В категории:Европа / Информации / Русия / САЩ / Свят

Какво иде в Черно море с военния кораб „Форт МакХенри”?

Шести американски флот анонсира патрулиране и „укрепване на здравите отношения със съюзниците от НАТО и с партньорите в региона”. Дали това включва и действия по сенатската проекторезолюция от декември за „твърда операция” в Керченския проток?

Американският десантен кораб „Форт МакХенри” (USS Fort McHenry). Снимка: US Navy
Американският десантен кораб „Форт МакХенри” (USS Fort McHenry). Снимка: US Navy

Американският десантен кораб „Форт МакХенри” (USS Fort McHenry/LSD 43) вече е във водите на Черно море, след като още вчера оперативното командване на Шести американски флот съобщи, че морският съд преминава през Дарданелите с патрулна мисия. Целта ѝ била „да гарантира сигурността” на водния басейн и да „укрепва здравите отношения със съюзниците от НАТО и с партньорите в региона”. „Нашите рутинни операции в Черно море демонстрират присъщите на Шести американски флот гъвкавост и възможности,” гласи още съобщението.

Корабът е дълъг 190 метра, водоизместимостта му е 16,1 хил. тона. На борда му има 500 морски пехотинци. „Форт МакХенри” разполага и с докова камера за транспортни катери, със зенитна артилерия и с ракетно оръжие.

Навлизането на този американски кораб в Черно море се очакваше още от началото на декември, когато в медиите се появиха първите съобщения за предстоящата му мисия. Решението за нея бе взето в САЩ като реакция на т.нар. „Керченски инцидент”. Става дума за събитията от 25 ноември, когато два бронирани артилерийски катера и влекач на Украйна се опитаха да минат от Черно море в Азовско през контролирания от Русия Керченски проток без да спазят обичайните условия за предизвестяване и получаване на разрешение. Те бяха блокирани от руски кораби на бреговата охрана. В резултат на възникналото напрежение, гонитба и подготовка на оръжията на украинските катери за използване, руската страна употреби сила и задържа съдовете нарушители заедно с екипажите им – общо 24 души. При инцидента бяха ранени един сътрудник на Службата за сигурност на Украйна, намирал се на един от украинските съдове, и двама украински моряци. Пострадалите получиха медицинска помощ в болница в Керч.

Задържаните украински моряци могат да останат под арест до два месеца, тоест до 25 януари, както предвижда руското законодателство. Междувременно тече разследване по углавно дело срещу тях за незаконно прекосяване на държавната граница на Русия. По това обвинение те могат за получат до 6 години затвор.

Междувременно западните съюзници на правителството в Киев постоянно изискват от Москва украинските моряци да бъдат незабавно освободени, а корабите им – върнати на украинската държава.

Версията на Украйна за инцидента е, че руската брегова охрана е проявила неоправдана агресия и така е била нарушена Конвенцията на ООН по морско право, както и руско-украинският договор за сътрудничество в използването на Керченския проток и Азовско море. От доста време още преди инцидента украински емисари се стремят да убедят западните си партньори, че Русия пречи на свободното корабоплаване във въпросните две зони.

В края на декември 2018 г. в Сената на САЩ бе задвижена инициатива за „твърда операция” с цел „освобождаване на Керченския проток за навигация”. Около 40 от 100-те сенатори са подписали проекторезолюцията, която призовава президента Доналд Тръмп да организира „бързи  и мощни” американски действия в тази посока, за да се даде така съответстващ отговор на Русия. Идеята на инициаторите, сред които е шефът на сенатския комитет за въоръжените сили Джим Инхоф, както и оглавяващият комитета по националната сигурност Рон Джонсън, е операцията да демонстрира „поддръжка за международно признатите граници и двустранните споразумения”, да осигури безопасно преминаване през Керченския проток и Азовско море и да покаже силово на Русия отхвърляне на нейните позиции по темата.

Навлезлият сега в Черно море американски десантен кораб „Форт МакХенри” със сигурност ще сгорещи допълнително напреженията в региона. Той незабавно бе взет „под похлупак” от руски стражеви кораб, който го следи на разстояние.

Според Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. корабите на нечерноморски страни имат правото да се намират в акваторията на морето не повече от 21 дни.

Точно преди месец – на 7 декември, българските премиер Бойко Борисов бе атакуван от журналистически въпроси по повод появилото се ден по-рано по CNN съобщение за предстоящото изпращане на американски военен кораб в Черно море. Тогава той увери, че няма постъпило искане за преминаване на такъв кораб през български териториални води. Премиерът каза още, че навлизането на „такъв могъщ морски флот” като американския щяло да доведе до засилване на кризата. С недомлъвки намекна също, че бил полагал усилия за спадане на напрежението чрез свои контакти „с колегите в чужбина, в Украйна”.

Борисов посочи още на 7 декември, че конфликтът между Русия и Украйна не бил случайност и продължи: „Иначе е прекрасна територия за водене на военни действия. Тук е 1% от БВП на Европа. Сиреч, нищо. Като заплаха. И ако си мислят, че ние не разгадаваме тези планове – грешат“.

Днес – по повод вече напредващия из Черно море „Форт МакХенри” – българският премиер още не се е изказал.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар