В категории:Африка / Свят / Франция

Египет забрани продажбата на жълти жилетки

Страх от френски сценарий очевидно разтресе властите в Кайро. В страната предстои годишнина от „Арабската пролет“, която предвещава бурни протести

Кадър от софийската улица „Граф Игнатиев“, 11 декември. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ Ⓒ

Египетските власти ограничават продажбата на жълти светлоотразителни жилетки заради опасения, че недоволни от управлението могат да опитат да копират френското протестно движение по време на годишнината от въстанието срещу Хосни Мубарак, която е през следващия месец, съобщава Associated Press от Кайро.

Служители на реда и търговци на дребно съобщават, че доставчиците на индустриална техника за безопасност, които пласират жилетките, са били инструктирани да не продават тази стока на случайни купувачи и да ограничат бизнеса си само до проверени компании и след полицейско разрешение. Нарушителите ще бъдат наказвани, потвърждават властите, без допълнителни подробности.

Според Associated Press, шестима търговци на дребно в центъра на Кайро, където има концентрация на магазини за защитно облекло, вече не предлагат жълти жилетки. Двама отказват да ги продадат, без да дават обяснения, а останалите четирима съобщават, че така им е наредила полицията.

„Изглежда не искат някой да направи онова, което правят във Франция“, казва един от търговците. „Полицията дойде тук преди няколко дни и ни каза да спрем да продаваме жълти жилетки. Когато попитахме защо ни отвърнаха само, че действат според инструкциите“, добавя друг. И двамата търговци са разговаряли с изданието анонимно поради страх от репресии.

Служителите на реда заявяват, че ограниченията ще останат в сила до края на януари. Те твърдят, че вносителите на промишлени продукти и търговците на едро са били събрани на среща с висши полицейски служители, на която са информирани за правилата.

Агенцията посочва, че и служителите на реда, с които нейни репортери са разговаряли първоначално, също са пожелали анонимност, защото не са били упълномощени да информират медиите. Многократните опити на изданието да потърси за коментар говорителя на вътрешното министерство са останали неуспешни.

Този ход демонстрира притеснението на властите относно сигурността в страната. В последните години те взимат строги мерки, разполагайки войници и полиция из цялата страна, за да предотвратят шествия по повод 25-ти януари, когато през 2011-та година започна въстанието. Голям брой хора бяха убити или ранени при сблъсъци по време на предишни годишнини от януарските събития.

Жълтите жилетки, носени от протестиращите французи, станаха символ на вълната от протести, която заля страната от ноември насам, първоначално срещу повишаването на цената на горивата, но ескалираха до още редица искания, включително оставката на президента Еманюел Макрон.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар