В категории:Икономика

Атаките срещу Huawei – „мокра поръчка” с неочакван ефект?

Най-големият губещ от ударите срещу китайската компания се оказа американският ѝ конкурент Apple, който търпи огромни загуби на азиатските пазари

Търговската война между САЩ и Китай е в разгара си. И двете страни вадят от арсенала си най-различни оръжия, с които да „ударят рамо” в този конфликт на собствените си компании и икономики.

Съединените щати отново са в офанзива, разигравайки добре познатите карти за „заплаха за националната сигурност” и „нарушаване на санкции”, този път срещу китайския технологичен гигант Huawei. Някои факти подсказват за изпълнение на „мокра поръчка” от страна на американското правителство по задание на една конкретна американска компания, губеща все по-голям пазарен дял от своя китайски конкурент.

На 22 август 2018 г. нюйоркски съд издава заповед за ареста на Мън Уанджоу – финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei и дъщеря на основателя му, заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран. На 1 декември 2018 г. тя е арестувана на летището във Ванкувър, Канада. Любопитно е, че тя е задържан в момент, в който американският президент Доналд Тръмп уговаря с китайския си колега Си Дзинпин примирие в търговската война между САЩ и Китай. След седмица в ареста Мън Уанджоу е пусната под гаранция от 10 млн. канадски долара (около 7,5 млн. щатски долара), като е задължена да носи специална гривна на глезена, която в реално време следи местоположението ѝ.

На 28 януари 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ повдига обвинение на г-жа Уанджоу и второ обвинение срещу Huawei за предполагаема кражба на търговски тайни от T-Mobile, американски телекомуникационен филиал на германската компания Deutsche Telekom. Обвинението към финансовия директор на Huawei до голяма степен се основава на разследване на Reuters от края на 2012 г., според което тя е нарушила американското търговско ембарго срещу Иран чрез близки до Huawei компании, в една от които е била служител преди време. Китайският гигант и Уанджоу отричат обвиненията, а канадското правосъдно министерство има срок до 1 март 2019 г. да реши дали да я екстрадира.

Трън в петата

Възходът на китайската компания и постоянно нарастващият ѝ пазарен дял са неоспорими. През 2012 г. тя има продадени 27 милиона телефона, а през 2016 г. продажбите ѝ вече достигат внушителните 139 милиона бройки.  (Любопитен факт е, че според компанията около 99% от акциите ѝ са собственост на работещите в нея чрез „планове за опции за акции“ на служителите).

През 2017 г. Huawei успява да измести Apple от второто място по продажба на телефони в редица европейски държави. Тя спъва инерцията на американската компания и в Китай, като от 2016 г. твърдо заема челно място на местния пазар, докато производителят на айфони все повече губи позиции.

Случайно или не, точно на фона на тези размествания започват и сериозните атаки срещу Huawei от страна на американското правителство.

В началото на 2018 г. два щатски телекомуникационни оператора се отказват да продават в търговските си мрежи телефони на Huawei под натиск на американското правителство, според което компанията вероятно извършва технологичен шпионаж в полза на Китай – обвинения, които компанията винаги е отхвърляла. Въпреки затруднения си достъп до американския пазар обаче, заради рязкото увеличение на пазарния ѝ дял в Европа и в Китай, през лятото на 2018 г. Huawei вече заема второто място по продажби на смартфони в света, измествайки Apple.

Тук е моментът да си припомним датата на издаване на заповедта за арест на финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу – 22 август 2018 г.

Освен новоизвоюваната си позиция, от началото на 2018 г. Huawei става и най-големият доставчик на телекомуникационно технологично оборудване в света, измествайки от първото място шведската компания Ericsson. Китайската корпорация вече смело заявява, че разполага с най-доброто базово оборудване за новото поколение свръхбързи 5G мрежи за мобилни телефони – технология, която се очаква да започне да навлиза активно през тази и следващата година. Под претекст „национална сигурност”Австралия и Нова Зеландия последваха САЩ и забраниха вноса на 5G оборудване от Huawei. Правителствата на Великобритания, Германия и Япония също обмислят подобни мерки.

Ответният удар

Ако наистина има организирана атака срещу Huawei, то ефектът ѝ до момента е обратен. Наистина, първоначално арестът на Мън Уанджоу има негативен ефект върху азиатските капиталови пазари, но контраатаката се оказва не по-малко страшна. Бизнес организации в Китай призовават местните фирми да бойкотират продуктите на Apple. Според някои съобщения фирми дори са започват да санкционират финансово служители, които използват айфони или други продукти на американската компания, а в същото време стимулират купуването на телефони на Huawei и други китайски производители.

Дали заради цялостната търговска война между Китай и САЩ, заради призива за бойкот на продуктите на Apple или просто защото айфоните са твърде скъпи за китайските потребители, както твърди едно скорошно проучване, американският производител е изгубил почти 20% от пазарния си дял в страната за последното тримесечие на 2018 г.  В резултат от свития пазар, на 2 януари тази година изпълнителният директор на Apple Тим Кук  предупреди инвеститорите на компанията, че очакваните постъпления през първото тримесечие на фискалната година ще са по-ниски от прогнозираното. Според него, спадът на приходите се дължи на забавянето на икономиката на Китай и на намаленото търсене на продукти на Apple. Понижените прогнози предизвикаха разпродажби на акции на Apple”, което изтри 75 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията.

В случай, че Apple наистина „е поръчала” Huawei на американското правителство, то със сигурност не е очаквала този ефект. Американският отбор ще трябва да намери други начини да пробие отбраната на оказалите се костеливи китайци. Вероятно американската компания и САЩ няма да се откажат от избрания път, защото ще рискуват конкурентите им да излязат победители в една важна битка от корпоративната и търговска война. Но докъде биха могли да стигнат в своите намерения?

Ако пък Apple няма нищо общо с атаките срещу Huawei, много е вероятно скоро да нададе вой срещу търговската война между САЩ и Китай. Иначе рискува да инкасира още загуби, пазарният ѝ дял да продължи да се свива, а инвеститорите да продължат да се отдръпват – кошмар за всяка фирма, да не говорим за гигантска корпорация.

Остава да чакаме следващия епизод от тази драма.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар