Кой е маршал Хафтар, поел на щурм за властта в Либия?

Атакуващият Триполи 75-годишен военен напомня много египетския президент и негов международен покровител Абдел Фатах Ал Сиси

Маршал Халифа Хафтар на архивен кадър от негово участие в конференция в Париж. Снимка: EFE
Маршал Халифа Хафтар на архивен кадър от негово участие в конференция в Париж. Снимка: EFE

Рикардо Гонсалес, „Ел Паис”, Тунис

Арабският свят е неизчерпаем източник на военни с политически амбиции. В Либия осем години след падането на Кадафи към пробив тръгва един нов водач, който мечтае да управлява страната с железен юмрук – маршал Халифа Хафтар. 75-годишен, преминал през бурните турбуленции на либийската политика, този упорит военен никога не е бил по-близо до вземането на властта, след като на 4 април тръгна на офанзива срещу столицата Триполи. Той вече контролира изтока на страната и голяма част от юга. Само западният регион, където се намира столицата, още не му се беше дал.

Роден в Адждабия в западната провинция Киренайка, Хафтар е от първото поколение млади военни, формирали се след обявяването на независима Либия – също като Муамар Кадафи, с когото заедно участва в заговора за сваляне на крал Идрис през 1969 г. Така още от млад той влиза във военната върхушка на новия режим, споделяйки светските му и панарабски идеи.

В средата на 80-те, когато има ранг полковник, командва либийските войски, участвали във войната срещу Чад. Година по-късно попада в плен заедно със 700 свои бойци и прекарва три години в затвор в африканската държава. През 1990 г., благодарение на посредничеството на Вашингтон, е освободен и се установява в САЩ. По онова време отношенията му с Кадафи вече са се влошили. През 1996 г. стига дотам да участва в провалил се опит за преврат срещу ексцентричния диктатор.

След падането на режима през 2011 г. ветеранът, който вече има американско гражданство, се връща в Либия с надеждата да заеме отговорен пост в новите въоръжени сили. Но не го постига и се прибира за кратко в САЩ. През 2014 г., насред остро вътрешно и регионално напрежение, вижда възможност да се върне на политическата сцена чрез проекта за авторитарна реставрация, лансиран от оглавяваната от Саудитска Арабия ос. През май същата година той стартира своята „Операция достойнство” – военна кампания срещу ислямистките милиции, които държат Бенгази, главния град в източната част на страната.

Днес Хафтар оглавява т. нар. Национална либийска армия – една военизирана сила, съставена от останки на армията на Кадафи, различни племенни милиции от източния регион и наемници от субсахарска Африка. Неговата военна експанзия и доминацията му над правителството в Тобрук, което е алтернативно на онова в Триполи, нямаше да бъдат възможни без логистичната и военна подкрепа на Египет и Обединените арабски емирства.

Обгърнат в мантията на една твърдо антиислямистка риторика, прикриваща неговата неудържима амбиция за власт, Хафтар прилича на точно копие на своя голям международен покровител и египетски маршал Абдел Фатах Ал Сиси. Също като него, очаква да получи подкрепата на Запада, размахвайки джихадисткото плашило. От това зависи и успеха му в щурма към трона в Триполи.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар