицията.

“Анализът ни стана много по-точен при предсказването на криминалните активности на някои млади хора, след като бе взето предвид и повишаването на безработицата в районите, където живеят”, казва Ферал.

Според него и колегите му, изследването им показва как държавните политики през 80-те години са изиграли роля за стартирането на криминални “кариери”.  “Ако баща ти е работел в мината или в стоманолеарната, се е очаквало ти да вървиш по стъпките му. Когато обаче мината или завода се оказват затворени, това измъква икономическият килим изпод нозете ти”, Казва Фарал. “Така че процесът на деиндустриализация отне надеждите и стремежите на много млади хора – направи родителите им безработни и ощети собствените им перспективи за работа. А за някои от тях може да доведе до това да се обърнат към наркотиците и престъпленията”, добавя професорът.

Ферал изтъква, че политиките, довели до удвояване на безработицата във Великобритания от 4% през 1979 г. до 8% през 1981 г. , са ударили най-тежко промишлените центрове в страната. В районите, където безработицата е останала под 4%, около 14 на сто от включените в изследването хора са получавали полицейски предупреждения. Същевременно в районите, където безработицата се е покачила до 8% и повече, 17% от жителите в наблюдаваната група са влезли в полезрението на полицията.

“Радикализмът на ранната фаза на тачъристките икономически политики създава доста остри и незабавни икономически проблеми, които са усетени непропорционално от тези общности, които са разчитали на тежката промишленост – мини, стоманолеарни и свързани с тях индустрии. Съществената поука, която може да се извлече от нашето изследване е, че основните структурни причини за криминализирането на индивидуално ниво може би са свързани колкото с факторите на “улично” ниво, толкова и с политиците”, казва Ферал.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар