В категории:България

С 30 млн. лв. опитват да спрат протести в общинските болници

Решението на правителството идва ден, след като премиерът Борисов заяви, че „болници в мое управление няма да закрия“. Само по време на първия му кабинет обаче бяха затворени поне 10 общински и държавни лечебни заведения

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: Барикада

Преструктуриране на разходите в държавния бюджет с постановление на Министерския съвет, така че да се осигурят допълнителни 30 милиона лева за общински и областни болници, обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща със Сдружението на общинските болници. От тези средства 18 млн. лв. отиват за закъсали общински болници, а 12 – за областните.

Това става малко повече от година, след като парламентът задължи министъра на здравеопазването „да представи в Комисията по здравеопазването на Народното събрание концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ“ в срок до три месеца. Такава концепция все още няма, така че вместо нея кабинетът ще пренасочи средства от държавния бюджет, за да потуши недоволството поне до изборите за Европейски парламент.

От началото на годината вниманието бе привлечено от протестиращи медицински сестри в Козлодуй, които отказаха да подпишат новите си договори с възнаграждения, увеличени само от ръста на минималната работна заплата в страната. Те определиха увеличението в новите си договори за 580 лв. брутна месечна заплата като унизително. При среща с тях в началото на седмицата министър Ананиев отправи неясни обещания за „търсене на вариант“ за стабилизиране на лечебното заведение в Козлодуй и увеличение на заплатите им до края на годината.

Освен това министърът обеща „индивидуален подход“ към един в същината си системен проблем. Невъзможността да се подходи индивидуално си личи от разпространението на недоволството – в края на януари протестираха медицински сестри в Пловдив, а в последните дни с протести заплашиха медицински служители в Карлово, Враца и Казанлък. Последните разпространиха декларация, в която се казва, че са необходими „незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране… В противен случай здравните заведения от този тип ще се самозакрият поради липса на медицински специалисти“.

Вчера отношение по темата взе и министър председателят Бойко Борисов, който заяви, че „болници в мое управление няма да закрия“. Това решение изглежда закъсняло, тъй като по време на първия мандат на Борисов бяха закрити поне 10 общински и държавни болници, сред които тези в Елена, Дряново, Бобов дол, Девин, Генерал Тошево, Тервел, Трън и Брезник.

Според Кирил Ананиев, допълнителните 18 млн. лв. за общинските болници ще стигнат за 25-40% увеличение на заплатите на медицинските лица, работещи в тях. Това временно ще реши проблема с протестите им, но не и този с натрупаните дългове за около 100 млн. лв., от който 43 млн. – просрочени задължения.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар