В категории:България

Съдът: Да наречеш Дянко Марков антисемит не е престъпление

Софийският градски съд определи за невинна Юлияна Методиева по обвиненията, че в своя статия е нарекла „антисемит“ бившия легионер и член на пронацистка организация

Церемонията в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб Снимка: Филип Буров, „Барикада“

Софийският градски съд (СГС) е потвърдил на 12 декември оправдателната присъда по наказателното дело срещу Юлияна Методиева, заведено от бившия легионер и депутат Дянко Марков заради това, че Методиева го е нарекла „антисемит“.

Присъдата е „невинна“ по обвинение за обида и клевета, като с това решение на 9-ти въззивен състав на СГС се слага край на осмото дело в рамките на 4 години, което Марков води срещу журналиста и главен редактор на сайта „Маргиналия“, съобщи изданието.

През май миналата година Методиева беше обявена за невинна и на първа инстанция по обвинението, че е използвала в своя статия “унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс” фраза, а именно, че е определила член на пронацистка организация като “антисемит”.

Журналисти и общественици от сдружение „Маргиналия“ попаднаха под съдебните удари на легионера Дянко Марков, след като написаха открито писмо до Андрей Ковачев – евродепутатът, който заведе в Европейския парламент човек, определящ депортираните от Тракия и Македония евреи като „враждебно население“.

Марков е бивш член на действалата преди 9 септември 1944 г. организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ). Избиран е за депутат от листите на СДС в 37-то и 38-мо Народно събрание, а парламентарните стенограми все още пазят речта му, в която обяснява депортацията на евреите от Беломорието и Македония като „депортация на враждебно население“.

В съобщението за развитието на делото Методиева благодари за подкрепата на своя адвокат Ирина Алексова, както и на редица журналисти и общественици, сред които Ивайло Атанасов от „Барикада“.

Само преди няколко месеца в сградата на Военния клуб, въпреки протестите на три организации на български евреи, Министерството на отбраната връчи награден знак „За достойнство и чест“ на Дянко Марков.

Подписалият заповедта за удостояването му военен министър Красимир Каракачанов се ската от церемонията, но малко по-късно по този повод към него беше отправен парламентарен въпрос от депутата от БСП Александър Симов. Той посочи, че наградата представлява реабилитация на един разкаял се участник на профашистка и антисемитска организация. Според Каракачанов обаче, Марков е заслужил ордена заради „заслугите му като ветеран и военен летец“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар