Венесуела ще сезира ООН за кибератаката, оставила я без ток

Сривът в четвъртата най-голяма ВЕЦ в света „Симон Боливар”, лишил от електричество две трети от венесуелската територия, е причинен от хакерски удар, оповести официален Каракас. Туитове на висши дейци от САЩ издават, че те предварително са били в течение на саботажа, сочи вицепрезидентът Хорхе Родригес

На пресконференция в Каракас вицепрезидентът Хорхе Родригес обвини САЩ за кибератаката срещу ВЕЦ "Симон Боливар", в резултат на което две трети от Венесуела остана без ток. Снимка: TeleSur
На пресконференция в Каракас вицепрезидентът Хорхе Родригес обвини САЩ за кибератаката срещу ВЕЦ „Симон Боливар“, в резултат на което две трети от Венесуела остана без ток. Снимка: TeleSur

Целенасочена кибератака по електронните системи на четвъртата най-голяма ВЕЦ в света „Симон Боливар”, функционираща на язовира Ел Гури в щата Боливар, е причината за спирането на централата и за прекъсването на тока на две трети от територията на Венесуела. Това оповести в Каракас вицепрезидентът Хорхе Родригес. Той съобщи също, че венесуелските власти ще сезират официално ООН за саботажа, който определи като най-тежкото покушение срещу страната от 200 години насам.

Родригес приписа атаката на администрацията на САЩ начело с президента Доналд Тръмп, като се позова и на туитове на висши американски дейци като сенатора републиканец Марко Рубио, издаващи предварителна информираност за саботажа.

Стената на язовира Ел Гури, чиято енергия зарежда авариралата ВЕЦ "Симон Боливар". Снимка: El Carabobeno
Стената на язовира Ел Гури, чиято енергия зарежда авариралата ВЕЦ „Симон Боливар“. Снимка: El Carabobeno

Сривът в подаването на електричество от ВЕЦ „Симон Боливар” настъпи привечер на 7 март – точно в часовете пик, когато хората се прибират от работа. Аварията стана причина за спирането на метрото в Каракас, което е основен транспорт за много жители на столицата. Случилото се удари и по много болници, не всички от които разполагат с алтернативно захранване. Блокирани бяха и системите за електронно разплащане, а трябва да се има предвид, че във Венесуела дори всекидневното пазаруване се извършва предимно с банкови карти и почти не се използват пари кеш.

В тъмнина потъна цял Каракас, с изключение на някои хотели и бизнес-центрове със собствени генератори. Спря интернет, прекъснати бяха по-голямата част от телефонните връзки, на много места се затрудни и водоснабдяването, тъй като повечето водни помпи действат с ток.

В нощта на 7 март след кибератаката по ВЕЦ "Симон Боливар" и спирането на тока на две трети от внесуелската територия в Каракас светеха само сградите със собствени генератори. Снимка: EFE
В нощта на 7 март след кибератаката по ВЕЦ „Симон Боливар“ и спирането на тока на две трети от внесуелската територия в Каракас светеха само сградите със собствени генератори. Снимка: EFE

Властите обявиха петък за неработен и неучебен ден, защото практически по-голямата част от каквато и да е дейност в страната беше парализирана.

От своя страна местната опозиция и покровителите ѝ в САЩ се проявиха с неприкрито злоради коментари и с внушения, че аварията е резултат от некадърността на настоящото управление в страната. „Светлината ще се върне само с края на узурпацията на властта”, провъзгласи самообявилият се за „временен президент” Хуан Гуайдо. А държавният секретар Майк Помпео написа в Туитър: „Без храна. Без лекарства. Без ток. Следващото е – без Мадуро”.

За събота Гуайдо предварително беше обявил свикване на нови антиправителствени демонстрации, а чавистите пък бяха призовали своите симпатизанти също на шествия. На този фон саботажът със спирането на тока еднозначно се тълкува като ход за предизвикване на недоволство сред гражданите, което да ги подтикне към подкрепа за опозиционните прояви. „Никой не е толкова наивен да мисли, че става дума просто за случайност,” отсече на пресконференция в петък в Каракас военният министър Владимир Падрино Лопес. Той определи случилото се като „нова агресия срещу родината”, целяща дестабилизация на властта.

Много се обсъжда и поредицата от туитове на споменатия американски сенатор от кубински произход Марко Рубио, който само два часа преди срива на тока в четвъртък написа, че „заедно с Китай” венесуелските власти се готвели да изолират страната от света, като прекъснат интернет връзките. Тези връзки наистина изчезнаха скоро след това заради аварията във ВЕЦ „Симон Боливар” и докато се разбере причината, анонсът на Рубио вървеше нашироко из медиите.

Друг негов туит, вече последвал токовия срив, оповестява, че пораженията от това за икономиката на Венесуела са „опустошителни и дълготрайни”, като „за едно мигване цялото производство на алуминий в страната е унищожено”. Вицепрезидентът Хорхе Родригес запита на пресконференцията си откъде Марко Рубио е разполагал с такава информация още преди самите венесуелски власти да отчетат причините за аварията и последствията ѝ.

Утре се очаква в Каракас да пристигне върховната комисарка на ООН по човешките права и бивша президентка на Чили Мишел Бачелет. Хорхе Родригес обяви, че на нея ще ѝ бъде връчено официалното оплакване на Каракас за извършената кибератака, предизвикала тежки поражения с пряк ефект върху сигурността на населението във Венесуела.

В събота сутринта имаше отново голямо прекъсване в подаването на тока за по-голямата част от територията на страната. На състоялия се по-късно масов чавистки митинг край президентския дворец „Мирафлорес“ в Каракас държавният глава Николас Мадуро обяви, че и втората атака е осъществена със средствата на „високи технологии, с каквито разполагат само САЩ“. Той уточни, че сега става дума за електромагнитни вълни, които са поразили далекопроводите на държавната електрическа компания Corpoelec.

Масов чавистки митинг се събра в събота край президентския дворец "Мирафлорес" (част от двореца се вижда вдясно). Пред множеството говори Николас Мадуро. Снимка: Resumen Latinoamericano
Масов чавистки митинг се събра в събота край президентския дворец „Мирафлорес“ (част от двореца се вижда вдясно). Пред множеството говори Николас Мадуро. Снимка: Resumen Latinoamericano

Президентът отбеляза също, че в атаката са участвали и „инфилтрирани“ сред служителите на Corpoelec саботьори. Мадуро призова венесуелския народ да поддържа „стоманени нерви, спокойствие, здрав разум, максимално съзнание и национално единство“, за да се противопостави на тази „постъпателна агресия“.

В други райони на Каракас имаше и демонстрации на опозицията, като пред симпатизантите си отново се изяви и Хуан Гуайдо. Опозиционното тълкувание на събитията изцяло хвърля вината за спиранията на тока само върху правителството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар