В категории:България

Пореден лупинг на Борисов, отказа се за преференциите

Лидерът на ГЕРБ се отметна от решението на партията си, обвини опозицията и направи онова, което два дни по-рано заяви, че по принцип не прави

Само няколко дни след като заяви, че не се бърка в работата на своята парламента група, лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов стори именно това – нареди публично на групата на ГЕРБ да ревизира решението си за обезсмисляне на преференциалното гласуване.

Припомняме, след многочасови дебати на 14 февруари, управляващите гласуваха „за“ поправки на ДПС, които на практика отменят възможността за пренареждане на избирателните листи от страна на избирателите чрез преференции. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обяви, че партията му е склонна да отнеме правото на преференциално гласуване, за да запаси „стабилността“ на Народното събрание, за която призна, че зависи от ДПС.

На брифинг в централата на партията Бойко Борисов даде да се разбере, че ще изкача президентското вето върху гласуваните от неговите депутати промени и този път те ще отхвърлят идеята на ДПС, която сами прокараха само преди дни. Нещо повече – ГЕРБ вече са склонни да бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия, въпреки че многократно през последните две седмици бяха против това.

Изявлението на Борисов идва ден след като от БСП обявиха, че напускат парламента до връщане на преференциите и стартиране на нова процедура за избор на ЦИК, както и часове преди планирания тази вечер протест пред парламента срещу поправките в Изборния кодекс.

Новината беше съобщена от депутата от ГЕРБ Георги Марков, който не се изказа в зала преди приемането на скандалните промени, но го направи пред медиите след това. След дълга хвалебствена тирада по адрес на своя лидер, Марков обяви, че ГЕРБ не може да допусне успехите на управлението „да се подменят“ с проблемите на изборното законодателство.

„Новините са две. Първо, ГЕРБ, след като беше запознат лидерът на партията, ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване. Да се успокои българската общественост – преференциите остават. Новина №2 – за да не ни обвиняват, че нарушаване закона и това да стане причина да се ореве Европа, арабските страни и т.н., че са опоречени изборите, ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия“, съобщи Марков.

Той настоя, че ГЕРБ „са най-големите мажоритарници“ и не се страхуват от такива избори, но останалите партии не ги искат. Мажоритарната система нямала нищо общо с преференциите според Марков, но въпреки това Борисов и партията сметнали, че „не е редно да се отменят вече дадени права“ – което сами сториха преди 4 дни.

„Вчера разговарях с колегата Цветанов, той ми обясни технологията – какво се е случило в петък (бел. ред. – всъщност четвъртък), след като сме били заплашвани, че ще се напусне парламента, за да запази кворума, са приели това решение“, започна изказването си Борисов. Премиерът обаче пропуска факта, че същото решение беше гласувано по същия начин от депутатите на ГЕРБ и ден по-рано и от парламентарната комисия по правни въпроси, където не е имало проблем с кворума.

Борисов каза, че НФСБ са били главен инициатор да се вземе това решение, а „ДПС са го подкрепили“. Припомняме, поправката обезсмисляща преференциите е написана и внесена в деловодството на парламента от ДПС.

Борисов също така се ядоса, че никъде не се говорело, че ГЕРБ са отхвърлили идеята за агитация на майчин език и отпадане на уседналостта – други предложения на ДПС, които действително бяха отхвърлени, тъй като очевидно не са „застрашавали стабилността“ така, както преференциите.

„Не искам по никакъв начин да остава какъвто и да е отенък, че на нас изборните правила ни влияят. Но в интерес на истината, нека напомня, че на предишната ЦИК мандатът ѝ беше прекратен когато ние бяхме в опозиция. Тази избирателна комисия и този избирателен закон беше промотиран изцяло от г-жа Манолова, сега омбудсман, по време на мандата на БСП и ДПС“. Припомняме, макар втората и третата сила в 42-рия парламент действително да формираха правителство, мандатите в ЦИК са пропорционални и зависят от пропорцията на гласовете за отделните партии.

„В какво имат право? Имат право в това, че мандатът е изтекъл. Ми щом е изтекъл, да се почне процедура, това съм възложил на парламентарната група – Дани Кирилов и колегите – да намерят всички законови методи и да се започне процедура да се избере нова ЦИК. Прозрачно, ясно, пред очите на хората“, заяви Борисов и припомни, че както неговите победи, така и изборът на Радев е проведен при тази избирателна комисия и този закон. „Струва ми се нахално така да изопачават действителността. Но в това имат право – срокът е изтекъл“, добави той.

„Що се касае за преференциите, пак не беше обяснено, понеже на всички им е изгодно да се говори по този начин – не е отпаднала преференцията, просто е вдигнат прагът. Но за да няма спекулации, или чрез ветото на президента или ако не го наложи, веднага спешно да се внесе от депутатите промяна в закона за преференциите – да се върне това, което беше досега“, нареди Борисов куриозно в пълен противовес на онова, което депутатите му гласуваха преди дни.

Борисов обвини опозицията, че съумява с „една лъжа“ да го „издебне докато е в чужбина“ и да създава напрежение, манипулирайки обществото. Премиерът благодари, че Георги Марков, че го алармирал, намеквайки, че не знае предварително какво гласуват депутатите му по ключови въпроси като изборното законодателство. Марков обаче бил от гражданската квота. „Ходи по улиците, слуша гражданите“, похвали го неговият лидер.

„Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли за данъчни закони, за превъоръжаването на армията, за евроатлантически теми и аз винаги съм излизал и съм им благодарил. Никога не съм казал, че е имало нещо скрито-покрито. В случая да излиза, че са ни извили ръцете и така се е получило заради стабилност или заради каквото и да било… Разбирам го Цветанов, той ме информира в петък, че има огромен проблем с кворума и аз му казах – задачата ти е да решаваш въпроса с кворума. Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща, защото ние след като искаме да сме управляваща коалиция, просто всички трябва да ходят на работа. Тогава няма да ни е нужно да търсим друга подкрепа за кворум в парламента. Така че, Цветанов е действал на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна. Когато съм искал официално подкрепа за нещо и съм я получавал, съм казвал публично благодаря“, завърши Борисов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар