В категории:България

Парламентът върна стария режим за преференциите

Приеха законопроект на ГЕРБ, който връща прага на преференциите такъв, какъвто беше преди скандалните поправки от средата на февруари. Все пак парламентарният цирк с Изборния кодекс още не е окончателно приключил

Гласуването по законопроекта на ГЕРБ за връщане на стария режим за преференциите

Месец след като обезсмисли преференциалното гласуване с поправки в Изборния кодекс, които направиха прага за пренареждане на партийните листи на практика невъзможен, депутатите от мнозинството официално се отказаха със законодателен акт от предишното си гласуване, поне засега.

Със 138 гласа „за“, 0 „против“ и 1 въздържал се парламентът прие на първо четене законопроект, внесен от Цветан Цветанов и колегите му от ГЕРБ, който връща стария режим за преференциално гласуване. Видно от резултата, текстовете бяха приети с почти пълно мнозинството, въпреки че ДПС и НФСБ отново се обявиха против стария режим на преференциите, който беше върнат с това гласуване.

При представянето на поправките на поправките председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че този законпроект е написан и внесен, за да удовлетвори обществените реакции, които са се появили в закъснелия дебат по повод преференциалното гласуване. „От съдържателна страна иде реч за възстановяване на прага такъв, какъвто е бил до измененията от 14 февруари 2019-та година“, каза Кирилов.

Хронологията

Сагата с преференциалното гласуване по същество започна още на 12 декември 2018-та година, когато парламентът прие на първо четене две групи промени в Изборния кодекс. Те нямаха нищо общо с преференциите, но по стара традиция между първо и второ четене депутатите внесоха поправки, които далеч надхвърлят смисъла на приетите на първо четене. Това противоречи на парламентарния правилник, но често се случва в работата на Народното събрание.

Така между и второ четене се промъкнаха поправки на ДПС, касаещи преференциалното гласуване, които на 14 февруари бяха изненадващо приети от ГЕРБ, а оправданието на Цветан Цветанов беше, че от това зависел кворума в парламента. Последва реакция на обществено недоволство и обвинения в задкулисни договорки, което по друга стара традиция принуди премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да отстъпи назад.

От ГЕРБ внесоха промени на промените, но все пак изчакаха и акта на президента, който трябваше или да издаде указ за обнародване на закона, или да го върне в парламента с вето за ново разглеждане. Румен Радев стори очакваното от обществото, а и от управляващите – на 25 февруари ветото стана факт.

Оказа се обаче, че държавният глава оспорва и други параграфи от приетите промени, освен тези за преференциите, което не се хареса на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ВОЛЯ а и ДПС. Така на 6 март мнозинството отхвърли президентското вето.

В последните седмици управляващите се отказаха и от първоначалното си решение да не променят състава на Централната избирателна комисия. Нов състав ще има вероятно през следващата седмица.

Отхвърленият законопроект на ДПС

Успоредно със законопроекта на ГЕРБ за връщане на стария режим за преференциите, от ДПС внесоха и свой законопроект за друга група промени в Изборния кодекс, който също беше разгледан и гласуван днес. От Движението за пореден път настояха да бъде отменена уседналостта при европейски избори (задължението да си живял в България три месеца преди датата на изборите), забраната за агитация на език различен от български и ограничението за броя на секциите в държави извън ЕС.

„Националистите ги разбирам – тяхната последователна политика е да мразят, те са против нашите сънародници от Турция, но вас не ви разбирам“, обърна се Йордан Цонев към ГЕРБ по време на дебатите. Той заяви, че не разбира какво общо има правото да избираш с това къде си живял в последните три месеца и поиска обяснение от управляващите, а относно агитацията на език различен от българския коментира, че „това е комплексарщина, а не национално достойнство“ и представлява абсолютно незачитане на правата на хората. Цонев се обърна и към бойкотиращите работата на парламента депутати от БСП и обяви, че очевидното партията „не е изчистила идеологията си от Възродителния процес“.

Относно обяснението на ВМРО, че това се прави, за да не влияе чужда държавата на процесите в България, Йордан Цонев отвърна, че именно ДПС се е доказала като бариера срещу това, вероятно визирайки партия ДОСТ и подкрепата за нея от турски политици.

В законопроекта на ДПС беше включено и въвеждане на машинно гласуване във всички секции от местните избори през есента занапред, както и машини в поне половината секции още за европейските избори през май тази година.

Гласуването по законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс

Така или иначе законопроектът на ДПС не беше приет от присъстващите в залата ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. Депутатите на Веселин Марешки осигуриха кворум, гласуваха и дори направиха изказване в подкрепа на законопроекта на ГЕРБ само ден, след като вчера обявиха на брифинг в парламента, че го напускат, а малко по-късно в ефира на бТВ Марешки обяви, че всъщност нямало да го направят.

Комичен момент по време на днешните дебати беше изказването на независимия депутат Ангел Исаев, който наскоро нашумя с факта, че не е правил изказване от трибуната. Исаев беше избран преференциално от листата на ДПС, която успя да пренареди, но след това беше изключен от групата им, тъй като отказа да се оттегли от парламента, каквото беше желанието на партийното ръководство. „Знам, че сте много против преференциите, но да бъдеш избран преференциално – това е най-доброто за един човек. Молбата ми към ДПС е за евроизборите пак да ме сложат в листата, може и на последно място, пак ще стана евродепутат, а после естествено ще се откажа“, каза Исаев от трибуната.

Предстои влизане на приетите промени за разглеждане в комисия на второ четене, след което и приемане на второ четене в зала. В момента Изборният кодекс отново е „отворен“, като почти всякакви промени могат да се появяват между първо и второ четене.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар