В категории:България / Информации

Приятели на Венесуела я подкрепиха в София

Проява за солидарност се състоя пред посолството на Боливарската република у нас и прие обръщение до българските институции

Проявата за подкрепа и солидарност с венесуелския народ и неговото правителство се състоя в София. Снимка: Къдринка Къдринова
Проявата за подкрепа и солидарност с венесуелския народ и неговото правителство се състоя в София. Снимка: Къдринка Къдринова

Организирали се в социалните мрежи приятели на Венесуела, повечето от които членуващи в българската Асоциация за приятелство с тази страна, се събраха днес пред венесуелското посолство в София на бул. „Патриарх Евтимий” 27, за да изразят подкрепа и солидарност с венесуелския народ и неговото законно правителство начело с президента Николас Мадуро.

Акцията бе в отговор на събитията от последните седмици и дни, при които Венесуела е обект на силен външен натиск и намеса във вътрешните ѝ работи от страна най-вече на САЩ, застанали в подкрепа на сили, действащи за държавен преврат срещу властта в Каракас.

Участниците в проявата разгърнаха българското и венесуелското национални знамена, до които имаше и палестинско, тъй като се включи и представител на палестинската общност в България. Имаше и транспаранти, на които пишеше „САЩ, долу ръцете от Венецуела!” и „Солидарност с Мадуро”.

Всички изказали се изразиха подкрепата си за легитимното венесуелско правителство, осъдиха всякакви опити за външна намеса във вътрешните работи на суверенната Боливарска република Венесуела, настояха за стриктно спазване на международното право и Устава на ООН. В същия дух говори и Стоян Шатов, председател на Асоциацията за приятелство „България-Венесуела”.

Участниците в проявата бяха поздравени от излязлата при тях посланичка на Венесуела Ориета Капони, която ги приветства като „защитници на демокрацията и мира”. Тя запозна събралите се с най-новите развития по венесуелската тема, като разказа и за състоялото се на 26 януари извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То бе свикано по искане на САЩ с цел да се въздейства на членките на световната организация, за да признаят те самообявилия се за „временен президент” председател на суспендираното отпреди две години от венесуелския Върховен съд Национално събрание.

Посланик Капони разказа за произнесената пред Съвета за сигурност реч на венесуелския външен министър Хорхе Ареаса, който е настоял да се спазва Устава на ООН и е изразил учудване защо темата на заседанието не е всъщност грубата намеса на САЩ във вътрешните работи на Венесуела.

Както и „Барикада“ вече писа, Съветът за сигурност е отхвърлил внесеното американско предложение да бъде подкрепено опозиционното Национално събрание във Венесуела.

Участниците в проявата приеха и подписаха обръщение до водещи български официални институции – президент, премиер, председател на Народното събрание и външен министър. В обръщението се отправя призив България да остане вярна на принципите на международното право и Устава на ООН по казуса с Венесуела.

В края на проявата пред венесуелското посолство дойдоха полицаи, които поискаха да разберат дали организаторите са завели необходимото уведомление в СОС. От името на организаторите Александър Николов от Движение „23 септември“ обясни, че е бил в СОС в петък, 25 януари, малко след 17 ч., но макар работното време да е до 18 ч., се оказало, че уведомления се приемат само до 17 ч.

Полицаи съставиха предупредителен протокол на един от организаторите на проявата–Александър Николов (на преден план), тъй като в СОС не е било подадено навреме уведомление. Снимка: Къдринка Къдринова
Полицаи съставиха предупредителен протокол на един от организаторите на проявата – Александър Николов (на преден план), тъй като в СОС не е било подадено навреме уведомление. Снимка: Къдринка Къдринова

Поради липсата на такова уведомление полицаите съставиха предупредителен протокол на Александър Николов, като за целта му взеха личната карта и я задържаха над половин час. През това време сред участниците в проявата започна да се усеща напрежение и един от тях запита на висок глас дали нещата няма да се решат по-бързо, ако всички започнат да скандират „Да живее Тръмп” и „Да живее Америка”. Скоро след това личната карта бе върната на Александър Николов и всички се разотидоха.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар