В категории:Свят

Комисия на ООН подозира Израел в престъпления срещу човечеството

Разследване на Съвета по правата на човека обвинява израелските военни в целенасочена стрелба по деца, инвалиди, медици и журналисти

Ежеседмичните протести по границата на Газа започнаха на 30 март 2018 г. Снимка: Ройтерс

Разследващи от Обединените нации са установили, че израелските войски може да са извършили военни престъпления като са стреляли по цивилни, включително деца, участващи в масовите протести по границата на Ивицата Газа.

Комисията, създадена от Съвета на ООН по правата на човека с цел да разследва насилието в Газа, публикува в четвъртък доклад от 25 страници, според който израелските сили за сигурност са убили 189 палестинци са ранили още над 9000. Разследващите обвиняват властите, че не показват никакво желание да преследват отговорните.

“Израелските сили са убивали и осакатявали палестински демонстранти, които не са представлявали непосредствена заплаха за други хора, когато са били простреляни, нито са участвали директно във враждебни действия. “Налице са били значителни отбранителни съоръжения, както и алтернативи на прилагане на смъртоносни решения, поради което използването на такава сила не е било нито необходимо, нито пропорционално, поради което е било и недопустимо”, се изтъква в доклада.

Председателят на разследващата комисия Сантиаго Кантон заявява, че има “основателни причини да се вярва”, че израелските войници “са извършили нарушения на международните хуманитарни закони и човешките права”. “Някои от тези нарушения могат да представляват военни престъпения или престъпления срещу човечеството, и трябва да бъдат незабавно разследвани от Израел”, добавя той.

В отговор израелското външно министерство излезе с изявление, в което обвини за насилието групировката Хамас, която контролира Газа, и отхвърли доклада на ООН като продукт на пристрастност, “написан от три индивида без никакво разбиране по въпросите на сигурността”. Действащият външен министър на страната Исраел Кац заяви, че ООН е “произвел поредния враждебен, лъжлив и тенденциозен доклад срещу държавата Израел”.

От 30 март миналата година всеки петък десетки хиляди палестинци се стичат на протест покрай оградата, разделяща Израел от Ивицата Газа. Демонстрантите настояват да бъде прекратена икономическата блокада, която задушава анклава, и да бъде позволено на бежанците и наследниците им да се завърнат в родните си домове, които се намират на израелска територия. Газа е дом на около два милиона палестинци, повечето от които са потомци на хората, прогонени от домовете си при създаването на Израел през 1948 г.

Някои от протестиращите са се опитвали да щурмуват оградата и са премахвали бодливата тел, други са палели гуми, замеряли са израелските войски с камъни или са насочвали горящи хвърчила към израелска територия. От ООН отбелязват, че Хамас са окуражавали или защитавали “безразборното използване на запалителни хвърчила и балони, което е причинило страх сред цивилните и значителни материални щети в Южен Израел”.

В доклада обаче се изтъква, че подобни действия не могат да бъдат приравнени с бойни или военни кампании, и се отхвърлят израелските твърдения за „терористични действия“ от палестински въоръжени групировки. „Демонстрациите бяха цивилни по характер, с ясно изразени политически цели“, изтъкват разследващите на ООН. Те също така подчертават, че повечето протестиращи – включително много от хората, покосени от израелската стрелба – са се намирали на стотици метри от граничната ограда.

От самото начало Израел се противопостави на разследването на ООН и отказа да предостави на тричленния екип информация и достъп до собствената си територия или Газа. Египет, първоначално се съгласи да пусне разследващите в Газа, но по-късно отказа да го направи. Комисията е изготвила доклада на основата на 325 интервюта и над 8000 документа, включително писмени показания, медицински доклади, снимки, видеа и кадри от дрон. Заедно с доклада бе публикувана и видеокомпилация, показваща някои от стрелбите.

Разследващите са констатирали, че има солидни основания да се смята, че израелските снайперисти преднамерено са стреляли по ясно обозначени журналисти и медици, деца и хора с увреждания. Според доклада 183 от 189-та убити палестинци са застреляни с бойни патрони. Сред тях са 35 деца, трима здравни работници и двама журналисти. Общо 6106 души са били ранени от бойни патрони, включително 940 деца, 39 медици и също толкова журналисти. В добавка към това 3098 души са получили наранявания от различни видове шрапнели или са били ударени директно от газови гранати или гумени куршуми. От израелска страна има само четирима ранени и нито един смъртен случай.

“Не може да има никакво оправдание за убийството и нараняването на журналисти, медици или хора, които не представляват никаква непосредствена заплаха за живота и здравето на околните”, заявява Сара Хосеин, един от членовете на разследващия екип. Тя добавя, че е особено притеснена от целенасочената стрелба по деца и хора с увреждания.

По-подробен доклад ще бъде представен на Съвета по правата на човека в Женева на 18 март. Справедливост за подобни престъпления би могла да се търси от международни или израелски съдилища. Сара Хосеин обаче изтъква, че израелските власти провеждат криминално разследване само за пет от смъртните случаи. Комисията на ООН призовава Тел Авив да разследва “всяко свързано с протестите убийство и нараняване в съответствие с международните стандарти”. Разследващите също така препоръчват на върховния комисар по човешките права да предаде данните за подозираните извършители “на националните и международни правосъдни механизми, включително Международния наказателен съд” и призовават за международни санкции срещу тези хора. Преди няколко години съдът в Хага даде начало на предварително разследване относно обвиненията за нарушения на човешките права на палестинците от страна на Израел.

Паралелно с публикуването на доклада на ООН стана известно, че главният прокурор на Израел препоръчва министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху да бъде обвинен в подкуп, измама и злоупотреба с доверието. Преди обвиненията да бъдат официално повдигнати, Нетаняху ще има възможност да ги оспори на специално изслушване. Предвид предстоящите в страната предсрочни избори, това развитие може да се отрази негативно на шансовете му за преизбиране.

В телевизионно обръщения Нетаняху определи решението като “лов на вещици” целящо да докара левицата на власт. Миналата седмица премиерът покани политическите наследници на екстремистката ционистка групировка Ках да се присъединят към управляващата коалиция, което предизвика остри критики от международните коментатори и представители на еврейската диаспора на Запад.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар