В категории:България

FactCheck: Скочили ли са четири пъти децата родилки?

Според в. „Монитор“, данните на Министерство на труда и социалната политика показват четирикратен скок. МТСП не смята така

Снимка: Pixabay.com

„Децата родилки скочили четири пъти“, гръмко обявява преди дни вестник „Монитор“. И добавя смело, цитирайки лекар от една от болниците в София, че майките под 18-годишна възраст са „все от ромската общност“.

В контекста на повишеното етническо напрежение заради случая от Войводиново, в подобен момент журналистите би трябвало да подхождат отговорно и като минимум да проверяват изключително внимателно информацията, която публикуват.

„Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, само за четири години. През 2013 г. непълнолетните родилки са били 836, а през 2017-а случаите вече са 3300“, пишат авторите на въпросния материал, като по собствените им думи това показвали „данни на Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на труда и социалната политика“.

Ако бяха верни, подобни данни наистина биха били притеснителни. За съжаление на авторите на този материал обаче, цитираните числа не отговорят на истината. Държавната агенция за закрила на детето не публикува подобна статистическа информация, а социалното министерство си служи с официалните данни на Националния статистически институт.

Дори НСИ обаче не предлага на своя официален сайт подобно разпределение. Там могат да бъдат открити обобщени данни по години единствено за родилките под 20, а не под 18-годишна възраст.

Поради тази причина „Барикада“ се свърза с пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика с въпрос – колко са децата, родени от деца, за всяка отделна година от 2013-та насам и дали цитираните в статията числа са верни.

„Данните, цитирани във в. „Монитор“, не са верни и не са на ДАЗД и МТСП“, отговориха категорично от министерството и добавиха, че нямат представа за какви точно периоди и по какъв точно начин са събрани цитираните данни. Разбира се, от МТСП предоставиха и официални данни, които са извадили за случая от НСИ.

По данни на НСИ:

През 2017 г., броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3251

През 2016 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3249

През 2015 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3061

През 2014 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3130

През 2013 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3254

За 2018 г. данните ще излязат не по-рано от април.

Видно с просто око, цитираните от „Монитор“ данни меко казано не отговарят на истината. Покачване на броя на децата, родени от деца, през 2017-та година спрямо 2013-та не само не е налице, но дори има 3 подобни случая по-малко, вместо увеличение с 400%, както ни заблуждава статията. Впрочем, в нея не са приложени и никакви статистически данни относно факта, че подобни случаи са „все от ромската общност“, освен мнението на един лекар.

Проста сметка показва, че на фона на общия брой на ражданията, които през петте разглеждани години са средно около 65 000, под 5% от случаите попадат в категорията „деца родени от деца“, като няма никаква изразена тенденция на повишаване.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар