Защо Сенатът на САЩ още не е признал Гуайдо

Какво накара демократите да блокират подготвяната резолюция по венесуелската криза? Спъната ли е така вероятността за американска военна операция?

Капитолият, входът към Сената на САЩ. Сничка: Уикипедия
Капитолият, входът към Сената на САЩ. Снимка: Уикипедия

Опитът на републиканците в американския Сенат да вкарат в проекторезолюция за Венесуела и текст, допускащ употреба на военна сила на САЩ спрямо латиноамериканската страна, доведе до блокирането на документа от демократите, които са категорично против такава възможност, става ясно от информация на NBC.

Акцент в резолюцията, подготвяна в сенатската комисия по външните отношения, бе признаването на самообявилия се за „временен президент“ на Венесуела Хуан Гуайдо и искането за провеждане на нови избори в страната. По тези теми между републиканци и демократи цари пълно единодушие.

Но при обсъждането главният републикански „ястреб“ по латиноамериканското направление – сенаторът от кубински произход Марко Рубио, настоя в текста да се включи и вероятност за военна операция на САЩ. Срещу това обаче остро се възпротиви „тежката артилерия“ на демократите във външната комисия – сенаторът Боб Менендес, който също е от кубински произход. Менендес и съпартийците му са категорично против каквото и да е военно участие на американски сили в кризата. Ето защо проекторезолюцията засега е блокирана още на ниво комисия.

Републиканецът Марко Рубио (вляво) и демократът Боб Менендес–и двамата "ястреби" от кубински произход–не се разбраха за възмогността от американска военна интервенция във Венесуела. Снимка: Sunshine State News
Републиканецът Марко Рубио (вляво) и демократът Боб Менендес – и двамата „ястреби“ от кубински произход – не се разбраха за възможността от американска военна интервенция във Венесуела. Снимка: Sunshine State News

NBC цитира изявления на Марко Рубио, който изтъква в подкрепа на искането си за точка, допускаща военни действия, известния аргумент за защита на американските граждани, служил за претекст на не една и две военни намеси на САЩ в различни страни из земното кълбо. „Съединените щати винаги са си запазвали правото да използват сила и да защитават интересите на националната си сигурност и интересите на своите служители, така че всичко, противоречащо на тази линия, би породило проблеми“, казва Рубио пред NBC.

Менендес от своя страна твърдо държи политическата подкрепа на Сената за Гуайдо да не съдържа никакви други елементи, които да позволяват военно въвличане на САЩ във Венесуела. „Смятам за важно Сенатът да изрази подкрепа за демокрацията във Венесуела, поддържайки временния президент Гуайдо и предоставянето на хуманитарна помощ. Но също така смятам за необходимо да е ясно, че подкрепата спира до чертата, отвъд която е всякакъв тип военна интервенция“, изтъква пред NBC Менендес, който иначе също като Рубио е „ястреб“, само че от страната на демократите. При дебатите за оспорената проекторезолюция Менендес дори поздрави Рубио, че е успял да убеди президента Доналд Тръмп да даде карт-бланш за сегашния офанзивен натиск срещу властта в Каракас. Единственото, което Менендес засега не иска, е „гореща“ война.

Независимо от идейните си пристрастия, изявени противници на военните операции на САЩ в чужбина има и сред републиканците, и сред демократите в Сената, припомня NBC, посочвайки като примери имената на сенаторите Ранд Пол и Бърни Сандърс.

И все пак е добре да се отчита, че ако се виси само на волята на сенаторите във вашингтонския Капитолий, това означава, че мирът виси на косъм. Ако утре им се сервира някоя „американска жертва“ на „злодейския режим“ в Каракас, те веднага ще одобрят пускането срещу него на „умни бомби“ и дебаркиране на морски пехотинци на венесуелското крайбрежие.

Нееднократно досега висши представители на администрацията на Тръмп, както и лично президентът отправяха закани към Венесуела, че „всички възможности са на масата, включително и военната“.

Ден след блокирането на резолюцията в Сената на САЩ, Хуан Гуайдо отговори в интервю за АФП на въпроса допуска ли военна намеса на САЩ или на друга чужда сила във Венесуела по следния начин: „Естествено, това е много спорна тема, но в интерес на нашия суверенитет, облягайки се на моите правомощия, ще направя необходимото“. При настояване на АФП да бъде по-точен, той добави, че „ще направи всичко“, което „предвижда управлението“.

В друго свое интервю за италианската телевизия Sky24 Гуайдо пък призова папа Франциск „да сътрудничи за прекъсване на узурпацията“ – както той нарича управлението на венесуелския президент Николас Мадуро. Интересното е, че няколко дни по-рано пък самият Мадуро апелира към папата да помогне за започването на мирен диалог в страната. Тогава папата отговори, че би се заел с посредничество, само ако и двете страни се обърнат към него. Съмнително е обаче, дали призива на Гуайдо „да сътрудничи“ може да се тълкува точно като молба за посредничество.

От своя страна поддръжниците на Мадуро започнаха кампания за масови прояви из различните щати на Венесуела, за да демонстрират подкрепата на народа за действащия президент, да осъдят заплахата от американска военна интервенция, да се обявят за мир. Първият щат, в който се проведоха такива шествия и демонстрации, беше Варгас – родният щат на Гуайдо, чийто център е пристанищният град Ла Гуайра. Вторият щат бе разположеният на островна група в Карибско море Нуева Еспарта. Пред митингите говори председателят на Националното конституционно събрание Диосдадо Кабейо, който заяви: „Ние искаме мир, истински мир, активен мир, който се бори, защитава се и не се губи никога“.

По време на чависткото шествие в подкрепа на Мадуро и против заплахата от американска интервенция във венесуелския щат Нуева Еспарта. Снимка: TeleSur
По време на чависткото шествие в подкрепа на Мадуро и против заплахата от американска интервенция във венесуелския щат Нуева Еспарта. Снимка: TeleSur
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар