В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: ЕК бута незаконни вили, спира парите за интеграция на българите

Последната сатира от рубриката „Плюс-минус“ проследява темата за незаконното строителство и междуетническия диалог от европейска перспектива

Снимка: Pixabay

Поредна ексцесия на българи в алпийски курорт предизвика отглас в Германия, който принуди Еврокомисията да предприеме политически стъпки. „Паркираха само Бугати, Бентли, Ламборгини” – разказва свидетел на събитията – „Нали разбирате, последна дума на човешката инженерна мисъл. А после се държаха като обикновени маймуни“.

По думите на персонала, в засегнатото заведение и друг път са имали проблеми с разсипано шампанско, но никога в такива мащаби. „Наложи се да затворим за два дни. Работихме денонощно на смени” – разказва Михай, който като повечето служители в курорта е румънски ром. Но онова, което ги поразило наистина, било количеството разхвърляни салфетки.

„Фалическата роля на шампанското е очевидна, а разклащането му е универсален символ на плодовитостта” – обяснява атропологът Франк Хайдеман от Мюнхенския университет, който специализира в културите на Южна Индия – „Символиката за изливането също не е особено дълбока, но що се отнася до накъсаните салфетки, не съм виждал нищо подобно“. Според работната му хипотеза те са образ на преходността на земното съществуване.

Скандалът, както и фактът, че намесените лица са свързвани с фирми-реципиенти на еврофондове, естествено предизвика политическа реакция в Германия, като от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ разпространиха декларация, според която „немските данъкоплатци вече две десетилетия хрантутят българите и е време това да спре”. В нея българите са определени като „социални паразити”, които се хранят край европейската трапеза, без сами да отбелязват какъвто и да е прогрес: „Веднъж получили превод от солидарната европейска хазна, те се впускат да изпият колкото могат по световните курорти, носейки след себе си ръст на престъпността, проституцията и наркотрафика”.

Вълната от възмущение логично достигна и Брюксел, като в позиция на Европейската комисия се съобщава, че са идентифицирани множество мултимилионни вили, построени потенциално с отклонени пари от еврофондове, главно на българското Черноморие и в няколко планински курорта, като повечето дори не разполагат с необходимите разрешения. В много от случаите те плащали подозрително малки сметки за ток или били прикачени към мрежата незаконно, прехвърляйки разходите си върху останалата част от обществото. От местните власти ще се поиска най-накрая да пристъпят към разрушаването на незаконните постройки.

„Не всички българи са такива” – посочи представител на ЕК, пожелал да запази анонимност – „Аз самият имам много приятели българи. Но това, което правят повечето от тях, просто не може да се толерира повече.” Като пример посочи стотиците милиони лева, които комисията даде на България, за да посрещне бежанската вълна: „Всички видяха как тези пари бяха дадени без конкурс за построяването на телена ограда по границата, която започна да се разпада преди да бъде завършена. В същото време издръжката на всички бежанци в страната струваше 5 млн. лв. годишно”.

По думите му милиардите дадени за интеграция на българите са отишли на вятъра. Всички социалноикономически показатели са далеч от средноевропейските и тенденцията за сближаване е толкова незначителна, че ще отнеме десетилетия и незнайно колко още милиарди евро. „Даваме стотици милиони всяка година само за образование, но международните проучвания и коментарите в социалните мрежи показват, че половината от българите не владеят добре дори собствения си език. При това положение не можем да продължим просто да даваме пари на българите” – заключава той – „Крайно време е те да се научат, че трябва да работят, защото европейските данъкоплатци не са им длъжни”.

На заплахите за спиране на европарите реагираха от ръководството на „Обединени патриоти“, които заплашиха, че ще направят протест с кукери в Брюксел. „Ние сме първи европейци от момента, в който сме дошли тук от Азия“ – категоричен бе Красимир Каракачанов, добавяйки че няма да подаде оставка, докато всички българи по етнос и душа от целия свят не получат паспорт.

От Германското либертарианско общество подчертаха, че много преди да стане модерно са защитавали тезата, че данъците, плащани за интеграцията на българите, са кражба.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар