В категории:Рикошет

Малко уточнение за дядото на Бойко Борисов

Възможно ли е той да е убит като „николапетковист“ на 9 септември 1944 г., след като на същата дата самият Никола Петков става министър без портфейл в правителството на Отечествения фронт? Не би било зле премиерът да бъде малко по-акуратен към фактите

Бойко Борисов в свободен прелет над фактите. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

При подписването на споразумение за подкрепа на предстоящите евроизбори с БЗНС „Никола Петков“ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново напомни, че дядо му е бил от „Никола Петков”.

През 2014 г. в личния си профил във Фейсбук Борисов обяви, че „на 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки“.

На 23 декември 2016 г. пред заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че понеже дядо му e бил николапетковист „дори в моето досие пише „враг на народната власт – „николапетковист“.

Към 9 септември 1944 г. в страната все още действа старата Държавна сигурност към Дирекция на полицията на Царство България. Полицията е разтурена и заменена от народна милиция на 10 септември 1944 г. А комунистическата ДС е отделена в самостоятелна дирекция чак през 1947 г., тоест няма как на 9 септември 1944 г. нейни „гавази“ да са отвлекли и пребили дядото на днешния ни премиер.

Бойко Борисов е роден през 1959 г. – 12 години след обесването на Никола Петков през 1947 г. и 15 години след смъртта на дядо си, така че той не може да има лични спомени и вероятно някой го е заблудил като му е казал, че дядо му е бил убит на 9 септември 1944 г. като николапетковист.

Никола Петков, както е известно, е участник в деветосептемврийските събития от 1944 г. До 26 август 1945 г. той е министър без портфейл в правителството на Отечествения фронт (ОФ) като представител на БЗНС „Пладне”, а до 5 юни 1947 е депутат в Народното събрание. На 16 август 1945 г.  БЗНС „Пладне” се разцепва. Главният секретар на партията Никола Петков, Борис Бумбаров, Ангел Держански и Асен Павлов се обявяват за запазване на парламентарната демокрация и си подават оставката като министри. А след като са изключени от БЗНС „Пладне“ излизат в опозиция на ОФ и образуват партията БЗНС „Никола Петков“.

Така че, ако дядото на Бойко Борисов е убит на 9 септември 1944 г., няма начин той да е бил убит като николапетковист – партията на Никола Петков е създадена почти една година след това, а преследването на николапетковистите започва от 1947 г., повече от две години след 9-ти септември 1944 г.

Добре е българският премиер да изчисти този елемент от биографията си, за да не бъде упрекван в неточност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар